TJK-E: 2021 Newroz’unu tarihi gelişmelerin yaşandığı bir süreçte karşılıyoruz

Newroz’a ilişkin açıklama yapan TJK-E, “Kürt halkı ve kadınları baharın müjdecisi olan Newroz’a hazırlanırken faşist Türk devleti Önder Apo’ya ve Kürt halkına dönük yeni bir saldırı dalgası başlatmıştır” dedi.

2021 Newrozu’nun tarihi gelişmelerin yaşandığı ve her şeyin daha fazla netleştiği bir süreç içerisinde karşılandığını vurgulayan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) “Bugün bu topraklarda yaşanan 3. Dünya Savaşı’nın halklar lehine bir zaferle sonuçlanması mücadelenin her alanda daha fazla büyütülmesiyle mümkündür” dedi.

TJK-E açıklamasında şunları belirtti: “Sadece Kürtler için değil, egemenlere karşı başkaldırıyı, isyanı, var oluşun yolu olarak direnişi seçen tüm halkların, ezilenlerin, kadınların uyanış, direniş, diriliş günü olan Newroz’u karşılıyoruz.

Newroz, Kürt halkının zulme karşı başkaldırısı ve zalimden hesap sorma günüdür. Newroz, Ortadoğu halklarının umudu, direniş geleneğinin en köklü halkası olarak tarihimizin şafak anı, karanlığa karşı çıkışın adıdır.

DEMİRCİ KAWALAR HEP VAR OLACAK

Tarih, bu topraklarda hep Zalim Dehaklara karşı Demirci Kawalar’ın başkaldırısıyla yazıldı; Newroz ateşi gün geldi en ağır bedeller ödenerek gürleştirildi. Demirci Kawa’nın en fazla da yüreklerde tutuşturduğu özgürlük ateşi, özgürlük arayışı, bin yıllardır insanlığa rehber oldu. Demirci Kawalardan, Mazlum Doğanlara, Rewşanlardan Zekiyelere, Berivan ve Ronahilerden Semalara bu özgülük meşalesi elden ele, kuşaktan kuşağa aktarılarak hiç sönmedi. Bugün Newroz tarihe direnişi nakşeden bir özgürlük bayramına dönüşmüştür. Bu vesileyle Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak Newroz şehitlerini bir kez daha sevgiyle, saygıyla ve minnetle anıyoruz; 2021 Newroz’u başta özgür kadın kimliğini destansı bir direniş ve emekle yaratan Önder Apo’ya, devrimin emektarları Kürt analarına, tüm Kürt halkına ve kadınlara, gençlere, direnen Ortadoğu halklarına kutlu olsun diyoruz.

8 MART’TAN NEWROZ’A BİR KÖPRÜYÜZ

Kürt halkı ve kadınları bugün de günümüzün Dehaklarına karşı amansızca direniyor. Kürdistan’ın dört parçasında, yurtdışında bulundukları her yerde faşizme ve ataerkilliğe karşı mücadeleleriyle her yeri Newroz alanına dönüştürüyorlar. Bunun son örneği 8 Mart olmuştur. ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganıyla alanlara çıkan kadınlar bugün başta Türk faşist rejimi olmak üzere tüm egemenlerin, kapitalist sistem temsilcilerinin korkulu rüyası haline gelmiş; şimdiden 2021 yılının direnişle geçeceğini tüm dünyaya göstermişlerdir.

Şimdi bu ruhla Newroz’a yürüyoruz. Bizler 2021 yılı Newrozu’nu tarihi gelişmelerin yaşandığı ve her şeyin daha fazla netleştiği bir süreç içerisinde karşılıyoruz. Bugün bu topraklarda yaşanan 3. Dünya Savaşı’nın halklar lehine bir zaferle sonuçlanması mücadelenin her alanda daha fazla büyütülmesiyle mümkündür. Bunun için mücadeleyle geçecek her bir gün her bir an, özgürlüğe bir adım daha bizi yaklaştıracaktır.

ARTIK KİMSE ÖNÜNÜ ALAMAZ

Faşist AKP-MHP rejimi bu gelişmelerde kendi sonunu gördüğünden daha da saldırganlaştı. Yeni yıla girerken Gare’ye saldırarak bu bataklıktan çıkmaya çalıştı ancak, görkemli gerilla direnişi karşısında büyük bir hezimet yaşadı.

Kürt halkı ve kadınları baharın müjdecisi olan Newroz’a hazırlanırken faşist Türk devleti Önder Apo’ya ve Kürt halkına dönük yeni bir saldırı dalgası başlatmıştır. Yıllardır İmralı’da en ağır koşullarda mutlak bir tecrit ve işkence altında yaşayan Önder Apo’ya dönük gelişen ve esasında Kürt soykırımını, toplum kırımı hedefleyen bu saldırıları asla kabul etmedik, etmeyeceğiz. Faşist AKP-MHP rejimi şunu bilmelidir ki Kürt kadınları ve Kürt halkı faşist rejime mücadeleyi büyüterek cevap verecektir. Dün olduğu gibi bugün de bulunduğu her yerde Önder Apo’nun etrafında kenetlenecektir.

Artık Önder Apo’nun köleliği yerle bir eden ve özgür bir yaşamın yolunu açan fikirleri artık evrenselleşmiştir. Bugün tüm dünya Önder Apo’nun yarattığı kadın kurtuluş ideolojisini konuşmakta, demokratik, kadın özgürlükçü ve ekolojik yaşam paradigması etrafında buluşmaktadır. Bu artık önü alınamaz bir devrim dalgasıdır. Klasik tüm tanımları ve formları aşan yeni bir yaşamın mümkün olduğunu herkese gösteren ve bunun umudunu büyüten bir devrim dalgasıdır.

NEWROZ BİR GÜN DEĞİL BİR RUHTUR

Bunun en fazla ifade bulduğu yer ise Newroz’dur. Newroz artık sadece bir gün değil, bir ruhtur, her güne yayılmış bir devrim zamanıdır. Kürt kadınları en görkemli şekilde Newroz alanlarına akarak zalim devletten, ataerkil sistemden hesap soracaktır.

Bu açıdan 2021 yılı, zamanın Dehaklarına karşı, çağdaş Kawalarının özgürlük savaşını verdiği bir direniş yılı olacaktır. Newroz ise bu direnişin en görkemli günü olacaktır. Kürt halkı, 40 yılı aşkın bir süredir Önder Apo’nun öncülüğünde Newrozları direnişin günü yaparak yaşadı. Bugün bu gelenek daha güçlü ve iddialı bir şekilde devam ediyor.

Kürdistan özgürlük mücadelesini tarihi direnişlerle dolduran newroz şehitlerini bir kez daha anarken, başta kadınlar olma üzere tüm halkımızı, gençleri ve dostlarımızı Önder Apo’nun etrafında kenetlenmeye, her yerde Newroz ateşini yükseltmeye çağırıyoruz. ‘Özgürlük Zamanı’ hamlesi kapsamında Newroz alanlarına akarak aynı yürekte, aynı seste buluşalım. Zaman, zulme, baskıya, katliamlara, faşizme karşı Özgürlük zamanı! Gelin 8 Mart’ta başlayan kadın baharlaşmasını 21 Mart ile halkların baharlaşmasına çevirelim!”