Türkiye’de kadınlara yönelik tutuklamalara İsveç’ten tepki

İsveç Sol Parti, yazılı bir soru önergesiyle Türkiye'de tutuklanan ve saldırıya uğrayan kadınların durumlarını parlamentonun gündemine taşıdı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yapılan gösteriden sonra bazı kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren İsveç Sol Parti, konuyu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine taşıdı.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'den AKP hükümeti ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlara yönelik baskılarına karşı Avrupa Birliği bünyesinde dayanışmayı geliştirmesi için girişimde bulunmasını istedi.

'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun yayımladığı raporlardan alıntı yaparak kadın kıyımlarını anlatan Sol Parti Milletvekili, 2020 yılında 300 civarında kadının eşi ve yakınları tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Svenneling, muhalif kadın politikacılara yönelik baskı ve saldırıların arttığını belirten, HDP eski Milletvekili Leyla Güven'in milletvekilliğinden alınması ve tutuklanmasını örnek gösterdi.