YJK-S 7’nci olağan kongresini gerçekleştirdi

Son işgal saldırılarında şehit düşen kadın savaşçılara adanan 7 YJK-S Kongresi'nde, kadın gücünü birleştirme kararlılığı dile getirildi ve 13 kişiden oluşan yeni yönetim seçildi.

İsviçre'de Kürt kadın kurumlarının çatı örgütlenmesi olan YJK-S (İsviçre Kürt Kadın Hareketi) 7'inci olağan kongresini Basel kentinde gerçekleştirdi. 

"Diren, örgütlen, özgür yaşa" şiarıyla Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) konferans salonunda gerçekleştirilen kongreye İsviçre genelinde faaliyetlerini sürdüren 6 meclis, 3 komün ve 3 inisiyatifine bağlı onlarca YJK-S üyesi katıldı. 

İsviçreli ve göçmen kadın kurumları temsilcilerinin de katılım sağladığı kongrede özgürlük mücadelesinde şehit düşen Berjîn Zenda, Ronahî, Berivan ve Hevrîn Xelef'in aileleri de hazır bulundu. 

ZAP ŞEHİTLERİNE ADANDI

YJK-S'nin 7'nci kongresi 18 Nisan 2022'de Zap'ta işgal saldırına karşı direniş gösterirken şehit düştüğü açıklanan gerillalar Gülistan Habeş (Zîlan Rüstem), Fatma Tetik (Mizgîn Botan) ile Ekber Abdullah Ömer'e (Rojgirav Laşer) adandı.

Kongre salonu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posteri,  TJK-E bayrakları ile donatılırken salona Sara, Rojbîn, Ronahî, Şîlan Kobanê, Garibe Gezer’in posterleri asıldı.

Kadın savaşçılar başta olmak üzere Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. 

YJK-S adına açılış konuşması yapan Seda Can, "Son dönemde KDP ve Türk devleti eliyle geliştirilen saldırıları durdurmak ve gidişatı önlemek biz kadınların elindedir" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu saldırılar esasında Kürtlerin tüm kazanımlarını yok etmeye çalışan bir planın parçasıdır. Biz kadınlarında görevi  Özgürlük Hareketinin direnişine güç katmak ve bu direnişi zaferle taçlandırılmasına katkı sunmaktır. Bulunduğumuz her alanda sesimizi yükseltmeliyiz."

GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİREREK KAZANACAĞIZ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına kongreyi selamlayarak konuşmasına başlayan Zozan Serhat şunları söyledi: "Çetin bir sürecin içerisinde geçiyoruz. 3. Dünya Savaşı'nın bizzat yaşandığı bugünlerde Ortadoğu ve Kürt halkı hedef alınıyor. Türk devleti kendini tüm halkların sahibi sanıp halklara saldırma hakkını kendinde görüyor. Aynı zamanda 4 parça Kürdistan’ı kendi elinde tutmak istiyor. 50 yıldır süren direniş güçlenerek devam ettiğini fark eden işgalci güçler amaçlarına ulaşamayınca bu defa NATO'nun onay ve desteğini arkasına alarak, KDP işbirliğiyle saldırı gerçekleştirdiler." 

Bu devletlerin bu saldırılara göz yummasının sonucu olarak faşist Erdoğan rejiminin nefes almasına kapı araladığını belirten Serhat, "Biz de buradan yineliyoruz; bu yüzyıl Kürtlerin ve kadınların yüzyılı olacak. Biz de Avrupa’daki kadınlar olarak gücümüzü birleştirerek kazanacağız. Önderliğimizi  özgürleştireceğiz. Biz kadınlar öncüyüz ve güçlüyüz mutlaka kazanacağız. Biz de bu kongremizi başta önderliğimiz olmak üzere direnişi sahiplenen tüm kadınlar şahsında kutluyoruz."

Sosyalist Parti ve BastA Partisi kadın kolları ile İsviçre Devrimci Kadın Birliği'nin kongreye gönderdiği mücadeleyi ortaklaştırma ve tebrik mesajları okundu.

13 KİŞİDEN OLUŞAN YENİ YÖNETİM

Siyasi süreç değerlendirmesi ardından dönem faaliyet raporları okunarak sürdürülen tartışmalarla değerlendirmeye sunuldu.

Özeleştirinin ön plana çıktığı değerlendirmeler sonrası seçim gündemine geçildi.

Yapılan seçimde YJK-S'nin yeni dönem için 13 kişiden oluşan yönetim koordinasyonu belirlendi.

Kongre yeni döneme ilişkin alınan karar tasrılarının belirlenmesinin ardından "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla sonlandırıldı.