Sri Lanka’daki kadın sığınma evleri: Köylerde kadın grupları kuruldu

Sri Lanka'daki kadın sığınma evleri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarını destekliyor. Kadınların bilinçlendirilmesi için başlatılan programların yayılması için köylerde kadın grupları da kuruluyor.

1987’de kurulan Sri Lankalı İhtiyaç Sahibi Kadınlar (WIN) grubu, aile içi şiddet mağduru kadınların bir sonraki hayatlarına daha sağlam katılabilmeleri için adli yardım, danışmanlık ve hatta barınma desteği sağlamak için çalışıyor.

Sri Lankalı İhtiyaç Sahibi Kadınlar grubunda sosyal hizmet uzmanı ve danışman olan Anoja Makawita, "Toplumumuzda, aile içi şiddetin kapalı kapılar ardında tutulması ve açıkça tartışılmaması gerektiğine dair bir inanç var. Aile içi şiddetin geniş kapsamlı sonuçları var ve en çok acı çekenler ise kadınlar. Bu sadece bireysel hanelerde bir sorun değil; tüm topluluklar üzerinde bir etkisi var” diyor.

2019'da yapılan bir ankete göre, her beş Sri Lankalı kadından biri yakın bir partner tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldı. Partneri tarafından cinsel şiddete maruz kalan kadınların yaklaşık yarısı utanma, mahcubiyet, suçlanma ya da inanılmama korkusu, şiddetin normal olduğunu ya da yardım isteyecek kadar ciddi olmadığını düşünme nedenleriyle resmi olarak yardım istemedi.

Japonya hükümeti tarafından finanse edilen BM Kadın Birimi'nin Krizdeki Kadınları Güçlendirme projesi, WIN tarafından yönetilenler de dahil olmak üzere Sri Lanka'daki 11 kadın sığınma evine yardım ve destek sağladı.

ENTEGRASYON İŞİMİZİN EN ZORLU YÖNLERİNDEN BİRİ

"Kadınların topluma yeniden entegre olmalarına yardımcı olmak, işimizin en zorlu yönlerinden biri" diyen Makavita, aile içi şiddetten kaçan birçok kadının eski evlerine dönemediğini veya yeni bir ev kiralayamadığını belirtiyor.

WIN, diğer kuruluşlarla bağlantı kurmak ve altı aya kadar konut bulmak için bu kadınlarla birlikte çalışıyor ve bu süre zarfında kadınlar iş arayabiliyor kadınlar. WIN, Sri Lanka'da toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarına yardım etmeye adanmış tek kuruluş değil. Ülkenin Kuzey Merkez eyaletinde, Engelli Kadınlar Derneği veya AKASA, fırsatlar yaratmaya, kadınların onurlu ve bağımsız bir şekilde yaşamaları için güçlendirmeye adanmış bir yardım grupları ağı olarak faaliyet gösteriyor. Kuruluşun Thalawa kasabasındaki güvenli evi, istismara maruz kalan engelli kadınlara ve kız çocuklarına yardım etme konusunda uzman.

KADINLARI HER TÜRLÜ REHBERLIKLE DESTEKLIYORUZ

AKASA Başkanı N.G. Kamalawathie, omurgasında sakatlık olan 21 yaşındaki bir kadını hatırlatıyor ve uzun yıllar süren mücadeleden sonra AKATA'da nasıl huzur bulduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Çocukken annesinin eşi ve arkadaşı tarafından istismara uğrayan Lilanthi polise gitti. Yetkililer onu taciz edenleri tutukladı ve ardından Lilanthi'yi bir yetimhaneye yerleştirdi. 18 yaşında bu tesisi terk etmek zorunda kaldı, ancak sonunda AKASA'yı bulana kadar istikrarlı bir ev bulamadı. Bu evdeki kadınların her geçen gün geliştiğini, hayatta normallik duygusu için çalıştıklarını görmekten çok mutluyum ve ihtiyaç duydukları her türlü rehberlikle onları her zaman destekliyoruz.”

Başka bir kuruluş olan Jaffna Sosyal Eylem Merkezi (JSAC), Sri Lanka'nın kuzey eyaletindeki kadınları ve çocukları destekliyor. Nadarajah Sukirtharaj tarafından yönetilen JSAC, şiddet mağdurları için bir dizi program geliştirdi. 2003 yılında kurulan JSAC, şu anda Sri Lanka'da sekiz bölgede faaliyet gösteriyor. Sukirtharaj, "JSAC'ı ilk kurduğumuzda, topluluğumuz şiddet mağdurları için güvenli evlerin öneminden büyük ölçüde habersizdi. Bunu ele almak için çeşitli bilinçlendirme programları başlattık ve hatta bunu yaymak için köylerde kadın grupları kurduk. O zamandan beri algıda bir değişim gördük. Hukuk ve danışmanlık desteği sağlamamıza rağmen, bu kadınların iş bulmalarına yardımcı olmak veya serbest meslek fırsatları sağlamak için sık sık yardıma ihtiyacımız var. BM Kadın Birimi'ne, özellikle ekonomik sıkıntı dönemlerinde paha biçilmez destekleri için derin şükranlarımı sunmak istiyorum” diyor.