Taşdemir: Kadın mücadelesi 'tek adam' rejimine izin vermez

Meclis'te vitrin değil özne olduklarını söyleyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, "Kadın mücadelesinin olduğu yerde tek adam rejimi başarılı olamayacak" mesajını verdi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, 24 Haziran seçimlerine ilişkin partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. 

Kadın ittifakının heyecanı ile 24 Haziran’a hazırlandıklarını söyleyen Taşdemir, "AKP-MHP ittifakına karşı, zulüm politikalarına karşı olan herkes için 24 Haziran bir hesap sorma günüdür. AKP-MHP ittifakı kadın karşıtı politikası ile, tecrit ve siyasi soykırım politikaları ile, yolsuzluklar ile, Efrîn'e yönelik işgal ile ülkeyi bir krizin içine sokmuştur. Bu krizi aşmanın yolu olarak panik seçim süreci başlatıldı" dedi.

'VİTRİN DEĞİL ÖZNE OLDUK'

Kadınlar olarak da 24 Haziran’da daha güçlü bir şekilde Meclis’te yer alacaklarını belirten Taşdemir, "AKP’yi kadın düşmanı politikalarından çok iyi tanıyoruz. Nüfusun yarısıyız, ama eşit haklara sahip değiliz. 24 Haziran’da bizler bunu değiştireceğiz" diye ekledi.

HDP ile birlikte kadınlar olarak siyasette vitrin değil özne olduklarını dile getiren Taşdemir, AKP'nin korkusuna dikkat çekerek, "Bu özne olma durumu bugünkü rehin alma politikalarını gündeme getirdi" dedi. 

'KADINLAR GÜÇLÜ OLURSA 'TEK ADAM' KAYBEDER'

Taşdemir, şunları ifade etti: 

"Eş başkanlık sistemimiz bunun için hedef haline getirildi, kadın mücadelesinin yerelden örgütlendiği alanlara kayyumlar aracılığı ile müdahale edildi, kadınların kazanımları gasp edildi. OHAL bahanesi ile 54 kadın kurumu kapatıldı. Biz bu rehin alma politikalarının, kayyumcu politikaların bir korkunun ifadesi olduğunu biliyoruz. Bizim mücadelemiz tek adam karşısında özgürlük mücadelesidir. Onlar da biliyor ki, kadın mücadelesinin olduğu yerde tek adam rejimi başarılı olamayacaktır.

AKP’nin 15 yıllık politikalarından kadına yönelik şiddetin ne kadar arttığını sürekli ifade ettik. Sadece bu politikaları desteklemekle, beslemekle kalmadılar. Ataerkiyi besleyen sözlere biz parlamento kürsüsünde tanıklık ettik.

Biz kendimize güveniyoruz. Biz ne tek adama, ne de onların kurumlarına güveniyoruz. Biz büyük bedellerin sonucu ile buradayız. Biz alanlarda, cezaevlerinde, evlerde büyük bir mücadelenin sahibi olduk. Biz bunun için kazanacağımızı biliyoruz. Biz her zaman, her yerde kadın mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. AKP kadın katillerini savunabilir,  ama biz kadınlar yan yana durarak başaracağız. 24 Haziran bizler açısından bir dönüm noktasıdır. Biz sadece oylarımızı kullanmayacağız, ayrıca sandıklarımıza da sahip çıkacağız. Bunu da en iyi kadınların yapacağına inanıyoruz."

'KATLEDİLEN VE TUTSAK KADINLARI UNUTMAYACAĞIZ'

Taşdemir, 24 Haziran’a giderken cezaevinde tutulan, katledilen kadınları unutmayacaklarını söylerken, şunları söyledi:

"Sandığa giderken Figen’i, Gültan’ı, Sebahat’i unutmayacağız. Biz 24 Haziran’a giderken, savaş politikalarına karşı çıktığı için 7 gün cenazesi yerde kalan Taybet Ana’yı unutmayacağız. 85 yaşında cezaevinde tutulan Sisê Ana’yı unutmayacağız. Şiddet sonucu katledilen kadınları unutmayacağız.

Yüksel Caddesi’nde hepimiz adına direnen Perihan ablanın o morartılmış gözlerini unutmayacağız ve hesabını soracağız. Bir kez daha Perihan ablanın mücadelesini selamlıyoruz. Bizim sorumluluğumuz AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı bu politikalarını teşhir etmek olacaktır."

ADAY ADAYLIĞI ÇAĞRISI

Kadınları HDP’den aday adayı olmaya davet eden Taşdemir, değişimin kadınlarla geleceğini söyledi ve "Eş Cumhurbaşkanlığı sistemini de kadınların mücadelesi ile getireceğiz" diye ekledi.

HDP'DE KADIN TEMSİLİYETİ

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, "HDP’de kadın temsiliyeti nasıl olacak" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"İlkesel olarak eşit temsiliyet bizim programımızda var. Yine tüm mekanizmalarımızda eşit temsiliyet uygulanacak. Milletvekillerimizin yarısı kadın olacak. Bizim Cumhurbaşkanı adayımız kazandıktan sonra önümüzdeki yıllarda Eş Cumhurbaşkanlığı sistemini de kadınların mücadelesi ile getireceğiz."