‘Sözleşmeyi uygulatmak için buradayız’

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararını protesto eden KESK’li kadınlar, “Aile Bakanı'nı istifaya çağırmak sözleşmeyi uygulatmak için buradayız” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi kararını Karaköy-Kadıköy vapurunda protesto etti. Ardından KESK'li kadınlar, Kadıköy İskelesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartı açılırken, "Kararı geri çek sözleşmeyi uygula", "İstanbul Sözleşmesi bizim senin mi sandın" sloganları atıldı. Kadınların  "İstanbul Sözleşmesi bizimdir" yazılı tişörtler giymesi dikkat çekerken halk sloganlara alkışlarla eşlik etti.

Basın açıklamasını okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bircan Dağ, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadının özgürleşmesini kendine şiar edindiğine dikkat çekerek, kadınların kazanımlarını korumak, kadın dayanışmasını büyütmek için on yıllardır alanlarda mücadele verdiklerini hatırlattı.

Erkek şiddeti sonucunda katledilen kadınları anmak için sokaklarda olduklarını vurgulayan Bircan Dağ, "İktidarın LGBTİ+ bireylerine yönelik nefret söylemini ve saldırılarını kabul etmiyoruz. Kadın düşmanı politikalar son bulsun!  İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede iptal eden erkek iktidarına hiçbir güvenimiz, kadınları şiddetten koruyan yasaları etkin uygulamayan erkek yargıya hiçbir inancımız yok. Salgın döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın 'tolere edilebilir' düzeyde olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı istifaya çağırmak için buradayız"  dedi.

Bircan Dağ, İstanbul Sözleşmesi fesih kararından geri çekilene kadar alanlarda olacaklarını vurgulayarak, "Biliyoruz ki ataerkiyle ve onun uygulayıcısı olan erkek devletle mücadele etmek kadınların varoluşunun yegane koşuludur.  Kadınlar olarak ancak yan yana durarak, örgütlenerek ataerkil yapıları yıkabiliriz" şeklinde konuştu.

Basın açıklaması zılgıt ve alkışlar ardından sona erdi.