YPJ savaşçıları 8 Mart’ı kutladı

YPJ savaşçıları, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kentinde görkemli bir törenle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Hesekê’de düzenlenen 8 Mart törenine yüzlerce kadın savaşçı katıldı. Törende hazır bulunan YPJ genel komutanlarından Newroz Ehmed, özellikle mücadele eden anneler şahsında tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Newroz Ehmed, “Kadınların verdiği emekler ve mücadeleler sonuncunda bizler bugünü dünya kadınlar günü olarak kutluyoruz” dedi.

Ehmed şöyle devam etti: “Kadınların verdiği mücadeleyi, sadece bugün yapılan kutlamalarla sınırlandırmıyoruz. Çünkü 8 Mart kadınlar şahsında tüm insanlık değerlerinin bir sembolü oldu ve insanlık için bir kazanımdır. Fakat hala erkek egemenlikli zihniyetin saldırıları sürmektedir. Şu gerçeği unutmamak gerekir ki, elbette kadına yaşam alanlarında bazı haklar tanındı fakat bu kazanımlar büyük bedeller ödeyerek elde edildi. Yani 8 Mart erkek egemenlikli iktidar zihniyetinin bizlere lütuf ettiği bir gün değildir.

Kapitalist sistem en ince yöntemlerle kadınların yürüttüğü mücadeleyi yok etmek istiyor. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de Türk faşist devletinin ve çetelerinin kadına dönük  tecavüz ve kaçırma gibi  yöntemlerle gerçekleştirdiği saldırılara, biz Kuzey-Doğu Suriye kadınları olarak yakından tanıklık ettik ve bunları asla unutmayacağız. Bu da şunu göstermektedir ki, erkek egemenlikli zihniyet var oldukça özgür bir yaşam mümkün olamayacaktır. Bunun için bizler de bu zihniyeti sonlandırmak için canını feda eden yoldaşların anısına bağlılık temelinde kendimizi eğitip, örgütleyip bu temelde devrimi korumalı ve büyütmeliyiz.  Biz kadınlar olarak bugün özgürlüğe tüm zamanlardan daha da yakınız. Eğer bir yaşam olacaksa o da özgür bir yaşam olacaktır. Bu özgürlük de toplumdaki tüm kesimlerin katılımıyla sağlanacaktır.”

Newroz Ehmed, YPJ’nin dünya çapında yarattığı etkiye değinerek konuşmasını şöyle sonlandırdı: “YPJ olarak bizler özgür bir yaşam çizgisini benimsemekteyiz. Yaratmak istediğimiz özgür yaşam çizgisine Lêgerîn yoldaş şahsında, tüm dünya kadınlarının katılımı da bir kez daha kadın değerleriyle toplumu yeniden inşa etmenin önemini vurgulamaktadır. YPJ’nin Kuzey-Doğu Suriye de yürüttüğü mücadele, tüm dünya kadınlarının özgürlüğüne ışık tutacaktır.”

Askeri tören ve kutlama, yapılan konuşmanın ardından savaşçıların hazırladığı tiyatro, folklor, koro etkinlikleri ve halaylarla sona erdi.