Stockholm ve Frankfurt’ta şehit anması

İsveç’in başkenti Stockholm ile Almanya’nın Frankfurt kentinde Ekim ayı şehitleri anıldı.

25 Ekim 2992 günü gerçekleştirdiği eylemle şehit düşen Beritan'ın (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim şehitleri İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Gülnaz Karataş’ın (Beritan) yaşam ve mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Beritan'ın Dersim asıllı bir memur ailesinin çocuğu olduğunu hatırlatan İsveç Demokratik Kürt toplum Merkezi Eşbaşkanı Şükran Kara, Beritan'ın Dersim'in 1938'lerdeki isyankar ruhunun ve tutumunun sürdürücüsü olduğunu söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına konuşma yapan Zeyneb Morad, Beritan'ın teslimiyeti reddederek sonuna kadar direnmesinin kadınlar başta olmak üzere tüm Kürdistan halkına izlemesi gereken yolu gösterdiğini söyledi.

Morad, kadınların Kürt özgürlük mücadelesi ve sömürgecilere karşı direnişte önemli roller üstlendiklerine Leyla Qasım, Şirin Elemhuli, Sema Yüce'yi örnek göstererek dikkat çekti.

Beritan'ın eyleminin Kürtler için özgür yaşam için savaşmaktan başka bir yol olmadığını gösterdiğini belirten Morad, “Türk devletinin Rojava'yı işgali Kürtlerin birlikte mücadele etmeleri gerektiğini bir kez daha gösterdi” dedi.

Kürdistan'ı işgal edenin sadece Türkiye olmadığına, Irak, İran ve Suriye'nin de işgalci ülkeler olduğuna dikkat çaken Morad, “Türkiye'nin Rojava'yı işgali Bakur, Başur ve Rojhilat'ın işgali olarak görülmelidir” şeklinde konuştu.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalinin Kürtlerin bir araya gelip savaşmaktan başka alternatifi olmadıklarını gösterdiğini belirtti. Kürtlerin ulusal birliklerini gerçekleştirmelerinin zorunluluğuna vurgu yaptı.

Etkinlik Kürt sanatçılar Hozat Gürsel ve Evin Akbaş'ın Beritan ve Zilen müzik dinletisi ile sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Amara, Sara, Nujin ve Şehit Aile Komitesi’nin düzenlediği anma Frankfurt DTKM’de yapıldı.

Frankfurt ve çevresinde yaşayan şehit ailelerinin de aralarında olduğu yüzü aşkın kişi katıldı.

Ekim ayı şehitlerinin fotoğrafları ile donatılan salondaki etkinlik saygı duruşu ile başladı.

Şehit Aileleri Komitesi adına konuşma yapan Delal Dersim, “Ekim ayı bizler için Beritan ile başlayan ve bugün Serêkaniyê’de barbar Türk devletine karşı savaşan kadın savaşçıların, Arin Mirkanlarin, Beritanların ruhuyla büyük bir mücadele yürütüyor. Bizlere de düşen şehitlerimizin bırakmış olduğu bu değerli mücadeleyi sonuna kadar sürdürmek olacaktır” diye konuştu.

Kürt kadın aktivisti Şükran Sincar ise konuşmasında Ekim ayı şehitlerini andı ve onların bırakmış olduğu mücadelenin bugün Kürdistan’ın dört tarafında sürdüğünü belirtti.

Sincar, “Rojava’da bugün Beritan’in direniş ruhunu görebiliyoruz” dedi.

Anma “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.