Tutsaklardan kadınlara: Direnişle kenetlenelim

Amed'de binlerce kadın 8 Mart mitinginde buluştu. Tutsaklar da kadınlara mesaj göndererek, "Direniş etrafında kenetlenelim" diye seslendi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün startını “Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla verdi. Binlerce kadının katıldığı miting alanı sarı, kırmızı, yeşil, mor ve beyaz bayraklarla donatıldı. Kadınlar sık sık “Kadın yaşam özgürlük”, “İtaat yok direniş var”, “Jin jiyan azadi”, “Be serok jiyan nabe”, “Susma haykır kadınlar vardır”, “Kadınsız yaşamı başınıza yıkarız” sloganlarını attı. Zılgıtlar ve müzik eşliğinde halaylar çekildi.
Ulusal kıyafetleriyle miting alanına gelen binlerce kadın tek bir ağızdan sloganlarını  yükseltiyor. Miting alanını hınca hınç doluran kadınlar, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Be serok jiyan nabe” sloganları attı. Kadınlar ayrıca “Şoreş be jin nabe”, “Çocuk tecavüzüne istismara hayır”, “Gülistan Doku nerede”, “Nafakama dokunma”, “Anadilimiz onurumuzdur” ve katledilen kadınların adının yazdığı lolipopları taşıdı.

PANKARTLARA ENGEL

Öte yandan alana pankartlarıyla girmek isteyen Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) ve Özgür Genç Kadınların (ÖGK) alana girişi engellendi. Etkinlik katledilen ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından başladı.
Mitinge TJA aktivistler, Rosa Kadın Derneği, MED-DER, Pir Sultan Abdal Derneği, HDP il-ilçe yöneticileri, HDP Milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TJA Sçzcüsü Ayşe Gökkan, Barış Anneleri Meclisi, DAKAP, ESP, SKM, ÖGK, HDP Genç Kadın Meclisi, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), MED-TUHAD-FED, Başak Demirtaş, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP İl Eşbaşkanı Gülya Alökmen, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri ve binlerce kadın katıldı.

'SAVAŞA VE SÖMÜRÜYE KARŞI ALANLARDAYIZ'

Açılışı 8 Mart Tertip Komitesi’nden Adalet Kaya yaptı. 1 yıldır yürüttükleri çalışmalarda kadınlar olarak sokaklarda ve alanlarda olacakları sözünü verdiklerini kaydeden Kaya, bugün o sözün karşılığı olarak 8 Mart alanında olduklarını söyledi. Dünya kadın mücadelesini büyüten bütün kadınları selamlayan Kaya, “Özgürlük uğruna yaşamını yitirenleri, sürgünde olan, tutuklanan kadınlara selam olsun. Savaşa karşı, sömürüye karşı sesimizi yükseltmek için alanlardayız. En büyük gücü biz kadınlar yaratacağız” dedi.

'EL ELE VEREREK DİRENİŞİ BÜYÜTELİM'

Ardından konuşan Birleşik Kürt Kadın Platformu’nden Duysal Karataş, Cegerxwein’in ‘Em nebin yek emê herin yek bi yek bi yek’ sözüyle konuşmasına başladı. Karataş, dört parçada tüm kadınların direnişte olduğunu söyleyerek, “Tüm kurum, partiler ve sivil toplum kuruluşları kadınların direniş alanır. Medyanın dili Kürt birliğini ve kadın birliğini yok saymaktadır. Buna karşı bizler kadınlar olarak örgütlülüğümüzü ve direnişimizi büyüteceğiz. Gelin el ele verelim ve Kürt birliğini sağlayalım” diye belirtti.

TUTSAKLARIN MEKTUBU

Açılış konuşmalarının ardından HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden tutsak kadınların gönderdiği mektubu okudu.
Tutsakların mektubunda şöyle denildi:
"Her geçen gün gelişen baskı ve dayatmalara faşizmi ne kadar zorladığımızı ve zafere ne kadar yakınlaştığımızı görüyoruz. Tarihi bir sürecin içinden geçerken, büyük Ortadoğu kaosunda faşizme karşı en büyük ve öncü savaşın sahibi kadınlar devrimi emziriyorlar. Kadınların bedeninde devrim günbegün büyüyor ve yayılıyor. Devrimlerin sonunda en kutsal huzur direnenlerin olur. Kadınlar olarak özelde zulmün cenderesinde kalmış Kürt kadınları olarak en kritik aşamada inisiyatif geliştiriyoruz ve görev üstleniyoruz.

'DİRENİŞ ETRAFINDA KENETLENMEYE'

Kadınlar ile beraber halklara ve demokratik ekolojik cinsiyet özgürlükçü bir toplum inşasına olan  inancımız var. Bizler gücümüzü taşta gül olmak diyen, yoktan var eden, kadın devrimini halkların devrimi olarak gören ve sizin devriminiz gül devrimidir diyen Amaralı Bilge’den (Abdullah Öcalan) aldık. Kendisi ile aynı mekanları paylaşmanın onuruyla diyoruz ki her yer İmralı, her yer direniş!
Dirençli, onurlu ve duyarlı halkımızı direnişin etrafında kenetlenmeye ve zaferde buluşturmaya çağırıyoruz.”