‘TC ile sınırsız ortaklık KDP’yi de bitirir’

Aylık Kadın Gazetesi Newaya Jin’in Şubat ayı sayısı okurlarıyla buluşuyor.

Newaya Jin gazetesinin Şubat sayısı okurlarıyla buluştu. Gazete ulusal birlik stratejisi, bölgedeki güncel siyasi iklim, toplumsal çözüm paradigması, çıplak arama, “100 Neden” kampanyası, Duhok mülteci kampında yaşananlar, kayyum politikası gibi başlıklara yer verdi.

ULUSAL ÇIKARLAR HER ŞEYİN ÜSTÜDE

Suriye savaşının akıbeti ve daha birçok başlığa dair Demokratik Birlik Partisi Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif ile yapılan röportaja yer verildi.

Bölgedeki kriz ve savaşın daha da derinleşerek süreceği öngörüsünde bulunan Foza Yusif, Kürtler’in 21. yüzyıl stratejilerinin Demokratik Ulus Projesi olduğunu hatırlattı. Erdoğan’ın politika ve stratejisini Kürtlerin hiçbir yerde statü sahibi olmaması üzerinden kurguladığını anımsatan Kürt siyasetçi, KDP’nin Türk devletiyle olan ortaklığının tüm Kürtlerin geleceğini tehlikeye attığı uyarısında bulundu. Ulusal çıkarların her şeyin üstünde olması gerektiğini ifade eden Foza Yusif, Kürt kadınlarına kendilerini içerisinde bulundukları partilerin gölgesinden çıkartarak ulusal birlik mevzusunda yapıcı rol oynama çağrısında bulundu.

Ulusal birliğin hayatiliğine dair görüşlerini gazete ile paylaşan Kürt siyasetçi, aydın ve yazar kadınlar da Kürdistan’ın korunmasının tek yolunun birlik olduğunu ifade etti.

TOPLUMSAL ÇÖZÜM PARADİGMASI

Uluslararası Komplo, kadın özgürlükçü toplumsal çözüm paradigması ile İmralı tecridi başlıklarına dair Zerya Gül, Muriel Gonzales Athenas ile Gulistan Îke’nin analizlerine yer verildi.

PDK KUŞATMASINDAKİ DUHOK KAMPLARINDA NELER OLUYOR?

Gazeteci Berîtan Zagros ise dikkatleri son dönemlerde Êzidî kadınların intiharları ile gündeme gelen Duhok mülteci kamplarına çekti. Kamplarda bulunan mültecilerin dışarı ile bağlantısının yasak olduğunu ve esir muamelesi gördüğünü belirten Berîtan Zagros, kamplar üzerinden ilgili kurumlardan maddi fonlar alan KDP’nin mültecileri açlık ile terbiye ettiğini, genç kadınları yurtdışına çıkartma vaadiyle farklı ağlara çektiğini aktardı.

KADINLAR ERDOĞAN’I YARGILIYOR!

Newaya Jin, TJK-E’nin 25 Kasım’da başlattığı “Diktatörü Yargılamak İçin 100 Neden” kampanyasına dair dünya kadın hareketlerinin görüşlerine yer verdi. Gazeteye konuşan Türkiye’den Almanya’ya, Meksika’dan Kolombiya, Arjantin’e kadar yerellerde örgütlü olan kadın mücadelesi aktivistleri kadın düşmanı diktatör Erdoğan’ın bir an önce yargılanmasını istedi.

İŞKENCENİN EN ÇIPLAK HALİ

Gündemdeki yerini koruyan “çıplak arama” başlığını ise Sara Aktaş kaleme aldı.

Dünyanın her yerinde devletlerin “çıplak arama”yı bir işkence yöntemi olarak özellikle kadınlara ve muhaliflere karşı uyguladığını hatırlattı. “Çıplak arama”nın tartışmasız işkence ve taciz olduğunu belirten Aktaş, uygulamayı inkar eden ve belge isteyen AKP Türkiye’sine dair veriler paylaştı.

KAYYUM DÜZENLEMESİ

Türkiye’de kayyum politikasının sonuçlarına dair yazan gazetenin yazarlarından Roza Metîna, kaos ve savaş karşıtı oluşturulan demokrasi ve mücadele mekanizmalarının son olarak düzenlenen vakıf, dernek, sivil toplum örgütlerine kayyum atamaları ile ortadan kaldırılacağını vurguladı.

MÜLTECİLİK GERÇEĞİNDE JİNEOLOJİ

Jineolojî kategorisinde ise, Maxmur Jineolojî Birimi’nin uzun süredir siyasi, ekonomik, sosyal tecrit ve ambargo altında olan Maxmur mülteci kampında yürüttüğü çalışmalara yer verildi. Jineolojî, ambargo altında kendi öz gücü ve dinamizmi ile toplumsal problemlerini aşmaya çalışan toplumsal yaşama yön veriyor, hebûn, zanebûn ve xwebûn üçlemesiyle özgür iradeyi oluşturuyor.

BİR SAVAŞÇI, BİR KAHRAMAN

Portre kategorisinde ise, 34 yıl boyunca ülkesini ve halkını korumak için savaşan Nijeryalı Şahbanû Zaria Amîna ile Ekvator’un Amazon ormanlarında yaşayan yerli Waorani halk lideri, çevre aktivisti Nemonte Nenquimo’nun biyografileri yer aldı.

BİZİMLESİN MAZDA!

Şubat 2016’da Medya Savunma Alanlarında şehit düşen Mazda Mariya (Şevîn Coşkun)’a dair anı yazısını ise Roştiyam Munzur kaleme aldı. Anlatı, genç Mazda’nın arayışları, hayalleri, ülke sevgisi ile emekçi yanını özetliyor.