TJK-E, 3 Ağustos'taki eylemlere katılmaya çağırdı

3 Ağustos Êzidî soykırımının yıl dönümü vesilesiyle Avrupa’nın birçok ülkesinde eylemler gerçekleştirecek olan TJK-E, herkesi alanlara çağırdı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 3 Ağustos Êzidî soykırımının yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

TJK-E, “3 Ağustos tarihi yaklaşırken biz Avrupa'da ki kadın örgütleri bir kez daha 2014 tarihinde Şengal'de DAİŞ’in işgaliyle başlayan Êzidî halkına yönelik soykırımın yıldönümünü protesto etmek için sokaklara çıkacağız. Êzidîler için zulmü, tecavüz, köleleştirme ve kimliksizleştirme politikalarının bir devamı olan bu dönemi binlerce kez kınıyoruz” dedi. 

“DAİŞ'in saltanatı altında yapılan bu katliamda özellikle kadınlara büyük acılar yaşatılmıştır” denilen açıklamada, “Binlerce genç Êzidî kadın ve çocuk kaçırılarak köle pazarlarında satılmış ve cinsel istismara uğramıştır. Esir alınan 3548 kadından şu ana kadar sadece 1207'si kurtarılabilmiştir. Kayıp olan kadınların hayatta olup olmadığı bilinmediği gibi ailelerinin onları tekrar görme umudu ve mücadeleleri hiçbir zaman tükenmemiştir” diye belirtildi.

ÊZİDÎ HALKI İÇİN ÖZERKLİK ELZEMDİR

TJK-E açıklamasında şu hususlara da yer verildi: 

“Yüzyılın büyük bir utancı olan ve hafızalarımızda yer edinen bu soykırımı bütün dünya kadınlarına yönelik bir soykırım olarak görmekteyiz. Êzidîler ve ezilen diğer tüm azınlıklar için adalet, eşitlik ve özgürlüğü savunmak üzere dayanışma içinde olan insanlarla birlikte omuz omuza duruyoruz.

Soykırımdan bu yana Şengal'de yaşamın, kültürün ve toplumun yok edildiğine tanık olduk. Liderlerinin ve önemli şahsiyetlerinin  hedef alındığı ve öldürüldüğü bu katliamdan sonra Êzidîler bir araya gelerek kendilerini yeni bir katliamdan korumak için özyönetim ve özsavunma yapıları inşa ettiler.

Buna rağmen kazanımları büyük bir tehditle karşı karşıya. Türk devleti ve müttefikleri, 9 Ekim 2021 tarihinde özyönetim ve özsavunma yapılarını yok etmek ve baskı sistemlerini yeniden uygulamaya koymak için bir anlaşma imzaladı. Şengal özerkliği defalarca Türk devleti tarafından insansız hava araçlarıyla hedef alındı. İslam Devleti'nin en büyük destekçilerinden biri olan Türk devleti, SİHA saldırılarıyla sivilleri ve çocukları hedef almaktan çekinmiyor. 

Ancak Şengal halkı için tehdit oluşturan sadece Türk devleti değil; Irak hükümeti de soykırıma uğramış bir halkın özerklik taleplerini hiçe sayarak Şengal'i defalarca askeri yollarla işgal etmeye çalıştı. 

Êzidî halkının kendilerinden başka kimseye güvenemeyeceği, Türk hükümetine bağlı KDP peşmergelerinin ve Iraklı milislerin daha önce Şengal'i işgal ettiği ve DAİŞ işgal ettiğinde silahlarını bırakıp terk ettiği 3 Ağustos 2014 tarihli olaylar hafızalarımızda canlılığını korumaktadır.

Dolayısıyla Êzidî halkı için özerklik elzemdir!

Bu saldırılara karşı birlik olmalı ve uluslararası toplumu bu mücadelede bize destek olmaya çağırmalıyız.

3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşen soykırımın tanınmasını ve Êzidî toplumuna karşı işlenen suçların hesabının sorulması için uluslararası bir mahkeme kurulmasını talep ediyoruz. Êzidî toplumunun katledilmesi ve baskı altına alınmasından sorumlu olan DAİŞ ve İslamcı milislerin kamplardan (Holê) çekilmesi ve Avrupa'daki anavatanlarında eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmeleri büyük önem taşımaktadır.

Daha fazla acı ve yıkımın önlenmesi için Şengal'e yönelik hava saldırıları durdurulmalıdır.

Başta Êzidî toplumu olmak üzere tüm ezilen halklar için adalet, eşitlik ve özgürlük için birlikte mücadele ediyoruz. 

Bu anlamda 3 Ağustos tarihinde kadın örgütlerimizin öncülüğünde Avrupa'nın her yerinde gerçekleştirilecek eylemlerde başta kadınlarımız olmak üzere halkımızı ve dostlarımızı birlikte alanlarda sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz.

Örgütlenelim, Şengal'de ve Kurdistan'ın dört parçasında güvenli bir gelecek için mücadele edelim!”

EYLEM YAPILACAK KENTLER

3 Ağustos edlem yapılacak kent ve ülkeler şunlar;

ALMANYA

Darmstadt :

03.08.23

Saat:18.00 

Yer: luisenplatz

Saarbrücken

03.08.23

Saat: 18.00

Yer: Galeri platz

Frankfurt

3.08.2023

Saat 18.00 

Adres: NI una Menos Platz/Liebfrauenberg

Hamburg 

Saat: 18.00

Yer:  Mercedo Altona

Bremen

Saat: 19.00

Yer: Marktplatz

Stuttgart 

Saat 18:00, Yer:

Schloßplatz/Kobane Meydanı

Dortmund 

Saat: 18.00

Yer: Kampstraße 46

Oldenburg

Saat: 17.00

Yer: Bahnhofsplatz 

İSVİÇRE

Luzern

3 Ağustos,

Yer: Vögeligärtli 

saat: 19:00

Zürich

3 Ağustos

saat:18.00

Yer: Helvetiaplatz

Aarau

3 Ağustos saat: 18.30 

Yer: Aarau Bahnhof

Bern

3 Ağustos saat: 18.00 

Yer: Bern Federal parlamento önü

BELÇİKA

Liege

Saat: 16.30

Yer: Gare Gulimmnes

İNGİLTERE

Londra

Saat: 3 PM

Yer: 10 Downing ST,  London SW 1A 2AA

İSVEÇ

Stockholm

Saat: 17.30

Yer:Sergelstorg