Türk devletinin Kobanê’ye saldırıları protesto ediliyor

Türk devlet faşizminin Kobanê’ye dönük saldırıları ardından Almanya ve İsviçre’nin birçok şehrinde sokaklara inen Kürdistanlılar ve dostları, işgal saldırılarını protesto etti.

Almanya’nın Niedersachsen eyaletinin başkenti Hannover’de Rojava için eylemler kesintisiz olarak devam ediyor. Hannover Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) öncülüğünde yapılan mitinge çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Saldırılara ilişkin hazırlanan bildirilerin okunduğu mitingde DKTM temsilcilerince konuşmalar yapıldı.

Mitingde konuşan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (NAV-DEM) üyesi Letif Karakaş, “İstanbul’da birkaç gün önce Suriye zirvesi yapıldı ve bugün Kobanê’ye yakın köyleri bombalanıyor. Bu işgal saldırısı aynı zamanda DAİŞ karşıtı koalisyona yönelik saldırı demektir” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barıştan yana olmadığını vurgulayan Karakaş, Avrupa ülkelerine ise, “Erdoğan Avrupa’yı da sevmiyor; onun sevdikleri radikal islamcılardır” diye konuştu.

Saat 17.00’de başlayan mitingde sık sık “Biji berxwedana Rojava” ve “Almanya Kürdistan’dan elini çek” gibi sloganlar atıldı.

MÜNSTER

Almanya’nın bir diğer şehri Münster’de de kent merkezinde bulunan Hauptbahnhof’ta bir eylem düzenlendi. Eyleme katılan yüzlerce Kürdistanlı, işgalci Türk devletinin Kobanê’ye yönelik saldırılarını kınayan sloganlar attı.

DÜSSELDORF

Türk devletinin Kobanê ve Girê Spi'ye yönelik saldırıları Almanya'nın Düsseldorf kentinde de kitlesel bir şekilde protesto edildi. Eyleme Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi, Grevenbroich Tijda Ekecik Kadın Komünü, Neuss ve Krefeld Kadın Komünleri üyeleri katıldı.

KCDK-E'nin çağrısıyla saat 18.00'da Düsseldorf Merkez Tren İstasyonu önünde bir araya gelen kitle Almanca “AKP ve DAİŞ faşizmine geçit yok”, “Türkiye'ye yapılan yardımlar derhal durdurulsun” ve “Faşizme karşı omuz omuza” yazılı pankartlar açtı.

Eylem boyunca sık “Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” ve “Türk ordusu Kürdistan'dan defol” sloganları atıldı.

Saat 19.00'da biten eylemde Alman halkını bilgilendirme amaçlı çok sayıda bildiri dağıtıldı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde bu akşam saatlerinde bir protesto eylemi düzenlendi.

Saat 18.30’da Luisenplatz’da düzenlenen eylemde Türk devletinin Kobanê’ye yönelik faşizan saldırıları protesto edildi.

Sık sık Rojava ile dayanışma ve Türkiye’yi kınamaya dönük sloganların atıldığı eylemde çevreden geçenler de bilgilendirildi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Türk devletinin Kobanê’ye saldırısı sivil itaatsizlik eylemi ile protesto edildi.

Mannheim Kürt Toplum Merkezi ve Ronahi, Berivan Kadın Meclisinin çağrısı ile saat 19.00’da HBF önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin işgal saldırılarını kabul etmediklerini belirtti ve kınadı.

Almanca ve Kürtçe konuşmaların yapıldığı eylemde saldırılar olduğu müddetçe asla meydanların bırakılmayacağı dile geldi. Eylem sloganlarla sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Kürdistanlılar Türk devletinin Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla eylem düzenledi.

Europagalerie’nin önünde düzenlenen eyleme çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

DKTM Eş Başkanı Dexil Ibrahim yaptığı konuşmada dörtlü zirvenin savaş kararını kınadı. Özellikle Alman hükümetinin rolüne dikkat çekti ve şunları söyledi: “DAİŞ barbarlarına karşı en etkin mücadeleyi veren Kürtler ve Ortadoğu için bir umut olan demokratik özerklik modeline karşı yapılan bu saldırılara halkımız kesinlikle sessiz kalmayacaktır.”

Direnişe de sahip çıkılması gerektiğini Ibrahim sözlerine ekledi. Eylem, “Biji berxwedana Kobanê”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

BASEL

Kobanê işgal saldırılarına yönelik bir başka protesto eylemi de İsviçre’nin Basel şehrinde düzenlendi.

Basel Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yapılan eyleme çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı. Basel tren garı (Bahnhof) önünde bir araya gelen kitle, Erdoğan ve Türkiye aleyhine Almanca sloganlar attı.

Eylemde Rojava fotoğrafları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerinin yanı sıra YPG/YPJ bayrakları taşındı. Kürt dostu İsviçreli ve Türkiyeli grupların katıldığı eylem, Almanca olarak yapılan bir açıklamanın ardından sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Türk devletinin Rojava’ya yönelik düzenlediği saldırılar protesto edildi.

Saat 18.00’da Central İstasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, yaptıkları konuşmalar ile saldırıları kınadı. Eylem sloganlarla sona erdi.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte kitle, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Kobanê”, “Şehit namirin” sloganları attı.

Lavrio Meydanı’nda saygı duruşu ve “Çerxa şoreşe” marşı okunduktan sonra yapılan konuşmada TC devleti ve çetelerinin saldırıları kınandı. Eylem atılan sloganlarla sona erdi.