Türkiye Almanya’nın beklediği mali bilgileri vermedi

Almanya'nın, ülkesinde yaşayan Türkiye vatandaşlarına ilişkin mali bilgileri Ankara’dan alması gerekiyordu. Alman Vergi Dairesi’nin beklediği bilgileri alamadığı ortaya çıktı.

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığını önleme amacıyla Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması (AIA) 2017 yılında OECD ülkeleri arasında imzalanmıştı. Kişilerin banka hesapları ile mal varlıklarını imzacı ülkelere açan anlaşmaya şu ana kadar 110 ülke taraf oldu.
Her ne kadar Türkiye de 2017 yılının Kasım ayında anlaşmaya imza atmış olsa da Erdoğan rejimi anlaşmanın gereklerini yerine getirmede ağır davrandı. Çünkü Avrupa devletleri kendi ülkelerinde yaşayan Türkiyeli göçmenlerin Türkiye’deki hesapları ile yatırımlarını anlaşma çerçevesinde detaylı inceleme şansına sahip olacaktı.
Türkiye’den gelecekleri merakla bekleyen ülkelerin başında ise 3 milyona yakın Türkiye vatandaşının yaşadığı Almanya geliyor. Ancak merkezi Bonn’da bulunan Alman Federal Vergi Dairesi, 31 Aralık 2020’e kadar Türkiye’den bekledikleri bilgileri alamadıklarını açıkladı. Federal Mali Bakanlığı da borsa haber sitesi “boerse-online” sitesine yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğrulayarak, Türkiye ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında konuya ilişkin görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

ALMANYA’NIN İSTEDİĞİ 2019 YILINA AİT BİLGİLER

Almanya’nın ilk etapta Türkiye’den istediği kendi ülkesinde yaşayan Türkiye vatandaşlarının 2019 vergi yılına ait mali bilgileri. Ancak geriye dönük, 2008 yılına kadar Alman vergi makamlarına bildirilmeyen yatırım ve kazançların tespit edilmesi halinde cezai işlemelerin yapılması mümkün.
Vergi konusunda uzman Avukat Christopher Arendt ise yakın zamanda olmasa bile orta vadede istenilen mali bilgilerin Türkiye tarafından verileceğini söyledi. Erdoğan rejiminin başta Almanya olmak üzere Avrupalı ülkelerle yapacağı yeni pazarlıkların ardından AIA anlaşmasının gereklerini getireceği belirtiliyor.

TÜRK İKTİDARI TEDİRGİN

Ankara rejiminin yeşil ışık yakmasıyla Almanya’daki vergi daireleri otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi sistemine Türkiye’yi de dahil etmeye başlayacak. Sistemin aktif hale gelmesiyle Almanya’daki bir vergi dairesi, ülkede yaşayan Türkiye vatandaşlarının Türkiye’deki banka hesaplarını hemen sorgulayabilecek.
Türkiye finans ve mali varlıklar konusunda şimdiye kadar Almanya’da yaşayan Türkiyeliler için bir arka bahçe konumundaydı. Örneğin işsizlik ve sosyal yardım alan kişiler Alman devlet dairelerinden habersiz Türkiye’de mal sahibi oluyor, ticari işlemler yapıyor, hatta memleketinde elde ettiği gelirleri Alman vergi dairesine bildirmiyordu.
AKP-MHP iktidarının, anlaşmayı imzalamasına rağmen Almanya’da yaşayan Türkiyelilere ilişkin mali ve ticari bilgileri şimdiye kadar vermemesinin başlıca nedeni, bu ülkeyi oy deposu olarak görmesiydi. Almanya’da yaşayan AKP’liler ve Türk devletinin lobi kuruluşları rahatsızlıklarını dile getirmiş, bazı AKP’li yöneticiler de “Biz anlaşmayı imzaladık ama endişelenmeyin, kimsenin bilgisini vermeyeceğiz” iddiasında bulunmuştu.