YJA Star: Direniş bayrağını yükselterek şehitlere layık olacağız!

Kato direnişinin unutulmayacak direnişlerden biri olduğunu belirten YJA Star: Bugün başta Zap ve Avaşîn olmak üzere Kürdistan’ın her yerinde kadın mücadelesini ve direniş bayrağını yükselterek kahraman şehitlerimize layık olmanın çabası içerisindeyiz.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, yaptığı yazılı açıklamada Kato şehitlerine ilişkin şunları belirtti:

“Komünal doğal toplumun ve insanlığın ilk oluşumunda kadınlar başat rol oynamıştır. Ana-tanrıça kültürüyle hem maddi hem de manevi anlamda demokratik uygarlığı yaratmışlardır. Bugünkü toplumsallığın ve insanlığın kök hücresini oluşturmuşlardır. Bu asil soydan gelen, insanlığın toplumsallaşması sürecinde rol oynayan ve komünal toplum değerlerini bugünlere kadar taşıyanlardan biri de Kürt kadını olmuştur. Kürt kadınının toplumsallığa bağlılığı, kültürünü güçlü yaşaması ve tarihsel köklerinin derin olması onda en asil bir direniş damarının oluşmasına yol açmıştır. Binlerce yıllık tarihsel süreç içerisinde birçok ad ve olayla dile gelen bu direniş damarı yakın tarihimizde de Besêler, Zarifeler, Rindêxanlar ve Dersim Tertelesi’nde uçurumlardan atlayarak düşmana teslim olmayan kadınlarımız şahsında somutlaşmıştır.

İnsanlığın özgürlük hareketi olan PKK’nin çıkışıyla Kürt kadınının bu tarihsel direniş geleneği onlarca yıllık mücadele süreciyle Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ne, Kadın Özgürlük Hareketi’ne, kadın partileşmesine ve ordulaşmasına dönüşmüştür. Özgür Kürt kadınının bir ideoloji, hareket, parti, ordu ve özgür yaşam sistemi haline gelmesi de yine Özgür Kürt kadınının verdiği direnişler sayesinde mümkün olmuştur. Sara yoldaşın Amed Zindanı’ndaki direnişinden Besê Anuş yoldaşın mevzilerdeki direnişine, Beritanlar’ın ihanetçilik karşısındaki duruşundan Zilanlar’ın fedailik çizgisine kadar büyük kadın duruşları, mücadelesi ve direnişleri tarihe nakış nakış işlenerek böylesine soylu bir gelenek yaratılmıştır. Özgür Kürt kadınının bu asil ve onurlu duruşları büyük kadın iradesi, inancı, özgürlük aşkı, emeği, ısrarı, mücadelesi, başarı tutkusu ve şehadetleriyle somutluk kazanmıştır. Böylesine soylu bir kadın direniş mirasının yaratılması, bugün de devam ettirilmesi ve adım adım zafere götürülmesi başta Kürt kadınları olmak üzere tüm dünya kadınları için en büyük kazanımı ifade etmektedir.

KATO DİRENİŞİ KADIN ÖZGÜRLÜK TARİHİNİN EN SOYLU DİRENİŞLERİNDEN BİRİDİR

Özgür Kürt kadınının binlerce yıldır süren asil duruşunu en yetkin bir biçimde temsil eden tarihsel örneklerden biri de Kato’daki büyük kadın direnişi olmuştur. Bilindiği üzere 2017 yılı baharında kadın düşmanı ve soykırımcı Türk devleti Beytüşşebap bölgesindeki Kato dağına yönelik kapsamlı bir işgal operasyonu başlatmıştı. Türk ordusunun bu kapsamlı saldırısına karşı Kato bölgesindeki YJA Star gücümüz en erkenden cevap vererek destansı bir direniş sergilemiştir. Komutanından savaşçısına kadar Kato’daki YJA Star gücümüz, çelikten bir iradeyle zozanlardaki en zorlu arazide ve en çetin mevsim koşullarında faşist Türk ordusuna karşı savaşmıştır. Günlerce karlar içinde savaşan, elleri ayakları donan ama yürekleri kor gibi yanan ve asla teslim olmayan kadın yoldaşlarımız amansız bir mücadele vermiştir. Bu direnişe öncülük eden Nudem Nurhak ve Hêvî Sorxwîn yoldaşlarımızla birlikte; Raperin Amed ve Roza Hêlîn yoldaşların komutasındaki Rûken Gever, Barîn Şîlan, Avaşîn Çirav, Zinarîn Arjîn, Xwînda Kato, Stêrk Efrîn, Zîlan Qerejdax ve Arîn Qerejdax arkadaşlarımız kahramanca mücadele ederek şehadete ulaşmışlardır. Bu değerli yoldaşlarımızı şehadet yıldönümlerinde saygıyla anarken başta değerli ailelerine ve tüm kadınlara başsağlığı diliyoruz.

12 kadın yoldaşımız şahsında somutlaşan destansı Kato direnişi öğretici derslerle dolu olduğu gibi kadın özgürlük tarihimizin asla unutulmayacak en soylu direnişlerinden biri olmuştur. Böylesine direnişçi, güzel, savaşkan, cesur ve yiğit yoldaşlara sahip olduğumuz için gururluyuz. YJA Star olarak, bugün bu yoldaşlarımızın izinde yürümekten büyük onur duyuyoruz. Bugün başta Zap ve Avaşîn olmak üzere Kürdistan’ın her yerinde kadın mücadelesini ve direniş bayrağını yükselterek kahraman şehitlerimize layık olmanın çabası içerisindeyiz. Şehitlerin takipçisi ve yoldaşların yoldaşı olma mücadelemizi bugün her zamankinden daha fazla vereceğiz. Şehit yoldaşlarımızın kanlarını yerde bırakmayarak, onların yarattığı değerleri daha da büyüterek, asil duruşlarını dünyanın her yerine yayarak, tüm kadınların yüreğindeki umudu ve özgürlük aşkını çoğaltarak cevabımızı vereceğiz. Özgürlük mücadelemiz böylesine yiğitlere ve kahramanlık destanlarına sahip oldukça asla yenilmeyecektir. Özgür kadın duruşu, iradesi, direnişi ve mücadelesi mutlaka kazanacaktır. Savaşan ve zafer kazanan özgür kadın tüm halklara ve insanlığa da büyük kazandıracaktır!”