Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı kadınlar Basel’de eylemdeydi

İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen eylemde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile İsviçre'de İstanbul Sözleşmesinin uygulanmaması sonucu artan kadın katliamları protesto edildi.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kadın Meclisi'nin çağrısıyla her kesimden onlarca kadın kanton parlamentosu önünde bir miting düzenledi. 

HDP İzmir İl binasında katledilen HDP’li Deniz Poyraz'ın posterinin taşındığı eylemde erkek ve devlet şiddetiyle katledilen kadınları temsilen ayakkabılar burada sergilendi. 

Kadın kurum ve örgütleri temsilcilerinin de katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda kadının yaşam hakkını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi ile kadın katliamlarının cezasızlıkla ödüllendirileceği vurgusu yapıldı.

Yüzyıllar süren kadın mücadelesi sonucu kazanılan hakların İstanbul Sözleşmesi’nin iptaliyle ellerinden alınacağını belirten kadınlar alınan kararın geri çekilmesi için alanlarda olarak mücadeleyi sürdürecekleri mesajı verdi.

Eylemde İsviçre devletine yapılan çağrıda ise İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin uygulanması istendi. 

2021 yılının başından bu yana onlarca kadının erkekler tarafından katledildiğine dikkat çekilen eylemde “İki haftada bir kadın, erkek şiddetiyle İsviçre'de katlediliyor” denildi.

Etkin olmayan yasalarla kadına şiddetin aile içi sorun olarak görüldüğünü söylenen konuşmalarda “İstanbul Sözleşmesi’nin hükümleri bir an önce uygulanmalıdır” denildi.

Sık sık “Jin jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı eylem Almanca basın bildirisinin okunmasının ardından sonlandırıldı.