SMJÊ’den 74. Ferman etkinlikleri için çağrı: Şengal’i savunun

Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü, Êzidî toplumuna yönelik soykırımın sonlandırılması için taleplerini sıraladı, Ferman’ın yıl dönümü dolayısıyla eylem takvimini açıkladı. Örgüt, katliamda rolü olan güçlerden hesap sorulacağını vurguladı.

Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ), 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının 9’uncu yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada, Êzidî toplumuna yönelik bir “ferman” (Kürtçe’de katliam, soykırım) gerçekleştirildiği belirtilerek, “Bu fermanda parmağı olan tüm güçleri şiddetle kınıyoruz, bunu yapanlardan Jin Jiyan Azadî şiarı ile hesap soracağız. Ferman’da katledilenleri saygı ile anarken, halkımızın feryadı ile ayağa kalkan ve Şengal’i özgürleştirme mücadelesinde kendini feda tüm direnişçi ve savaşçıları büyük bir minnet ve bağlılık ile anıyor, onlara verdiğimiz sözü yeniliyoruz” denildi.

ŞENGAL’İ ÖZERKLİKLE TAÇLANDIRACAĞIZ

Açıklamada, mücadelenin kadınların öncülüğünde her alanda büyütüleceği kaydedildi, devamla şöyle denildi: “Toplumumuzun meşru amacı ve hedefi olan evimizi özgürleştirme şiarı ile Şengal’i özerklik ile taçlandıracağız. Başta kadın tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların özgürlüğüne kavuşacağını umut ediyoruz ve bunun için sınırsız mücadele edeceğiz.”

Üzerinden 9 yıl geçen Şengal Fermanı’nın bugüne kadar başta Almanya olmak üzere birçok ülkenin “soykırım” olarak kabul ettiği hatırlatılan SMJÊ açıklamasında, “74. Ferman’ın tanınması ve kabul edilmesi sadece kâğıt üzerinde kalmamalıdır. Bunu yeterli görmüyoruz” ifadeleri yer aldı.  

Êzidî toplumuna yönelik Ferman’ın hala devam ettiğine işaret edilen açıklamada, Türk, Irak devletleri ve Kurdistan hükümeti arasında 9 Ekim’de yapılan Şengal antlaşması sonrası saldırıların daha yoğun biçim de devam ettiği belirtildi. Açıklamada, bu saldırılar sonucu birçok evin yıkıldığına dikkat çekilerek, “Birçok ev kullanılamaz hale getirildi. Türk insansız hava uçakları hastaneleri bombaladı ve onlarca defa Şengal’i bombaladı” denildi.

TALEPLER

Açıklamada, Avrupa’da yaşayan Êzidî kadınların Şengal’e yönelik talepleri şöyle sıralandı:

1-Ferman’da Êzidî kadınlara yönelik gerçekleştirilen katliam tüm kadınlara yöneliktir. Binlerce kız çocuğu ve kadın esir alındı. Onlardan bir kısmı kurtarıldı. En büyük acı ise, binlercesinin akıbetinin belli olmaması ve bunun yarattığı travma devam ediyor.  Bu kişilerin kurtarılması için ortak mücadele verilmeli.

2-Şengal Özerk yönetimi uluslararası arenada resmi olarak tanınmalı.

3-Şengal’in yeniden inşası için maddi destek sunulmalı. Bu yardımlar Şengal Özerk Yönetimi aracılığıyla yapılmalı ki, göç edenler tekrar Şengal’e dönebilsin.

4-Özellikle soykırımı tanıyan devletler ve kurumlar insan haklarını savunduklarını ve koruduklarını iddia ediyor; bu devlet ve kurumlar Şengal’e ve Êzidî toplumuna karşı sorumluluk almalı ve görevlerini yerine getirmelidir.

5- DAİŞ çetelerin yargılanması için uluslararası mahkeme kurulmalı.

3 AĞUSTOS GÜNÜ SMJÊ ÖNCÜLÜĞÜNDE ETKİNLİKLER

SMJÊ, Ferman’ın 9’uncu yıl dönümü dolayısıyla Almanya’ya gerçekleştirecekleri eylem takvimini de açıklayarak, “Şengal’i savunun, eylemlere katılın ve katın” çağrısında bulundu.

CELLE

“Şengal’den Mektuplar” filminin galası

- Sinema önünde saat 18.30’da anma; saat 20.00’de ise film gösterimi

Yer: Kammer-Lichtspiele am Brandplatz

 Adres: Neue Str. 14, 29221 Celle

ACHIM/VERDEN

Miting

Yer: Rathaus Am Marktplatz 1, 28832 Achim

Saat: 16.00-19.00 arası

BERLİN

Panel

Dersim Kültür Evi

Saat 16.00

Yer: Waterloo-Ufer 5-7, 10961

HERFORD

Anma

Yer: Lutherhaus-Evangelsche Kirche

Qetinghauser Weg 6, 32051 Herford

Saat: 17.30

BREMEN

Anma

Marktplatz

Saat: 19.00

SAARBRÜCKEN

Miting ve tiyatro gösterimi

Adres: Trierer Str. 1, 66111 Saarbrücken

Saat: 18.00

HEIDEKREIS

Bilgilendirme çadırı

Adres: Rathaus Vogteigstrabe 2, 29690 Bad Fallingbostel

Saat:  14.00-17.00 arası

HEIDEKREIS

Anma

Yer: Mala Êzidiya

Adres: Qerbker Berg 6, 29683 Bad Fallingbostel

Saat: 17.30

EMMERICH

Anma programı

Yer: Mala Gel

Adres: Nierenberger Strasse 150, 46446  Emmerich 

Saat: 17.30

WESEL

Anma programı

Mala Êzidiyan’da

Adres: Ackerstr. 242, 46487 Wesel

Saat 17.00