Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı başladı

Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı ‘Qirkirina jinan bi dawî bikin’ (Kadın Soykırımına Son) sloganıyla Süleymaniye'de başladı.

Komîsyona Jinan ya Kongreya Netewî ya Kurdistan (Kürdistan Ulusal Kongresi Kadın Komisyonu) ve Yekîtiya Jinan ya Kurdistanê’ nin (Kürdistan Kadın Birliği) girişimiyle Süleymaniye’de Kürdistan’ın dört parçasındaki kadınların durumuna ilişkin Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı başladı.

KNK Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği, Süleymaniye’de bulunan Tewar Salonu’nda Kürdistan’ın dört parçasından kadınların katılımıyla, ‘Qirkirina jinan bi dawî bikin’ (Kadın Soykırımına Son) sloganıyla bir Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenliyor.

Kürdistan’ın dört parçasından aktivistler ve kadın parlamenterler istişareye katılacak ve sorunlarını sunacak.

Güney Kürdistan’da katledilen kadınların fotoğraflarının asıldığı salonda KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, HDP Milletvekili ve Kadın Meclisleri Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Hewlêr temcilsileri Naide Ermiş, Ruken Merce, YNK Başkanlık Divanı ve Politbüro üyesi kadınlar, Kürdistan ve Irak parlamentosu kadın milletvekilleri, kadın siyasi aktivistler, kadın gazeteciler, akademisyenler ve birçok etkili sima bulunuyor.
Çalıştay, Yekîtiya Jinan ya Kurdistanê Sekreteri Kafiye Süleyman ve KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad’ın konuşmalarıyla başlayacak.

'ORTAK MÜCADELE PROGRAMI ÇIKARILMALI'

Çalıştayda Kürdistan Kadın Birliği Kafiye Süleyman, açılış konuşmasını yaparak, şöyle dedi:

"Dünyanın her yerinde kadınlar sistemli bir katliamla yüz yüzeler. Aynı durum Kürdistan için de geçerlidir. Özellikle son yıllarda kadın cinayetlerinde yoğun bir artış yaşanıyor. Cinsiyetçi erkek aklı kadını kendine bir mülkiyet olarak görmektedir. Bu nedenle kadına yönelik her türlü şiddeti kendinde hak görmektedir. Özgürlüğün olduğu bir ülkede ona denk düşen bir uyanış ve farkındalık vardır. Kendi ulusal tarihimize baktığımızda Kürt toprakları işgalciler tarafından işgal edilmiş ve dört parçaya ayrılmıştır. Tüm parçalarda Kürtler işgalcilerin büyük zulmüne maruz kalmıştır. Kadınlar bu durumda hem Kürt oldukları hem de kadın oldukları için ayrı ayrı defa katliamlarla karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu katliamlara karşı Kürtler ve Kürt kadınları olarak 4 parça Kürdistan’da direnmeye devam ediyoruz.

Değerli kadınlar, dört parça Kürdistan’ın temsilcileri olarak buradasınız. Her biriniz geldiğiniz bölgede yaşanılan kadın sorunlarını paylaşacaksınız. Bu nedenle bu çalıştay oldukça önem arzetmektedir. Şimdiden hepinize yüksek başarılar diliyorum. Eminim düzenlediğimiz çalıştay birçok önemli sonuç açığa çıkaracak etkili kararlaşmaya varacaktır. Bu çalıştayın en kritik amacı ortak bir mücadele programı ortaya çıkarmaktır."

'KÜRDİSTAN'DA KADIN ÖZGÜRLÜK ZAMANI!'

KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi de şunları söyledi:
"Herkesi selamlıyorum. Bu çalıştayın oluşumunda emeği geçen kadınlara teşekkür ediyorum. 8 Mart’ın kutlandığı bu haftada böylesi bir çalıştayın olmuş olması oldukça önemli. Uzun tarihimize bakarsak şayet, Kürt kadınları hem Kadın mücadelesinde hem de ulusal mücadele büyük bir emek vermiştir. Gelinen aşamada mücadelenin öncüsü olmuştur, buna rağmen kadınlar katliamlarla yüz yüzedir. Kürt kadınların büyük bir kırımla yüzyüzedirler. İşgalciler Kürt kadınlarını özel olarak hedef almakta ve katletmektedir. Kürt kadınları hem işgalcilerin hem de feodal Kürt zihniyetinin katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bazı siyasi partiler de bu duruma öncülük etmektedir.
Kadınların tüm saldırılara rağmen özgürlük umudu sönmemiştir. Kadınların erkek egemen zihniyetini hiçbir şekilde kabul etmemesi gerekiyor. Kadınlar her alanda mücadele etmelidir. Kadınların büyük bir rolü vardır ve olmaya devam edecektir.

Kürt kadınların direnişi tüm dünya kadınlarının ve insanlığın özgürlük umuduna dönüşmüştür. Artık demeliyiz ki Kürdistan’da zaman kadın özgürlük zamanıdır. Kadın cinayetlerine, katliamlara ve tecavüzlere karşı koyma zamanıdır."

Çalıştaydaki birinci panel ‘Kadın Cinayetlerinde ve Tecavüzlerinde Siyasi İktidarların Rolü’ konusuyla Kürdistan’ın her parçasından kadın temsilcilerinin katılımıyla başladı. Kuzey Kürdistan’da konuya ilişkin konuşmayı Ayşe Acar Başaran yapacak.

'KADINLAR YENİ BİR YAŞAMI GELİŞTİRİYOR'

HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, şunları söyledi:
"Özellikle KNK ve YNK’li kadınları bizi çalıştaya davet ettikleri için teşekkür ederim. Kuzey Kürdistan’da 8 Mart büyük bir coşku ve iradeyle geçti Kuzey’de alanlarda direnen kadınların selamını sizlere getirdim.

Erkek egemen zihniyeti ve cinsiyetçilik binlerce yıldır bu topraklarda özgürlüğümüzü ayaklar altına almıştır. Şiddetle, saldırılarla karşı karşıya kaldık. Fakat şimdi kadınlar bu topraklarda yeni bir sistem, yeni bir yaşamı geliştiriyor. Buna karşı ulus devlet zihniyeti de direnişi kırmak için çalışıyor.
AKP iktidara geldiğinden bu yana kadın karşıtı politikalar geliştiriyor. Kadınlar dört duvar arasına sıkıştırmaya devam ediliyor. Özellike 2015 yılından bu yana MHP ile kurduğu ittifak sonrasında Kürtlere ve kadınlara karşı saldırılar katlanarak devam ediyor.

Erdoğan her yerde 'Kadınlar ve erkekler eşit değildir. Kadınların fıtratında eşitlik yoktur' demektedir. Kadınların gülmesinden korkuyorlar, iffetinin bozulacağını söylüyorlar. Kadının kocasına boyun eğmesi emrediliyor. Bunlar DAİŞ çetelerinin yöntemleridir.

Son bir yıl içerisinde kadına yönelik şiddet en az yüzde 12 arttı. 2021 yılında 330 kadın katledildi. 270 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Son 2 ayda 49 kadın katledildi. 49 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Jandarma Komutanlığı’nın sunduğu bir rapora göre 49 bin kadın erkek şiddetine maruz kaldı.Gerçek rakamlar ise bundan çok daha fazladır.

KHK’lerle binlerce kadın işinden edildi. Kürt belediyelerine kayyumlar atayarak Kürt halkının iradesi gasp edildi, kadın siyasetçiler tutuklandı ve yargılanmalarına devam ediliyor. Birçoğu ağır hapis cezaları aldı. TJA sözcümüz Ayşe Gökhan kadın mücadelesi sürdürdüğü için 30 yıl hapis cezası aldı. Türkiye’de  cinayet işlense cezası bu kadar ağır değildir ancak kadın mücadelesini sürdüren bir Kürt kadını 30 yıl ceza aldı."

Kürt Kadın Çalıştayı 2. panelle sürdü. 2. Panelde Kürt kadınlarının işgal altındaki durumu ve Êzidi kadınlarının güncel durumu tartışıldı.