Trabzon ve Artvin’de 8 Mart coşkusu

Trabzon ve Artvin'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla sokağa çıkan kadınlar, "Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz" dedi.

Trabzon ve Artvin'in Hopa ilçesinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kadınlar açıklama yaptı. Trabzon Demokratik Kadın Platformu üyeleri, Meydan Park’ta çok sayıda kadının katılımıyla açıklama yaptı. “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “Tecavüze dur de” ve “Şilan’ı özgür bırak” dövizlerinin taşındığı açıklamada, “Şiddete, işsizliğe, yoksulluğa söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” pankartı taşındı.

Trabzon Eğitim Sen Kadın Sekreteri Neşe Özkan Aslan, erkek egemen sisteme karşı dünyanın her yerinde eşitlik ve özgürlüğü savunduklarını vurguladı. Aslan, “Kovid-19 pandemisinde kadına yönelik giderek artan şiddete, sömürüye ve güvencesizliğe karşı isyanımızı bir kez daha sokaklarda haykırıyoruz. Pandemi önlemi adı altında patronlar için teşvik, vergi indirimi uygulanırken kadınların talepleri görmezden gelindi” dedi.

Erkeklerin korunduğunu ve kendini savunmak isteyen kadınların cezalandırıldığına dikkati çeken Aslan, “Kadınlar geleceğimizi iktidarın vaatlerine bırakmayacağız. İstanbul Sözleşmesi tartışılamaz. Sözleşme koşulsuz uygulansın” diye konuştu.

ARTVİN / HOPA

Artvin’in Hopa ilçesinde de kadınlar Hopa Meydanı’nda bir araya geldi. Katılımın yoğun olduğu açıklamada “Hayatlarımız ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” pankartı taşındı. Ezgi Eriman, kadın cinayetlerinin faili meçhule evrildiğine işaret ederek, "Daha dün Samsun’da çocuğunun gözleri önünde bir arkadaşımız öldüresiye şiddete maruz kaldı” dedi. Eriman, “Aydın’da 92 yaşında kadının cinsel saldırıya uğradığı ve boğarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Yetkilileri telaşlandıran konu ise failin elindeki dövmenin kasti bir şekilde çekilip çekilmediği oldu” diye belirtti.

“Hayatın anlamını ancak kolektif olarak yeniden inşa ettiğimizde bulabileceğimizi biliyoruz” diyen Eriman, "Bugün yine hep beraber buradayız. Yarın da burada olmaya devam edeceğiz. Hiçbir yaptırım bizim bir arada durmamıza ve birbirimizden güç almamıza engel olamaz” ifadelerini kullandı.