YPJ Êzidî ve Afgan kadınlar için kampanyaya katıldı

YPJ Genel Komutanlığı, KJK’nin Şengal ve Afgan kadınlarla dayanışma amacıyla başlattığı kampanyayı desteklediklerini duyurdu.

KJK Koordinasyonu, Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının yıldönümü olan 3 Ağustos ile Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin yıldönümü olan 15 Ağustos arasında  “Hegemon Erkek Saldırılarına Karşı Afgan ve Şengal Kadınlarının Yanındayız” şiarı kampanya yürütme kararı almıştı.

Yazılı bir açıklama yapan YPJ Genel Komutanlığı, dokuz yıl önceki Êzidî soykırımında hayatını kaybedenleri anarak, “DAİŞ'in barbar çeteleri katletti, PDK'nin askeri güçleri halkı yalnız bırakıp kaçtı, küresel hegemonik güçler ise sessizce bu katliamı izledi. 15 Ağustos 2021'de ise Taliban, aynı soykırım zihniyetiyle Afganistan'ı ele geçirdi. Barış antlaşması adı altında Taliban iktidara gelmiş ve uluslararası güçlerin onayı, desteği ve işbirliğiyle insanlığa karşı birçok suç işledi” dedi.

YPJ, “Kadın ve yaşam düşmanlarının bu vahşi saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Ayrıca bu katliamlara karşı silahları ve sineleri ile canlarını feda eden tüm kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” diye ekledi.

Tüm bu vahşet ve soykırımlara rağmen Afgan ve Êzîdî kadınlarının köle yaşamı reddettiğini ve tüm dünyaya seslerini duyurduğunu belirten YPJ,  “Bunun için Afgan ve Êzîdî kadınlarının bu onurlu direnişini selamlıyor ve iktidar erkeğinin zulmünün kurbanı olan tüm kadınlara söz veriyoruz ki Rojava'dan Şengal'e ve Afganistan'a kadar kadın özgürlük mücadelesini her zamankinden daha fazla yükselteceğiz” diye belirtti.

Türk devletinin işgal saldırıları ile kadınların hedef alındığı saldırılara işaret eden YPJ, “Silêmaniyê’de kadın aktivist Nagîhan Akarsel, Rojhilatê Kurdistan’da Jîna Emînî, Avrupa’da Özgür Kadın Hareketi öncüsü Evîn Goyî, Afganistan’da kadın aktivist Mursel Nebîzade’nin katledilmesi de kapitalist modernitenin ataerkil zihniyetinin politikasıyla gerçekleştirilmiştir” dedi.

Arap, Asuri, Türkmen ve enternasyonal kadınlar olarak tüm dünya kadınlarına sesini duyurduklarını ve bugünümüzde de demokratik ulus sistemini koruduklarını belirten YPJ, KJK’nin “Hegemon Erkek Saldırılarına Karşı Afgan ve Şengal Kadınlarının Yanındayız” kampanyasına katılacaklarını duyurdu.

Açıklamada şunlar belirtildi:

 - Erkek egemen zihniyetine karşı hem kadın özgürlüğü ideolojisi açısından hem de yasal koruma çizgisinde öz savunma sistemimizi güçlendireceğiz.

- Savaş ve meşru müdafaa konusundaki deneyim ve bilgilerimizi Şengal kadınlarıyla paylaştığımız gibi, Afganistan kadınlarıyla da aynı deneyimi paylaşmaya hazırız.

-Küresel bir kadın koruma sistemini inşa etmek için YPJ olarak tarihi görevlerimizi yerine getirmeye hazırız.

Afganistan'dan Mursel Nebîzade, Rojhilatê Kurdistan’da Jîna Emînî ve Şengal'den Berivan Êzîdî şahsında tüm kadınların intikamını alıp kadınlara ve insanlığa özgür bir gelecek vereceğiz.”