Taşdemir’e 1 yıl 8 ay hapis cezası

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir hakkında Cizre'deki öz yönetim direnişi döneminde hayatını kaybeden KJA aktivisti Berjin Demirkaya'nın cenaze töreninde yaptığı konuşma nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki öz yönetim direnişi sürecinde katledilen KJA aktivisti Berjin Demirkaya’nın cenaze töreninde yaptıkları konuşmalar nedeniyle HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Taşdemir ve Berdan Öztürk hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davada karar verildi.

Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına Taşdemir ve Öztürk katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Taşdemir’in yaptığı konuşmanın içeriğinde suç unsuru olduğu gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi. Öztürk hakkında ise, “her ne kadar aynı suçtan soruşturma ve kovuşturma yapılmış ise de sanığın müspet suçu işlediğini gösterir, hakkında mahkumiyetine esas her türlü şüpheden uzak, kesin ve yeterli delil bulunmadığından” beraat kararı verilmesini talep etti.

Mütalaa sonrası duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme heyeti, ardından kararını açıkladı.

Mahkeme, “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası verdiği Taşdemir’e iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 1 yıl 8 aya indirdi. Taşdemir hakkında verilen hükmün açıklanmasını geri bırakan heyet, Berdan Öztürk hakkında ise beraat kararı verdi.