TJA aktivisti Gül’e 7 yıl 6 ay hapis

TJA aktivisti Fatma Gül’e TJA, KJA ve DTK faaliyetleri gerekçesiyle yargılandığı davada mahkeme “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Fatma Gül hakkında Tevgera Jinên Azad (TJA), Kongreya Jınên Azad (KJA) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri gerekçesiyle hakkında “örgüt üyesi olma” iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması Amed’e görüldü. 

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Gül tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılırken, avukatları Bahar Oktay, Feride Yalçın ve Şivan Cemil Özen de hazır bulundu.

Mütalaasını mahkemeye sunan savcı, açık ve gizli tanıkların beyanlarına dayanarak, Gül’nın TJA, KJA ve DTK içerisindeki faaliyetlerini gerekçe göstererek “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan Gül, savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddetti. Gizli ve açık tanık beyanlarının kabul etmediğini, iftiradan ibaret olduğunu söyleyen Gül, kadın aktivisti olduğunu ve bundan kaynaklı da DTK, TJA ve KJA içerisinde kadın mücadelesi kapsamında çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti. Gül, sağlık durumunun ve tutukluluk süresinin göz önünde bulundurulmasını belirterek tahliye talebinde bulundu.

Mütalaaya karşı savunma yapan Gül’ün avukatları, mütalaaya katılmadıklarını, suçlama konusu yapılan KJA ve TJA’nın da kadın derneği olduğunu ve müvekkilinin de bu derneklerde kadın aktivisti olarak çalışma yürüttüğünü söyledi. DTK’nin sivil bir platform olduğuna dikkat çeken avukatlar, DTK içerisinde birçok sivil toplum kurumunun çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Mahkeme verdiği kısa aranın ardından Gül'e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine, kaçma şüphesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.