TJK-E, 25 Kasım takvimini açıkladı: Özgür kadını savunma zamanı!

"Özgür kadını savunmanın zamanı" diyen TJK-E, 25 Kasım eylemlerinin takvimini açıkladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Egemen sistemin kadınlara dönük sistematik olarak yürüttüğü saldırılar aralıksız devam ederken, kadınlar dünyanın her yerinde “daha fazla özgürlük” talebi ile özgürlük mücadelesini büyütüyorlar. 2021 yılı Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın hemen her yerinde kadınlara yönelik şiddetin, tecavüzün, cinsiyetçiliğin ve kırımın tırmandırıldığı bir yıl oldu. Büyük bedeller pahasına kadınların siyasetten ekonomiye yaşamın her alanında kazandığı haklar iktidarlar tarafından gasp edilmek istendi. Ancak Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu ve dünyanın birçok ülkesinde kadınlar bu saldırılar karşısında direndi, direnmeye devam ediyor" denildi.

'KADINLAR BÜYÜK BİR UYANIŞTA'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"(...) 25 Kasım’ı böyle bir atmosferde karşılıyoruz. Bu vesile ile 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde bizi bir araya getiren Mirabel kardeşleri saygıyla anıyoruz. Onlar, 31 yıl hüküm sürmüş faşist Trujillo rejimine karşı özgür bir yaşamdaki ısrarın ifadesi oldular. Bu nedenledir ki kadınların özgürlük mücadelesi bugün çok daha can alıcı bir yere gelmiş, tüm dünya kadınlarının isyanına dönüşmüştür.

Ulus-devletlerin ve egemen erkek aklının birlikteliği bugün kadın direnişine karşı her türlü yol ve yöntemi kullanarak pervasızca saldırmaktadır. Ancak kadınlar her türlü şiddet, baskı, tecavüz ve katliamlara karşı büyük bir uyanış içindedir. Doğa, toplum ve kadın düşmanı olan bu kirli sisteme karşı en büyük güç bugün kadının örgütlü gücüdür. Bu nedenledir ki gelişen kadın uyanışından büyük bir ürküntü duyulmaktadır. Mirabel kardeşlerden, Sakine Cansız’lara, Berta Caceres’lerden Hevrin Xelef’lere uzanan bu direniş özgür ve eşit bir yaşamın ayak sesleridir.

Kadın özgürlük mücadelesi, beş bin yıllık erkek egemen sisteme ve onun son aşaması olan kapitalist modernite sistemine en radikal başkaldırı olarak ortaya çıkmıştır. Toplumu  esaret altına alan, bunun için iktidar gücünü hileyle, yalanla ve şiddetle en acımasız şekilde kullanan kapitalist modernite paradigması çökmüş, alternatif kadın özgürlükçü-demokratik-ekolojik paradigmanın doğuşu gerçekleşmiş, bugün Rojava'da kadınlar öncülüğünde hayat bulmuştur.

'ÖZGÜR YAŞAMI İNŞA EDECEĞİZ'

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak bizler bu yıl 25 Kasım’ı 'Kadın Kırımına Karşı Özgür Toplumu ve Özgür Kadını Savunma' şiarıyla mücadeleyi büyütme ve özgür bir yaşamı inşa etme iddiasıyla karşılıyoruz. Son bir yıldır Avrupa Kürt kadın hareketi olarak yürüttüğümüz hamle kapsamında mücadeleyi yeni bir aşamaya taşıma iddiamız büyüktür. Kadınlar olarak her zamankinden daha fazla tecrübeye, birikime, mücadele araçlarına ve ortaklaşma zeminine sahibiz. Dünyanın her tarafında biz kadınlar eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, cinsiyetçiliğe, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve her türlü şiddete karşı öfkemizi sokaklara taşıdık. Bu temelde sadece 25 Kasım da değil her günü bir mücadele gününe çevirmek temel yaklaşımımız olacaktır.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak yürüttüğümüz 'Diktatörü Yargılamak için 100 Neden' kampanyası 25 Kasım da bir yılını tamamlayacak. Kampanyamız kapsamında, Diktatör Erdoğan’ın işlediği suçlardan yargılanması ve hesap vermesi için mücadelemiz devam edecek. Paris katliamının aydınlatılması ve faillerinin cezalandırılması için mücadeleyi büyüteceğiz. Efrîn'de yaşanan kadın kırımına durdurmak ve Efrîn'in özgürleştirilmesi biz kadınların temel gündemlerinde olacaktır.

Kadınlar her alanda mücadele etmektedir. Ev içinde görünmeyen emeğinin görünür kılınmasını talep eden, toplumsal eşitlik isteyen, ekonomik özgürlük için ev hapishanesini red eden kadınlar, aynı zamanda hayatta kalabilmek için de mücadele ediyor. Çünkü; en insani hak olan bu talepler, kadınlar için suç kabul edilmekte ve sokak ortasında, evinde, çocuklarının gözleri önünde erkekler tarafından katledilmekteler. Katledilen her kadının katili, esasta kapitalist sistemdir. Dolayısıyla yasaları, toplumsal cinsiyet kültürü, gelenekleri ile kadını toplumda ikinci cins olarak konumlandıran kapitalist sistem ve bu sistemin uygulayıcısı olan her devlet, katledilen her kadından, cinsel istismara maruz kalan her çocuktan sorumludur. Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgınını önlemek adına alınan 'tedbirler'le değişen çalışma sistemi, kadının ücretli-ücretsiz emeğinin sömürüsünü katlanmıştır. Artan yoksulluk ve 'evde kal' çağrıları; kadın ve çocuklara yönelik yükselen şiddet, taciz ve ölüm olarak kayıtlara geçmiştir. Dünya genelinde pandemiyle en önde savaşmak zorunda olan sağlık emekçilerinin %70’i kadın. Kapitalist sistemin tüm bu saldırılarına karşı kadınlar sessiz kalmamış tem tersine mücadeleyi büyütmüştür.

'ÖNDER APO'NUN PROJESİ EZBERLERİ BOZDU'

Önder Apo'nun en büyük projesi olan kadın özgürlük devrimi tüm ezberleri bozmuş, toplumsal sorunlara ve toplumsal yeniden inşaya yeni bir bakış açısı kazandırmış, yeni mücadele yöntemleri ortaya koymuştur. Tüm bunlara karşı AKP-MHP faşist rejimi, Önder Apo’nun üzerindeki tecridi derinleştirmiş, soykırım politikalarıyla Kürt kadınlarını ve demokratik güçleri hedeflemiştir. İmha ve savaş yöntemleriyle sonuç almak isteyen AKP-MHP faşist rejiminin bu soykırım saldırılarına başta Özgürlük gerillaları olmak üzere kadınlar ve halkımız mücadeleyi yükselterek cevap vermiştir.  Aylardır her türlü savaş suçunu işleyen, kimyasal silahlar kullanarak gerillaya saldıran işgalci Türk devletine ve işbirlikçi KDP'ye karşı kadınlar olarak bizler en önde mücadele etmeye devam edeceğiz. AKP-MHP faşist rejiminin sonunun büyük bir kaybediş olacağının garantisi işte bu irade ve güçten gelmektedir.

AKP-MHP faşist rejimi hegemonik güçlere dayanarak, onlardan askeri, siyasi ve ekonomik destek alarak kendini yaşatmaya çalışmaktadır. CPT'nin mutlak tecrit ve işkence sistemine göz yumması, AİHM'in söz konusu Kürtler olunca kendi hukukunu bile çiğnemesi, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği'nin ekonomik ve siyasi çıkarlar için faşist rejime açıktan destek vermesi, ABD'nin en ikiyüzlü politikalarını Kürtler üzerinde yürütmesi yok olmayla yüz yüze kalan AKP-MHP faşist rejimini bu bataktan kurtarma çabalarıdır. Fakat Kürt kadınları ve halkı üzerinde pervasızca terör estiren Türk devletini aklamak için yürütülen bu çabalar boşunadır. Biz kadınlar dünyanın dört bir yanından işgale, tecride ve soykırıma karşı "Kürdistan'ı Savun" şiarıyla bir araya gelmeye, Önder Apo’nun etrafında kenetlenerek mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Bu 25 Kasım da bir kez daha AKP-MHP faşizmine karşı alanlarda olacağız. Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünün sağlanması temelinde "Dem Dema Azadiyê ye!" hamlesini büyüteceğiz.

EYLEMLERE KATILIM ÇAĞRISI

21. Yüzyılın kadın yüzyılı olacağı gerçeği her gün kendiniz daha güçlü göstermektedir. Tüm dünyada kadınlar patriarkal kapitalist sisteme, eşitsizliğe, adaletsizliğe, ırkçılığa, nereden gelirse gelsin şiddetin her türüne karşı mücadeleyi büyütmeye devem ediyorlar. Kadın hareketi hiç olmadığı kadar evrenselleşip, toplumsal bir güce dönüşmüştür. Bizler TJK-E olarak 25 Kasım’da örgütlü olduğumuz her yerde alanlarda, eylemlerde olacağız. Biz kadınlar kadın kırımına karşı özgür toplumu, özgür kadını savunuyoruz. Tüm kadınları 25 Kasım dolayısıyla yapılacak eylem ve etkinliklere en güçlü şekilde katılmaya çağırıyoruz."

EYLEMLERİN GÜN VE YERLERİ

TJK-E, eylem planlamasını da şöyle duyurdu:

"20 KASIM
Almanya:
Berlin
Tarih: 20 Kasım
Saat: 13.00
Yer: Nettelbeckplatz

Düsseldorf  (NRW merkezi yürüyüş ve miting)
Tarih: 20 Kasım
Saat: 14.00
Yer: DGB- Haus önü

Frankfurt
Tarih: 20 Kasım (Eyalet düzeyinde yürüyüş ve miting)
Saat: 14.00
Yer: HBF önü

Münih
Tarih: 20 Kasım
Saat: 15.00
Yer: Max-Joseph-Platz

Fransa:
Paris (Merkezi yürüyüş ve miting)
Tarih: 20 Kasım
Saat: 14.00
Yer: Republique meydanı

21 KASIM
Montpellier
Tarih: 21 Kasım
Saat: 14.00
Yer: Comedie Meydanı

25 KASIM
Berlin:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: S-Bahnhof Marzahn

Hamburg:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Jungfernstieg

Bremen:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.00
Yer: Domshof

Kiel:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Holsenstrasse

Oldenburg:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Rathaus – Aurich/Oldenburg

Hannover:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 15.00
Yer: Opernplatz

Duisburg:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Hauptbahnhof önü

Köln:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.30
Yer: Ottoplatz/ Köln- Deutz

Wuppertal:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Poststrasse

Frankfurt:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Hauptbahnhof önü

Saarbrücken:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 13.00
Yer: Europagalerie

Darmstadt:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.30
Yer: Luisenplatz

Stuttgart:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.00
Yer: Pusteblume/Ecke Marstallstr.


Freiburg:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Alte Synogoge

München:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 14.30
Yer: Josephsplatz

Dortmund:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Cinestar (Hauptbahnhof arkası)

Fransa:
Rennes:
Tarih:  25 Kasım
Saat: 17.00
Yer: Republique Meydani

Marseille:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.00
Yer: Palais de Justice

Toulouse:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.30
Yer: Capitole

Strasbourg:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Place Kleber

Mullhouse:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Place de la Bourse

İsvicre:
Zürich:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 19.30
Yer: Helvetia Platz

Basel:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Theaterplatz

Luzern:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Bahnhof Platz

Hollanda:
Rotterdam (Merkezi yürüyüş ve miting)
Tarih: 25 Kasım
Saat: 15.00
Yer: Rotterdam Central Station önü

Belçika:
Liege:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Gare des Guillemins

Avusturya:
Viyana
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.00
Yer: Richart Wagner Platz

İngiltere:
Londra
Tarih: 25 Kasım
Saat: 13.00
Yer: New Scotland Yard

İsveç:
Stockholm
Tarih: 25 Kasım
Saat: 17.00
Yer: Soltorget

Danimarka:
Kopenhagen:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Gamnel torv

Kıbrıs:
Limasol:
Tarih: 25 Kasım
Saat: 18.00
Yer: Navenda Çanda Kurda Teofilos

26 KASIM
Almanya
Düsseldorf
Tarih: 26 Kasım
Saat: 16.30
Yer: Altstadt

İsviçre:
Bern
Tarih: 26 Kasım
Saat: 19.00
Yer: Bubengbergplatz

27 KASIM
Stuttgart:
Tarih: 27 Kasım
Saat: 16.00
Yer: Rotebühlplatz

Marsilya

Tarih: 27 Kasım
Saat: 13.30
Yer: Quai du port

Bordeaux:
Tarih: 27 Kasım
Saat: 15.30
Yer: Place Victoire

Draguignain:
Tarih: 27 Kasım
Saat: 10.00
Yer: Place Rene cassin

Belçika
Anwertpen
Tarih: 27 Kasım
Saat: 15.00
Yer: Stadpark

28 KASIM
Brüksel:
Tarih: 28 Kasım
Saat: 13.00
Yer: Gare Central."