TJK-E: 8 Mart'ın coşkusunu Newroz'a taşıyacağız

8 Mart eylemlerini selamlayan TJK-E, "8 Mart'ın ruhunu, coşkusunu Newroz'a taşıyacağız. Şimdi artık özgürlük zamanıdır, şimdi artık kadın zamanıdır" dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 8 Mart eylemlerini selamladı.
TJK-E, "Renkleri, coşkusu, heyecanıyla 'kadın baharı' tanımlamasını doğrulayan; reddi, isyanı kadar 'kadın devrimi' kararlılığını sergileyen bir 8 Mart’ı geride bırakırken, dünyanın dört bir yanında meydanlara akarak özgürlük iddiasını ortaya koyan tüm kadınları selamlıyoruz" dedi.

'KADINLAR DİRENİŞTE ORTAKLAŞTI'

TJK-E'nin mesajında şunlar belirtildi:
"Rebêr Apo’nun '21. Yüzyıl kadın yüzyılıdır' belirlemesini doğrularcasına son yıllarda her 8 Mart öncekini katlayan bir düzey kazanmakta. 2022 8 Mart’ı da Kürdistan’dan Latin Amerika’ya, Avrupa’dan Bangladeş’e, ABD, Nijerya’ya kadar hem niteliksel hem de niceliksel bir sıçramaya tanıklık etti. Sistem dışı bir arayış daha belirginleşti. Kadınlar bulundukları coğrafyaların özgünlüklerine göre erkek egemenlikli sisteme, onun uygulayıcısı iktidar ve devletlere önemli dersler ve mesajlar verdi. Kürdistan kadın özgürlük hareketinin öz güç, öz örgütlenme ve öz savunma perspektifi tüm dünya kadınları tarafından daha görünür oldu. Bundan böyle önemli olan; duygu-istem ve direnişte ortaklaşan bu kadın cephesini daha örgütlü bir hale getirmek. Diğer bir deyimle, alanlarda dile gelen ‘kadın devrimi’ne giden yolu birlikte örmektir.

SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜDÜ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak bu 8 Mart’ı 'Diren-Örgütlen-Özgür Yaşa' Sloganıyla karşıladık. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nden 9 Ocak’a, 15 Şubat’tan 8 Mart’a giderek eylemlerimizin ivmesi yükseldi. Kadınları tek bir gün görünür kılan değil, her günü 8 Mart’a dönüştürme mücadelesi yürüten bir geleneğin takipçisi olarak, bu 8 Mart’ı da erkek egemenlikli sistemle olan mücadelemizden kopuk ele almadık. Faşizme, işgale, kadın kırımına, emek sömürüsüne karşı durduk. Zindanlardaki kadın tutsakların, katledilen kadınların sesi olduk. Onlarca merkezde paneller, seminerler, film gösterimleri, sokak etkinlikleri, bilgilendirme standları günler öncesinden başladı.
Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika, Hollanda, İngiltere, Avusturya, İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’nın yanı sıra Kanada, Kıbrıs ve Avustralya’da da Kürt kadınları alanlara aktı. Zılgıtları, rengarenk ulusal kıyafetleri, erbaneleri, davulları, halaylarıyla Kürt kadınları genel 8 Mart eylemlerine de öncülük etti, damgasını vurdu. Tüm Avrupa ülkelerinde kadınların “Jin-Jiyan-Azadi” sloganını evrensel bir slogan olarak haykırması bizi onurlandırdı. Ama aynı zamanda sorumluluğumuzu büyüttü.

'ÖZGÜRLÜK VE KADIN ZAMANI!'

Bir kez daha alanlara akan tüm Kürt kadınlarını; haftalardır 8 Mart’a hazırlanan, emek veren, en yaratıcı, en kitlesel mesajı vermek için tüm enerjisini, gücünü seferber eden Kadın Meclislerimizi, komünlerimizi, bileşenlerimizi selamlıyoruz. Zaten çoktan ulusal bir kadın bayramına dönüşen 8 Mart’ın ruhunu, coşkusunu Newroz’a taşıyacağımızı belirtiyoruz. Şimdi artık özgürlük zamanıdır, şimdi artık kadın zamanıdır!