Van’daki kadın örgütlerinden kadın katliamlarına duyarlılık çağrısı

Van’da sadece son bir ay içinde 8 kadının katledilmesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran kadın dernekleri, kadın katliamlarına karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

Türkiye’de sadece 2020 yılında 300 kadın öldürülürken, kadın cinayetleri 2021 yılında da devam ediyor. Kadın cinayetlerinin sık sık gerçekleştiği illerden biri de Van. Kentte sadece geçen Şubat ayında 8 kadın katledildi. Van’da kadın katliamlarına ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden 2 kadın derneği bulunuyor. 

Star Kadın Derneği aktivisti Rojbin Bor ve YAKA-KOP aktivisti Gülmay Gümüşhan, artan kadın cinayetlerini ANF’ye değerlendirdi.

YAKA-KOP aktivisti Gülmay Gümüşhan: Kadın cinayetlerinin sadece 8 Mart’ta gündeme gelmesi üzücü. Yüzyıllardır şiddetin her türlüsünü, yoksulluğu, işsizliği, güvencesizliği, savaşı, ırkçılığı, gericiliği, cinsiyet ayrımcılığını en yoğun ve en ağır biçimde yaşayanlarız. Şiddetle mücadele için öncelikle toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmaya yönelik etkili politikalar hızla yaşama geçirilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair algıların değiştirilmesi ve farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Özellikle fiziksel şiddete uğrayan kadınlar daha etkin korunması. Van’da sadece son bir ay içinde 8 kadının öldürülmesi durumun vahametini ortaya koyuyor. Bu nedenle var olan ama etkin şekilde uygulanmayan 6284 nolu yasa uygulanmalıdır. 6284 nolu yasa kadınlara, sığınma evi, yakın koruma, şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılması, şiddete uğrayan kadının adresinin gizlenmesi, işyerinin değiştirilmesi, geçen maddi yardımın bağlanması, velayet, tedbir, sigorta gibi haklar sağlıyor. Bunun uygulanmasını talep ediyoruz.

BOR: ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEDE EN BÜYÜK ENGEL DEVLET GÜCÜ OLUYOR

Van Star Kadın Derneği Yöneticisi ve kadın aktivisti Rojbin Bor: Van’da sadece bir ayda 7 kadın cinayetinin işlendi. Kadına karşı cinayetler artıyor ve bize yapılan başvurularda kadınlar, bize “Bu adam beni öldürecek” diyor. Çünkü kadın katilleri cinayeti tasarladıklarında “Ben gidip iki üç ay yatar çıkarım” diyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede önümüzdeki en büyük engel devlettir, kolluk gücüdür. Star Kadın Derneği’nin kurmamızdaki amacımız böylesi bir ihtiyacın olmasından kaynaklanmaktadır. Pandemi ile birlikte kadına yönelik şiddet arttı.