Viranşehirli kadınlar: Leyla Güven'in yanındayız

Viranşehirli kadınlar, 129 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in yanında olduklarını belirterek, "Leyla, barış ve huzurun gelmesi için bedenini ölüme yatırdı. O Kürtlerin yüzakıdır" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatmış olduğu süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 129. gününde devam ediyor.

2009 yerel seçimlerinde belediye başkanlığını kazandığı Urfa'nın Viranşehir ilçesinde kısa bir süre görev yaptıktan sonra siyasi soykırım saldırıları neticesinde tutuklanan Güven, 5 yıl boyunca rehin tutulmuştu. Bugün açlık grevi eyleminde olan Güven'i, Viranşehirli kadınlara sorduk. Güven'in eyleminin haklı ve meşru bir eylem olduğunu söyleyen kadınlar, Güven'in yanında olduklarını ifade ettiler.

'LEYLA'NIN TALEPLERİNİ SAHİPLENİYORUM'

Güven'in eyleminin çok onurlu bir eylem olduğuna dikkat çeken Fesla Erdem, şöyle konuştu: "Onun bu değerli eylemini canı gönülden selamlıyorum. Bu eylem, çok fedakarca bir eylemdir. Kürt kadınlarının dışında kimse bu fedakarlığını yapamaz. Leyla Güven burada da çok çalıştı ve biz onu gayet iyi tanıyoruz. Kadınlara çok değer verirdi. O'nun bu eyleminin de barışa vesile olmasını diliyoruz. Eylemi, önderimiz üzerindeki tecridin kalkmasını sağlayacak.

Tecrit zulüm, haksızlık ve savaş anlamına geliyor. Bugün tecrit olmasaydı, Türkiye başka bir düzeyde olabilirdi. Bu tecridi çıkarları için devam ettiriyorlar. Tecrit, Kürtlerin kendi aralarındaki birlik ile kırılır. Kürt kadını olarak Leyla'nın taleplerini sahipleniyorum. Tüm eylemcilere de başarılar diliyoruz. Leyla Güven başlatmış olduğu eylem sistemde bir korku yaratmıştır."

'LEYLA, KÜRTLERİN YÜZAKIDIR'

Nuriye Dağcı da Leyla Güven'in bir dönem belediye başkanları olduğunu hatırlatarak, "Biz ondan çok memnunduk. Çok başarılı ve değerli biriydi. Başkanımız olduğu dönemde ilçede gerçekten çok iyi şeyler yaptı. Bugün açlık grevinde. Bizler de onun her zaman yanındayız. Talebi, bizim de talebimizdir. Barış ve huzurun gelmesi için bedenini ölüme yatırmış olan bir Kürt kadınıdır Leyla. Biz de onun yolundan gidiyoruz. Leyla, Kürtlerin yüzakıdır" diye konuştu.

Güven'in başlattığı eylemi sahiplendiklerini belirten Aslı İnal, "Eylemine saygı duyuyoruz. Yolunun açık olmasını diliyoruz. Her zaman onunlayız. Tecrit, tabi ki bir takım mücadeleler vererek kırılacaktır. Bugün Leyla Güven de bunu yapıyor. Tecridin kırılması için büyük bir mücadele veriyor" diye konuştu.

Zeliha Kalan ise, Leyla Güven'e ilişkin şunları belirtti: "O yüzden de herkesin onun için ayaklanması gerekirdi. Çünkü o gerçekten hem bir kadın, hem de bir anne duygusuyla hareket ederdi. Bizi sahiplenir, her zaman yanımızda olurdu. Viranşehirli kadınlar onun bu mücadelesini hep destekliyor. Kendisini hiçbir zaman yalnız hissetmesin. Leyla, bizim için çok değerli bir isimdir."