Utamara 15’inci kongresini yaptı

Almanya’da 16 yıldır faaliyet yürüten Utamara Kadın Buluşma Merkezi, 15’inci kongresini gerçekleştirdi.

2006 yılından bu yana Almanya’nın Linz kenti merkezli olarak faaliyet yürüten Utamara Kadın Buluşması Merkezi, 15’inci kongresini, koronavirüs tedbirleri altında gerçekleştirdi.

Tedbirlere rağmen çok sayıda delegenin katıldığı kongreye, Zoom üzeri de katılım sağlandı.

Kongrede ilk olarak bir yıllık faaliyet ve maliye raporları okundu, değerlendirildi ve delegeler tarafından onaylandı.

Yürütülen tartışmalarda Utamara Kadın Buluşma Merkezi’nin 16 yıldır çok değerli çalışmalar yaptığına vurgu yapan delegeler, Utamara’nın kadınlar için çok önemli bir çalışma merkezi olduğunun altını çizdiler.

Yeni dönemde genç kadınlara ve çocuklara dair daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi.

Utamara’nın temel çalışmaları arasında şunlar sıralandı:

-Dünya Kadınları (Frauenwelten): Bu projeye 141 kadın katıldı ve farklı konularda 19 buluşma gerçekleşti. Buluşmalara bir çok ulustan ve kültürden kadınlar katılarak deneyimlerini paylaştı.

-Kadın Danışmanlık Hizmeti: 2021 yılında 70 kadına bu kapsamda hizmet verildi.

Koronavirüs salgını sırasında kadın, aile ve çocuk sorunlarının artması ile birlikte erkek egemen topluma karşı farkındalık yaratan projelerin çoğaltılması, yeni dönem önerileri arasında yer aldı.

Ayrıca kadın kırımına karşı oluşturulan ortak mücadele platformunun önemine vurgu yapılan kongrede, katledilen kadınlara ilişkin görülen davalara daha güçlü katılımın da gerekli olduğu belirtildi.

DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarından kurtulan Êzidî kadınları desteklemek amacıyla oluşturulan bir yıllık proje NUJÎN (Yeni Yaşam) de değerlendirilirken, bu projenin çok anlamlı olduğuna vurgu yapıldı.

Kürtçe ve Almanca dil kursları ile toplumsal cinsiyet, sağlık, kadın bedeni, demokratik aile, yaşanan sorunlara bakış ve çözüm yöntemleri üzerine yürütülen eğitim faaliyetleri değerlendirildi. Bu çerçevede eksiklikler ve beklentiler dile getirildi. 

Kongrede çocuk festivali, çocuk kampı, anne çocuk kampı gibi organizasyonların değerli olduğu ve daha da çoğaltmak gerektiği belirtildi.

Kadınların kendilerini “iyi ve güçlü” hissettiği Utamara  Buluşma Merkezi’ne kadınların erişiminin daha genişletilmesi, yapılması gereken çalışmalar arasında yer aldı.

Son gündem olarak 7 kadından oluşan Utamara yönetimi delegelerin oyları ile seçildi.