Seda Feysel El Hermas ve Hind Letif El Xidar’ın katledilmesin kınadı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri Til Şeyir beldesi Eşbaşkanı Seda Feysel El Hermas ve yardımcısı Hind Letif El Xidar’ın katledilmesini kınadı.

Hesekê Kantonu’nun güneyinde yer alan Deşîşa’ya bağlı Til Şeyir beldesi Eş başkanı Seda Feysel El Hermas ve yardımcısı Hind Letif El Xidar kimliği belirsiz kişilerce kaçırılarak katledildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri ve kurumları Seda Feysel El Hermes ve Hind Letif El Xidar’ın katledilmesini yaptıkları açıklama ile kınadı.

Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü, katliamı Qamişlo’nun Siyahi Mahallesi’nde bulunan merkezleri önünde yaptıkları açıklama ile kınadı. Sara Örgütü üyelerinin katıldığı açıklamayı örgütün hukuk danışmanı Neda Melki okudu.

Melki, “Kadın yaşamın ve aydınlığın meşalesidir. Kadınlar şiddetin ilk hedefi haline getirilmiş. Her gün onlarca kadın kaçırılıyor, cinsel istismara maruz kalıyor, şiddet görüyor, öldürülüyor. Tüm bunları kadınları korkutmak ve bir araç olarak kalmaya devam etmesi için yapılıyor” dedi.

Til Şeyir beldesi Eş başkanı Seda Feysel El Hermas ve yardımcısı Hind Letif El Xidar kimliği belirsiz kişilerce kaçırılarak katledilmesi suçu ile, tarihin kara sayfalarına tüm örf ve adetleri reddeden bir terör olayı fotoğrafının daha eklendiği belirtilen açıklamada, “Bu namert suçu şiddetle kınıyoruz. Hedef aldıklarınız, onur mücadelecileri ve özgürlük sloganını haykıranlardı. Kanlarının yerde kalmayacağının sözünü veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

QAMİŞLO

Qamişlo İlçe Meclisi, iki kadının katledilmesini Asûri mahallesindeki meclis binası önünde yaptıkları açıklama ile kınadı.

Qamişlo İlçe Meclisi Ekonomi Komitesi Yönetim üyesi Rima El Hisên tarafından okunan açıklamada, “Qamişlo meclisi ve Qamişlo’daki tüm kadınlar olarak bu vahşi suçu şiddetle kınıyoruz. Bu katliamı, özgür düşünce ve özgür kadına yönelik soykırım olarak adlandırıyoruz” diye belirtildi.

HALEP KONGREYA STAR

Kongreya Star Şêxmeqsud ve Eşrefiye Bürosu, Şêxmeqsûd’un batısında bulunan merkezlerinde yaptıkları açıklama ile katliamı kınadı. Açıklamayı Kongreya Star üyesi Valentina Ebdo okudu.

Açıklamada, vahşi terör suçları listesine yeni bir suçun eklendiği ve bu sucun kadınları hedef aldığı kaydedildi.

İki kadının katledilmesinin kınandığı ve direniş sözü verildiği açıklamada, “Türk işgalini bölgeden temizleyene kadar rahat durmayacağız” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada mücadeleyi büyütme ve QSD’ye destek verme çağrısı yapıldı.

KONGREYA STAR AMÛDÊ

Kongreya Star Amûdê Bürosu, katliamı ilçe binalarında kongre üyelerini katılımıyla yaptıkları açıklama ile kınadı. Kongreya Star Amûdê İlçe Yönetimi üyesi Ahin Şerif tarafından okunan açıklamada, her iki kadının katledilmesi kınandı ve bu katliamın kadın özgürlüğü iradesini kırmaya dönük gerçekleştirilen vahşi bir suç olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, kadın kazanımlarının ve haklarının korunacağı sözü verildi.

KONGREYA STAR QAMİŞLO

Kongreya Star Qamişlo Bürosu, Xerbi mahallesindeki merkezleri önünde yaptıkları açıklama ile katliamı kınadı. Açıklamayı Kongreya Star Qamişlo Yönetim üyesi Minica Heyder okudu.

Kongreya Star olarak düşmanın kadın özgürlük hareketine karşı kirli politikalarını şiddetle kınadıklarını belirten Minica Heyder, “Bu politikaların amacı mücadeleci kadınların iradesini kırmaktır. Bu suç kadın özgürlük hareketine engel olamayacak.

TIL HEMÎS

Kongreya Star Til Hemis Bürosu da üyelerinin katılımı ile ilçe binaları önünde yaptıkları açıklamada, katliamı kınadı. Açıklamayı Kongreya Star Til Hemis Yönetim üyesi Nira Hemok okudu.

Açıklamada, “Kadınları sessizleştirmeye ve iradelerini kırmaya çalışanların kirli planlarına karşı duracağız. Bu suç, işgalci güçlerin Hevrîn Xelef, Barin Kobanê, Leyla Güven, Aqide Ana, Zehra Berkel’e karşı işlenen suçlardan farksızdır ve Türk devletinin ile DAİŞ çetelerinin bir olduğunu gösterir.

TIL BIRAK

Kongreya Star’ın Qamişlo Kantonuna bağlı Til Birak ilçesinde yaptığı açıklamayı ise Kongre İlçe Yönetim üyesi Risul Remeda n okudu. Açıklamada, bu kirli planlarının amacının bölge güvenliğini ve sosyal dayanışmayı bozmak olduğu ifade edildi.

Risul Remedan katliamı kınayarak, “Şehba’ya dönük vahşi saldırıları ve işgalci Türk devletinin bölge halkları arasında fitne çıkarma girişimlerini kınıyoruz. Uluslararası kamuoyunu suçlulardan hesap sormaya çağırıyoruz” dedi.

TIRBESPIYÊ

Kongreya Star’ın aynı amaçla Tirbêspiyê’de ilçe binası önünde yaptığı açıklamayı Kongreya Star Tirbêspiyê Yönetim üyesi Emina El Heyawi okudu.

Emine El Heyawi, bu suçun kadın iradesini ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesini kırmaya dönük olduğunu belirterek, “Bu suçlar özgür kadından ne kadar korktuklarını gösteriyor” dedi.

HESEKÊ

Kongreya Star Hesekê Bürosu, Nasraye Mahallesinde bulunan Şehit Artho meydanında yaptıkları açıklama ile katliamı kınadı.

Açıklamayı Kongreya Star Koordinasyon üyesi Şükriye Mihemed okudu.

Açıklamada, “Yöneticilerimizin karanlık güçler tarafından hedef alınması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Örgütsel çalışmalarımız karanlık güçlerin planlarını yok edecek ve toplumu bilinçlendirme düzeyini arttıracak” diye kaydedildi.

KOBANÊ

Kongreya Star Koordinasyonu’nun Fırat Bölgesi, aynı amaçla Kobanê’deki Özgür Kadın Meydanı’nda yaptığı açıklamasını Kongreya Star Yönetim üyesi Hedla Hesen okudu.

Her iki kadının katledilmesinin kınandığı açıklamada, sivil toplum örgütlerine ve insan hakları örgütlerine görevlerini yerine getirme ve bu suçlara son verme çağrısı yapıldı. Ayrıca, bu katliamın amacının kadın şahsında demokratik ulus projesini yok etmeye yönelik olduğu belirtildi.

Açıklamada, Seda Feysel El Hermas ve Hind Letif El Xidêr’in yolundan gitme sözü verildi.

ŞEHBA

Kongreya Star Efrîn bölgesi, iki kadının katledilmesini yaptıkları açıklamayla kınadı. Kongreya Star’ın Şehba’nın Ehdas ilçesindeki merkezleri önünde yaptığı açıklamaya kongre üyeleri katıldı. Açıklamayı Kongreya Star Yönetim üyesi Eyşe Mehmûd Arapça, Rûken Elo Kürtçe okudu.

Açıklamada, Türk devleti ve çetelerinin kadınlara karşı gerçekleştirdikleri katliamlar kınandı.

Uluslararası kamuoyunun ve hukuk örgütlerinin kadınlara yönelik işlenen suçlara karşı sessizliğinin kınandığı açıklamada, uluslararası kamuoyuna sessizliklerine son verme ve işgaline son vermesi için AKP’ye baskı yapma çağrısı yapıldı.

Ayrıca soykırım siyasetlerine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.