Tecrit protesto edildi, kadın tutsaklar selamlandı

Kadınlar, Aliağa Şakran Cezaevi önünde tutsak kadınların durumuna dikkat çekti ve İmralı tecridi protesto etti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve Ege Tutuklu ve Hükümlülerle Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER) kadın tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde basın açıklaması yaptı. “Zaman tecridi kırma, kadını özgürleşmetirme zamanıdır” pankartının açıldığı açıklamada, “Tecrit insanlık suçudur”, “Zimane me rumate me ye”, ve “Kadın direnişi faşizmi yıkacak” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “Zindanlar boşalsın tutsaklara özgürlük” ve “Aysel Tuğluk yalnız değildir” sloganları atıldı. Eyleme Barış Annelerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay da destek verdi.
Kurumlar adına basın açıklamasını Ege Tuhayder Yöneticisi Leyla Kaygısız okudu.

 'KADINLAR ÖZGÜR YAŞAMDAN TAVİZ VERMİYOR'

Kadın kırımına karşı özgür yaşamdan taviz vermeyen kadınların cezaevlerinde de ataerkil zihniyete karşı mücadele ettiğini belirten Kaygısız, dışarıda kadınlara uygulanan psikolojik, ekonomik, fiziksel, cinsel şiddetin cezaevlerinde de devam ettiğini vurguladı. Garibe Gezer’in maruz kaldığı insanlık dışı cinsel işkencenin de bunun ürünü olduğunu hatırlatan Kaygısız, “Garibe Gezer’in yaşadığı işkenceye dair başlatılan soruşturma ise savcılık tarafından takipsizlik kararı verilerek kapatılmaya çalışılmaktadır. Garibe Gezer’in verdiği mücadeleyi sahiplenerek kadın kırımına karşı olduğumuzu belirtiyor, özgür kadın ve toplumu savunuyoruz” dedi.

 'TEDAVİLERİ ENGELLENİYOR'

Cezaevlerindeki kadınlara yönelik keyfi uygulamaların devam ettiğinin altını çizen Kaygısız, 2021 yılında 10 tutuklunun cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini anımsattı. Cezaevlerinde bulunan hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini ifade eden Kaygısız, “Tahliye edilmesi gerektiği halde keyfi gerekçelerle tahliye edilmeyen tutsaklar bir düşman hukuku ile karşı karşıya bırakılmakta ve yapılan başvurular sonuçsuz kalmaktadır. Kandıra Cezaevinde bulunan ve hafızasını yitiren siyasetçi Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta kadın tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. Cezaevlerine yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların sistematik bir akla hizmet ettiğini biliyoruz” diye belirtti.

İMRALI TECRİDİNE TEPKİ

Her koşulda kadın mücadelesini yürütmeye devam edeceklerini belirten Kaygısız, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde de tüm tutsakların sesi olacaklarını söyledi. İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride değinen Kaygısız, Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin de bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

'ÜLKE TAMAMIYLA CEZAEVİ OLDU!'

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise Türkiye’nin tamamıyla bir cezaevine dönüştüğünü işaret etti. Kemalbay şöyle devam etti: "Cezaevleri ölüm evleri haline dönüştü. Bu iktidar yönetime geldiğinde yaklaşık 50 bin insan tutukluyken bugün tam 5 katı insan cezaevinde. Cezaevlerinin aşırı doluluğu ve özellikle kadınların cezaevinde olması vahim bir tablo ortaya çıkarmıştır. Burada adaleti her gün öldüren devlete sesleniyoruz, hasta tutsaklardan, Adli Tıp Kurumu’ndan elinizi çekin. Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük.”