Zilan Festivali Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde başladı

Almanya’da Kürt Kadınlar Birliği (YJİ-E) tarafından organize edilen 17’nci Zilan Festivali “Jin Jiyan Azadî Ji Kurdistan e bi Cîhanê ve” şiarı ile Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde başladı.

Almanya’da Kürt Kadınlar Birliği (YJİ-E) tarafından organize edilen 17’nci Zilan Festivali “Jin Jiyan Azadî Ji Kurdistan e bi Cîhanê ve” şiarı ile Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde başladı. 23 Aralık’ta Paris’te gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren Evîn Goyî’ye adanan Zilan Festival, Kadın devrimi ve Kürt kadının kazanımları konulu panel ile start verdi. Gazeteci Zeynep Güneri’nin moderatörlüğünü yaptığı panele, Jineoloji Akademisi Üyesi Elif Kaya, KJAR Üyesi Meryem Fethi, TJK-E'den  Zilan Diyar konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Jineoloji Akadamisi Üyesi Elif Kaya Bakur’daki kadın devrimine ilişkin gelişmeleri aktararak, “ Jin Jiyan Azadi devriminin temeli Bakur’da atıldı. Kürt kadınları Önderlik felsefesi temelinde mücadele ederek bugünlere geldi. Devrimden kadın yoksa devrim yapılamaz.

Siyasi alanda Kürt kadınları hem devletle hem de egemen erkeğe karşı mücadele etti. Eş Başkanlık sistemi bir gün de elde edilmedi. Önce yüzde 50 kotası için mücadele verdik ardından da Eş başkanlık sistemini hayata geçirdik. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un Eş başkan olmasıyla birlikte tüm alanlarda bu hak elde edildi. Eş başkanlık sistemi ile birlikte birçok belediyemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü resmî tatil olarak ilan edildi. Yine kadın katliamlarına karşı kadınlar için özgür kadın kurumları kuruldu. Yine kadınların ekonomik özgürlüğünün sağlanması için birçok çalışma yürütüldü. Bütün bu gelişmeler kadın devriminin bir parçasıdır” dedi.

Kadın devriminin de yaşanan gelişmelerin devletin dikkatini çektiğini ifade eden Kaya, “Devlet bütün belediyelerimize kayım atayarak bütün kadın kurumlarını kapattı. Kayım gaspının amacının kadın kazanımlarına müdahaleydi. O dönem Eş Başkanlık sistemi Türk devleti tarafından yasaklandı. Bu saldırılarla birlikte yüzlerce kadın gözaltına alınıp tutuklandı.  Son seçimde de gördük ki AKP politikalarını kadın düşmanlığı üzerinden yürüttü. Kadınlar bütün bu saldırılara ve tehlikelere karşı daha fazla örgütlenmeli, kendini savunmasız bırakmamalıdır” diye konuştu.

Ardında konuşan KEJAR Üyesi Meryem Fethi, Rojhilat ve İran’da başlayan Jin Jiyan Azadi devrimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Kadınlar İran rejimine karşı aylardır mücadele ediyor. Bunun için büyük bedeller ödüyorlar. Hepimizin her alanda Rojhilat ve İran kadınlarına destek vermemiz gerekiyor. Kadınlar tecavüze uğruyor, işkenceye maruz kalıyor, zindanlara atılıyor. Bütün bu saldırılara rağmen kadınlar geri adım atmıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan TJK-E aktivisti Zilan Diyar Kürt kadınlarının bu gün elde ettiği kazanımlarının kolay elde edilmediğini belirterek, şunları söyledi: “ 40 yıllık bir emeğin sonucudur bu. Kadın Özgürlük İdeolojisi temelinde mücadelemizi yürütüyoruz. Binlerce devrimci kadın Kürt kadınlarının bu aşamaya gelmesi için canını feda etti.  Kadınlar siyasette öznedir artık. Yine 4 parça Kürdistan'da kendini savunuyor. Maxmur ve Şengal'e yönelik saldırılarda herkesten önce anneler tankların önüne geçiyor. Dünya kadınları bugün Kürt kadınlarının tecrübelerinden faydalanmak istiyor. Jin Jiyan Azadi sadece bir slogan değil kadınların emekleriyle elde ettiği bir devrimdir. Bizler de bu kazanımları korumak için her alanda daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz.“