Van'da 'Jin, jiyan, azadî' sloganı yankılandı

Van'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine yöresel kıyafetleriyle katılan kadınlar, sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Musa Anter Barış Parkı’nda miting düzenlendi. Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, DBP İl Eşbaşkanı Ayla Tarhan, HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan ile il, ilçe ve beldelerin kadın eşbaşkan adaylarının yanı sıra, TJA, DTK, DBP’den kadınlar katıldı. Barış Anneleri’nin sarı, kırmızı, yeşil fularlarla, kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı mitingde, “Jin, jiyan, azadî” sloganı yankılandı.

LEYLA GÜVEN SELAMLANDI

8 Mart Tertip Komitesi Başkanı Edibe Babur, İmralı tecridine karşı 121 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e selam gönderdi.

Babur’un ardından söz alan HDP Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, "Van halkı, iradesine, seçme, ve seçilme hakkına en temel haklarına, saldıranlara, kendisini yok sayanlara 31 Mart'ta nasıl bir cevap vereceğini gösterecek" dedi.

Ertan, "Leyla Güven umudun adıdır. Yaşamak ve yaşatmak için 121 gündür açlık grevini sürdüren Leyla Güven’i selamlıyoruz. Leyla’nın talebi milyonların talebidir, haklıdır, meşrudur” dedi. Ertan, Van’da 14 erkek belediye başkan adayı çıkaran AKP-MHP ittifakına karşı “14 kadın belediye eşbaşkanıyla geliyoruz” dedi. 

'MİLYONLARIN TALEBİ TECRİDİN KALKMASI'

Son olarak söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Leyla Güven'i selamladı.

Buldan, HDP’nin bir kadın partisi olduğunu belirterek, “HDP, kadınların eşit temsiliyetini sağlayan, eşbaşkanlık sistemiyle hayata geçiren, Türkiye’deki siyasi partilere örnek olan , kadınların hakkını savunan tek parti HDP’dir. Bunu bildikleri için hani diyorlar ya önce kadınlara vurun, işte onun için ilk saldırdıkları biz kadınlarız” diye konuştu.

Vanlı kadınların ülkede AKP zihniyetinin ne olduğunu iyi bilen kadınlar olduğunu belirten Buldan, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Bugün Vanlı kadınların ne yaşadığını ve çektiği sıkıntıları diğer partiler görmez. Onlar sadece Vanlı kadınları oy deposu olarak görürler. Ancak bugün görüyoruz ki diğer partilerin listelerinde kadının sesi, rengi yok. Sadece göstermelik olarak birkaç kadını aday listelerine koyup kadın haklarından bahsetmek riyakarlıktır. Oysa biz her yerde kadın adaylarını ön planda tutuyoruz, eşit temsiliyetle kadınları görünür kılan HDP’dir. İşte bunu yaptığımız için bize bu kadar saldırıyorlar. HDP’yi tehdit eden bir anlayışı buradan reddediyoruz.

Çatışmalı ortamlar kadınların girişimiyle sonlanır. Barış her zaman kadınlarla gelmiştir. İşte Sevgili Leyla Güven bu ülkeye demokrasi gelsin, barış gelsin, özgürlük gelsin diye İmralı tecridi kalksın diye bedenini açlığa yatırdı. Arkadaşlarımız Leyla’ya moral olmak için açlık grevine başladı. Açlık grevleri dalga dalga ülkenin her yerine yayılırken AKP üç maymunu oynuyor. Açlık grevleriyle mum gibi eriyen bedenleri görmezden geliyor. Tek talep var, bu talep kadınların, milyonların, gençlerin talebidir. Bu talep meşru bir talep, haklı bir taleptir, demokratik bir taleptir. Çünkü yasal olmayan bir şey istemiyorlar. 'Kendi hukukunuzu işletin' diyorlar. Ancak Adalet Bakanlığı kendi çıkardığı yasayı uygulamıyor."

‘TECRİDİ KIRACAK OLANLAR DA KADINLAR'

Tecridin insanlık suçu olduğunu dile getiren Buldan, “İşte bu yüzden bu ülkenin geleceğine katkı sunun diyoruz. Bunu her yerde söylüyoruz, burada da söylüyoruz. Ama biliyoruz  ki tecridi de kaldıracak ve kıracak olan yine kadınlardır” dedi.

'31 MART'TA ÖYLE BİR DERS VERECEĞİZ Kİ...'

Buldan, şunları da kaydetti: "Seçim meydanlarında resimlerimizi gösterenler şunu bilsinler ki  bu ülkede terörist varsa o da sizin anlayışınızdır. Türklerle Kürtleri ayıran bir zihniyet bölücü bir zihniyettir. 31 Mart’ta belediyelerde kayyumların temizliğini yapacağız. O kayyumlar giderken AKP’nin tabelalarını da alıp gitsinler. Halkımız soğana, patatese verecek paramız yok diyor, onlar 'HDP’li milletvekilleri teröristtir' diyor. Ama, artık bunlara halkımızın karnı tok. Gerçekleri  görüyor. 17 yıldır aynı yalanla bu ülkeyi yönetmeye çalışıyorlar. 31 Mart’ta halkımız sandıklarda  öyle bir ders verecek ki bu dersten utanacaklar."