Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı’ndan jineoloji okulu

Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı ( İFWF) Mart 2018’den bu yana Hollanda Eindhoven’daki Van Abbemuseum’da sergilenen Rojava Parlamentosu’nda bir günlük jineoloji okulu açtı.

New World Summit adlı proje ekibinin açtığı parlamentoda iki yıl boyunca devletsiz demokrasi, öz yönetim modeli ve devrimde kadınların yerini anlatan seminer ve etkinlikler düzenleyebilecek.

İFWF proje kapsamında ‘Jineoloji çalışmaları için okul’ adıyla bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte ilk olarak kadın vakfı yöneticileri on sekiz yıllık uzun deneyimlerine dair bir sunum yaptı. Daha sonra Helin Kadın Vakfı’nın çalışmaları tanıtıldı.

TJK-E sözcüsü Aliye Yurdan Kasın ayında başlatılan ‘Kadına Yönelik Şiddet Politiktir/ O Sen de Olabilirsin’ adlı kampanyanın tanıtımını yaptı.

Yurdan, kampanya süresince hem kadına yönelik şiddetin kaynağını yaratan zihniyete hem de sonuçlarıyla mücadele edeceklerini söyledi.

Hollanda’da kadına dönük şiddete dair istatistikler sunan Yurdan, ortak mücadele etmenin de bu nedenle gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Jineolojinin içeriği ve pratikleşmesine dair ders ise Jineoloji Komitesi tarafından verildi. Haskar Kırmızıgül, jineolojinin Kürt kadınlarının ihtiyacından doğan bir bilim olduğunu, buna karşılık farklı halklardan kadınların da kendini içinde görebildiğini ifade etti.

Kırmızıgül, “Çünkü jineoloji onlara kendi toplumsal direnişinin köklerine ulaşmayı amaçlayan bir yöntem sunuyor” dedi.

Kırmızıgül, tanıtım aşamasında bir mesafe kaydettiklerini bundan sonra araştırma ve sosyolojik analizlere ağırlık vereceklerini dile getirdi.

Sunumlar ardından üç farklı başlıkta atölye çalışması yürütüldü. Kadın Köyü Jinwar’ın tanıtıldığı atölyeye ilgi yoğundu. Rojava Özgür Kadınlar Vakfı temsilcisi Meike Nack, kadın köyünün, “ana eksenli” değerlerin bir toplamı olduğunu ifade etti.

Kadın mücadelesinin ortaklaşması ve ‘kadına yönelik şiddet politiktir’ başlıklı atölyelerin sonuçları da tüm katılımcılarla paylaşıldı.

Etkinlik sanatçı Sosin’in Kürt müziğine dair farklı yörelerden seslendirdiği klamlarla sona erdi.