Sırbistan: Rus subaylar Sırp ordu mensuplarıyla gizlice görüştü

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rus askeri istihbaratının Sırp ordu mensupları nezdinde yürüttüğü gizli faaliyetleri doğruladı.

Rusya’nın Balkanlar’daki yegâne müttefiki olarak bilinen Sırbistan’da daha önce basında çıkan bazı görüntülerde, Rus askeri istihbaratının Sırp askerlerle temasa geçtiği ortaya çıkarılmıştı.

Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısından sonra konuşan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise, görüntülerin gerçek olduğunu bildirdi. Vucic’in verdiği bilgilere göre, Belgrad’daki Rus askeri ataşe yardımcısı Georgi Kleban ile en az iki Rus askeri yetkili, Sırp ordu mensuplarıyla bir araya geldiler. Vucic, bu gizli görüşmelerin 2017 yılından bu yana birçok kez ve farklı askerlerle gerçekleştiğini kabul etti.

RUS YARBAYIN EMEKLİ SIRP YARBAYA PARA VERDİĞİ GÖRÜNTÜLER

Sırp basınında yer alan görüntüler göre, Georgi Kleban adlı Rus askeri yetkili ile Belgrad’ın banliyölerinden Zemun’da görüşen bir Sırp askere içinde para olan bir poşet veriyor. Kleban’ın 24 Aralık 2018’de isminin baş harfleri Z. K. Olduğu belirtilen emekli bir yarbayla görüştüğü de Vucic’in verdiği bilgiler arasında.

BİRÇOK RUS ASKERİN SIRP ORDUSUNDAN KESİMLERLE GÖRÜŞMELERİ OLDU

Sırp Cumhurbaşkanı, Georgi Kleban’ın Sırbistan’da en az üç ayrı Sırp askeri temsilciyle görüştüğünün tespit edildiğini belirtirken, “Sırp istihbarat birimleri, Rus askeri servislerine mensup başka kişilerin de Sırbistan’daki başka ordu mensuplarıyla görüştüklerine dair delillere sahip” diye konuştu.

Rus ordu mensuplarının Sırbistan’daki bağlantılarıyla yaptıkları gizli görüşmelere dair soruşturma açıldığı bilgisi, çarşamba günü Sırp İstihbarat Servisi (BIA) yetkililerince duyurulmuştu. Sırp medyasına göre, birçok görüşmede adı geçen Rusya ordusuna mensup Yarbay Georgi Kleban geçtiğimiz haziran ayına kadar Belgrad’da görev yapıyordu.

RUSYA’NIN BALKANLAR’DAKİ EN ÖNEMLİ MÜTTEFİKİ

İki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olması beklenen gizli görüşmelerin Sırbistan’ın genel politikasına çok büyük bir etki yapması ise ihtimal dahilinde görülmüyor. 4 Aralık’ta Moskova’da Rus lider Vladimir Putin ile görüşme planlayan Vucic de yaşananların herhangi bir politika değişikliğine neden olmayacağının altını çizdi.

Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerini sürdüren Sırbistan, batılı ülkelerin bastırmasına rağmen NATO’ya üye olmayı reddediyor. Aynı zamanda Rusya’nın Balkanlar’daki en önemli müttefiki olarak görülen Sırbistan, 2008 yılında tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova konusunda da Rusya’nın desteğine muhtaç. Rusya, Kosova’nın bağımsızlığını tanımama konusundaki tavrında kararlı.