Üniformalı tecavüzcülere alan açan AKP-MHP'dir

Wan’da 6 Türk askeri üniformalının kadınlara cinsel tacizde bulunmasını protesto eden TJA, “Devletin özel savaş elemanlarının taciz ve tecavüzlerinin normalleştirilmesine izin vermeyeceğiz” mesajı verdi.

Êlih’te Tevgera Jinên Azad (TJA), dün Wan'da 6 Türk uzman çavuşunun 2 kadına cinsel tacizde bulunmasını yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Êlih İl Örgütü önünde yapılan açıklamaya, görevden alınarak yerine kayyum atanan Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi katıldı. 

'SAVAŞ İKTİDARI KADINLARA KARŞI TOPYEKUN SAVAŞ AÇMIŞTIR'

Açıklamada konuşan TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık Yıldız, kadınların taciz edilmesinin ardından Wan halkının cinsel taciz faili uzman çavuşlara büyük bir öfkeyle tepki gösterdiğini belirterek, “Halk haklı ve meşru tepkisini ortaya koymuştur. Buna karşı kolluk tacizi meşrulaştırmak ve halkın öfkesini bastırmak istemiştir. Bizler kadın hareketi olarak devletin özel savaş elemanlarının yaptığı taciz ve tecavüzleri normalleştirmelerine izin vermeyeceğiz. Kadın mücadelesinden korkan ve kadınları kendine bir tehdit olarak gören savaş iktidarı kadınlara karşı topyekûn bir savaş açmıştır. Bütün ahlaki değerlerini kaybeden kadın ve toplum düşmanı iktidar üniformalı tecavüzcüleri yargılamak, cezalandırmak yerine koruma ve güvenliğini sağlamaktadır” dedi.

'ÜNİFORMALI TECAVÜZCÜLER HER GÜN SUÇ İŞLİYOR' 

Üniformalıların kadınlara ve çocuklara karşı cinsel suçlar işlediklerini vurgulayan Ruken Zeryam Işık Yıldız,  “İpek Er’e tecavüz eden ve intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan’ı koruyan, Mardin’de 22 yaşındaki genç kadına şantajla sistematik tecavüz eden korucu Yakup A.’yı korudu. Buna benzer Kurdistan’da birçok çete tecavüz suçu işledi ve cezasız bırakıldı. Özel savaş politikası olarak uygulanan cezasızlık politikası Kurdistan’da üniformalı tecavüzcülere iktidar eliyle alan açtı. İktidarın cezasızlık politikasından cesaret alan üniformalı tecavüzcüler her gün Kurdistan’da çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere topluma karşı suç işliyorlar” diye konuştu. Yıldız, üniformalıların işledikleri suçlara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Açıklama “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganları ile son buldu.