‘Tutsakların hayatının riske atılmasına sessiz kalamayız’

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, hapishanelerde devlet zulmüne ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ile hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Mardin Şubelerinin olduğu bina önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamayı Mürvet Çam yaptı. Hapishanelerde uzun zamandan bu yana tecrit ve hak ihlallerinin en üst düzeyde yaşandığını belirten Çam, “Cezaevleri, AKP-MHP iktidarının uyguladığı mutlak ve hukuksuz tecrit politikaları neticesinde birer ölüm evlerine dönüşmüştür. Haliyle geçmişten bugüne olduğu gibi cezaevleri, hak ihlalleri, darp, kötü muamelelerinin odağı haline gelmekten öteye gidememiştir” dedi.

Hapishanelerde kadın tutsakların yaşadığı sistematik işkence, taciz ve tecavüz uygulamalarının her geçen gün arttığını belirten Çam, Garibe Gezer’in hapishanede yaşadıkları ve şüpheli bir şekilde ölümünü hatırlatarak, “Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile tutsaklar bile bile ölüme sürüklenmektedir. Nitekim son dönemde cezaevlerinde sayısızca cenaze çıkmıştır” dedi. 

TAHLİYELER KEYFİ ENGELLENİYOR

Hapishanelerin tamamen sağlıklı olma halinden uzaklaştığını kaydeden Çam, “Hastane sevkleri, kelepçeli muayene, eksik-yetersiz tedaviler, ilaç temininde yaşanan zorluklar, revirde doktor bulamamak yaşanan başlıca sorunlardır. Cezaevlerinde kalan tutsaklar,  idare ve gözlem kurulunun bahane içerikli, taraflı ve keyfi raporları ile koşullu salıvermeden faydalanıp tahliye olması gereken onlarca hükümlü tahliye edilmemektedir. Hapishanelerde, haksız bir uygulamaya tepki gösterdiği, açlık grevine girdiği, çıplak aramaya direndiği gibi haksız gerekçelerle iyi halli değildir raporu verilmekte, kimi zaman da bu durumların hiçbirinin yaşanmamasına rağmen siyasi görüş sebebiyle olumsuz rapor verilmektedir. Tüm bu keyfi ve baskı altında tutmaya yönelik haksız raporlar yüzünden tahliye hakkı kazanmış tutsaklar tahliye edilmemektedir” ifadelerini kullandı.

‘HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN’

Adli Tıp Kurumu kararlarına değinen Çam, Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekerek, “Ayselin hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Adli Tıp Kurumlarını politik saiklerden uzak durmaya davet ediyoruz. Yaşam hakkını savunmak politik değil;  insani, hukuki, vicdani ve bilim etiğine uygun olmalıdır. Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar bir an önce özgürlüklerine kavuşmalıdır. Bizler bir an önce tutsakların haklı taleplerinin yerine getirilmesini, bütün tutsakların sağlık ve yaşam haklarının korunması ve sağlık hizmetlerine erişimleri önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini bir kez daha belirtiyor ve iktidarı insan hakkı ihlaline varan bu uygulamalardan derhal vazgeçmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.