YJŞ: Öz savunmamızı koruyacak, Ferman’ı unutmayacağız

YJŞ Komutanlığı, kadınların Ferman’ın intikamını örgütlülük ve öz savunmaları ile alabileceğini kaydederek, Êzidî toplumuna “Topraklarımıza dönmeli, kültürümüzü, dinimizi ve tarihimizi yaşatmalı ve korumalıyız” çağrısı yaptı.

Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik Ferman’ın  9’uncu yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.

YJŞ Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Êzidî halkının tarih boyunca direniş ruhuyla zulme ve işgale boyun eğmediği vurgulanarak, “Derwêş ve Edulê’nin topraklarındaki direniş günümüze kadar sürmüştür. Êzidî toplumu özünde direnişçi ve kültürüne bağlı bir kimliğe sahiptir. YJŞ olarak 74’üncü Ferman şehitlerini saygıyla anıyoruz. Özgür bir yaşamın temeli olan şehitlerimiz özgür kadın iradesinin tanınmasına vesile ve erkek iktidarın karanlığına karşı aydınlık olmuştur. Önder Öcalan’ın fikir ve düşüncelerini çözümlemiş şehitlerimizin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu uğurda şehit düşen yoldaşlarımız Ş. Deniz, Bêrîvan Seîd, Rusyar, Bêrîvan Arîn, Nûjîn, Şîlan Goyî ve yine fermandan sonra şehit düşen kadın yoldaşlara yoldaşlık eden Mam Zeki, Zerdeşt, Seîd, Dijwar ve Pîr Çeko’nun şahsında Şengal’in kurtuluş ve mücadelesinde yerlerini alıp farklı yerlerde şehit düşen yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz” denildi.

Önder Öcalan’ın çeyrek yüzyılda kadının zorlu bir mücadeleyle onurlu bir yaşam elde edebileceğini kanıtladığını belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Erkek egemen zihniyet Önder Öcalan’ın varlığı sayesinde kadının iradesini yok etme hayallerini gerçekleştiremedi. Bu temelde Êzidxan kadınları YJŞ güçlerini kurarak özgürlük yürüyüşlerini başlattı. Bu yürüyüş 9 yıldır her geçen gün daha da güçleniyor.”

YJŞ olarak Önder Öcalan’ın uzattığı eli eşsiz bir sevgiyle tuttukları ve tutmaya devam edecekleri belirtilerek, “Êzidî kadınları başta olmak üzere tüm Êzidî toplumu kendilerini tanıdıkları andan itibaren devletler tarafından hedef alındı, her türlü siyasi, kültürel ve fiziki soykırımla karşılaştı. Önder Öcalan’ın fedaileri Êzidî halkını, kültürünü ve geleceğini korumak için imdadımıza yetişerek büyük bedeller ödedi. Topraklarımızı kurtarıp bizlere teslim ettiler” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Önderlikle onurlu bir yaşamı karşılayacağımıza olan inancımız tam. Egemen güçler yine ataerkil sistemi koruyor, insanlığın onurlu ve özgür bir yaşam sürmesini engelliyor. Önder Öcalan Türk hükümeti tarafından ağır tecrit altında tutuluyor. YJŞ olarak Önder Öcalan’a yönelik tecridi kınıyor ve ‘Önder Öcalan ile JIN JIYAN AZADÎ’ diyoruz. Bu temelde Şengal’deki Êzidîler 9 yıl önce bir soykırım ile karşılaştıklarında HPG, YJA-STAR, YPG ve YPJ eşsiz bir direniş sergileyerek ağır bedeller ödedi. Ödedikleri bu bedellerle sonsuza kadar öncülerimiz olarak kalacaklar.

DAİŞ bağımsız bir ordu değildi. DAİŞ Türk devleti, DAİŞ-Taliban’dır. Tam da bu tarihte DAİŞ, soykırım ve yağma kılıcıyla Êzidî halkımıza saldırdı. Bir kez daha özgürlük çığlıklarını susturmak istediler. DAİŞ’in bu saldırıdaki amacı sadece fiziki soykırım değildi. Bu saldırı ile Êzidî halkının kültürü, dini, inancı ve yaşam tarzı da hedef alındı. Canlı bir tarih olan yaşlılarımızı katlederek toplu mezarlara gömdüler. Geleceğimiz olan çocuklarımızı kaçırıp İslami bilinçle eğiterek onlara Êzidîlik inancını unutturmak istediler. Kızlarımızı ve kadınlarımızı kaçırarak binlerce yıllık taciz kültürüyle kadın değerlerine saldırdılar. İşkence, taciz, ve tecavüzle beraber zorla din değiştirmeye çalışarak maneviyatımıza da saldırdılar. Kadınlarımız onurlarını korumak için yaşamlarına son verdi. Toplumumuz tüm bu gerçekleri gördü.

Türk devleti DAİŞ’in kurulmasında baba rolü oynadı. Bu rolü hala tüm dünyanın gözünde kusursuz bir şekilde oynamaya devam ediyor. Egemen devletlerin gerçeği DAİŞ’e karşı savaşta ortaya çıktı. Buna karşı YJŞ olarak amacımız, inşa ettiğimiz öz savunma gücümüzle köklerimize sahip çıkmak ve onu korumaktır. Bugüne kadar bu felsefe ile geldik. Tarih boyunca direniş ve emekle geldiğimiz bu günlerimiz kanla kazanıldı. Bizler bu güçle Şengal’i koruduk. 74’üncü fermanı Önder Öcalan’ın felsefesi ve fedailerinin sayesinde direnişe, örgütlenmeye ve özgürlüğe dönüştürdük. Çeşitli özel savaş politikalarıyla insanları topraklarından ayırmaya ve göç etmeye zorladıklarının farkındayız.

Batılı devletler, Türk devleti, Irak hükümeti ve Barzaniler 9 Ekim Anlaşması dedikleri bir anlaşmaya imza attılar. Bu anlaşmayla Êzidîleri yasalar yoluyla soykırıma uğratmayı hedefleseler de iyi bilmelidirler ki Êzidîler artık eskisi gibi değildir. Êzidîlerin artık YJŞ- YBŞ gibi savunma güçleri ve kurumları var. Bizler YJŞ olarak köklerimize sahip çıkıyor, toprağımızı ve ülkemizi terk etmiyor, büyük bir mücadele ve direnişle onurlu bir yaşam sürüyoruz. Êzidî halkına öncülük eden savunma güçleri toplumun savunmasız olamayacağını bizlere öğretti. Bu temelde öz güçlerimizi inşa ederek özerkliğimizi ilan ettik.

YJŞ olarak 74’üncü fermanı unutmayacağımızı bildiriyoruz. Fermanın intikamı, Önder Öcalan’ın özgürlüğünü ve Şengal’in özerkliğini sağlayacaktır. Bu inançla özgürlük uğruna canını feda eden ve özgürlük yolunda yürüyen tüm kadınları selamlıyoruz. Fermanın 9’uncu yıl dönümünde kadınlar, ‘Fermanların intikamı kadınların örgütlülüğü ve savunmasıyla mümkündür’ şiarıyla hareket etmelidir. Topraklarımıza dönmeli, kültürümüzü, dinimizi ve tarihimizi yaşatmalı ve korumalıyız.”