Danimarka, Suriyeli sığınmacıları ülkelerine gönderecek

Danimarka Başbakanı, Suriyeli sığınmacıları ülkelerine göndereceklerini açıkladı.

Danimarka'nın Sosyal Demokrat Partili Başbakanı Mette Fredriksen, Suriyeli sığınmacıların oturma izinlerinin iptal edileceğini ve ülkelerine geri gönderileceklerini açıkladı. Suriye'ye gönderilecek ilticacıların Şam ve çevresine yerleştirilmeleri planlanıyor.

Başbakan Mette Fredriksen'in yaptığı açıklamalardan sonra Danimarka, Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini iptal eden ve ülkelerine iade eden ilk Avrupa Birliği üyesi ülke olacak. Mülteciler, daha önce Danimarka Hükümeti'nin güvenli olarak sınıflandırdığı Suriye'nin başkenti Şam ve civarındaki kasabalara gönderilecek.
Jyllandsposten gazetesinde de Suriyelilerin oturma izinlerinin iptal edileceği ve önümüzdeki aylarda yüzlercesinin ülkelerine gönderileceği haberi yer aldı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

Uluslararası Af Örgütü, Suriyelilerin ülkelerine zorla gönderilmelerine karşı çıkarken insan hakları örgütlerinin eleştirilerini görmezden gelen demokrat Başbakan Mette Fredriksen, Suriyelileri sınır dışı etmenin ”tamamen doğru” olduğunu öne sürdü.
Suriyeli ilticacılarla ilgili açıklama dün, siyasi parti liderlerinin parlamentoda yaptığı tartışmalar sırasında yapıldı.
Suriyeli ilticacıların durumlarını, 23 yıldan bu yana göçmen karşıtı bir politika izleyen ve Danimarka sınırlarının ilticacılara kapatılmasını isteyen Danimarka Halk Partisi'nin  Başkanı Thulesen Dahl, gündeme getirdi.
Başbakan Fredriksen'e güvenli olması halinde Suriyeli ilticacıları ülkelerine geri göndermeyi düşünüp düşünmediğini sordu.

 'ÇOK  AKILCI'

Dahl'ın analizine tamamen katıldığını söyleyen Başbakan Fredriksen, Suriyeli ilticacıların ülkelerine gönderilmelerini çok akılcı olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti.

"Eğer ilticacıysan bu korunmaya ihtiyacın olduğu içindir. Eğer bu ihtiyaç ortadan kalkar ve sen kişisel olarak baskıya uğramıyorsan veya senin korunmanı gerektirecek koşullar yoksa doğal olarak geldiğin ülkeye geri dönmelisin.”
Fredriksen, ilticacılara Danimarka'da edindikleri yetenek ve barışı kendi ülkelerini yeniden inşa etmeleri için kullanabileceklerini öne sürdü.
Parlamentodaki tartışmalarda parti liderlerinin çoğu, hükümetin Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermesine destek verdi.

Bir önceki dönemde başbakanlık yapan Liberal Sol Parti'nin Başkanı Jakob Elleman-Jensen, hükümet değişikliği sırasında ilticacıların evlerine dönme zamanının bir gün geleceğini konuştuklarını söyledi. Bu konu üzerinde diğer partilerle anlaştıkları ve hala anlaşmanın sürdüğünü hatırlattı.

DANİMARKA'NIN HEDEFİ İLTİCACI SAYISINI SIFIRLAMAK

İlticacılara sınırlarını tamamen kapatmayı amaçlayan Danimarka, sınırlarda ilticacıları durdurmayı ve Afrika ülkelerindeki kamplara göndermeyi planladı. Ama aldığı tüm önlemlere rağmen Danimarka Hükümeti sıfır ilticacı hedefine ulaşamadı. Geçtiğimiz yıl 432 ilticacının sığınma talebini kabul etmek zorunda kaldı.
Danimarka, özellikle Afrika ve Ortadoğu'daki İslam ülkelerinden gelen sığınmacıları engellemeye çalışıyor. Göçmen Bakanı, "Bizim gerçekte Latin Amerika ve Uzak Doğu'dan gelen halklarla sorunumuz yok. Sorunumuz Afrika ve Ortadoğu'dan gelenlerle” diyerek açıkça İslam ülkelerinden sığınmacı istemediklerini söylemekten kaçınmıyor.
Eritre ve Etiyopya gibi ülkelerden gelen Hıristiyan ilticacılarla sorunları olmadığını ve sorunların Müslüman ülkelerden gelen ilticacılarla olduğunu söylüyor.

9 BİN SURİYELİ İLTİCACI ŞAM'A GÖNDERİLECEK

Danimarka Hükümeti, ülkesinde oturma izni verdiği Suriyelileri istikrarlı bölge olduğunu iddia ettiği Şam ve civarına gönderecek. İlk aşamada 'istenmeyen ve karlı olmadığı' belirlenen 9 bin bin ilticacı Suriye'ye geri gönderilecek.
Ülkede en az 5 yıl yaşayan işsiz ilticacılara kurumlarla ilişkiye geçmeleri çağrısı yapılacak. Yıllardır Danimarka'da yasal olarak yaşayan Suriyeli ilticacılardan ülkelerine dönmeleri istenecek.
Teklifin 'yarasız ve istenmeyen' olarak sınıflandırılan 9 bin ilticacıya yapılacağı bilgileri Danimarka medyasında yer alıyor.

'GETTO YASASI'NA TEPKİLER ARTIYOR

Danimarka Hükümeti, bir yandan Suriyelileri ülkelerine iade etmeye hazırlanırken göçmenlerin yoğun olduğu semtlerin dağıtılması için hazırladığı Getto Yasası'nı 1 Ocak 2019 günü yürürlüğe koymuştu.
Irkçı ve ayrımcı olmakla eleştirilen yasa semtte yaşayan yabancıların oranlarını yüzde 30'un altına çekmeyi amaçlıyor.
Yasanın amacı göçmen nüfusun yüzde 50'nin üzerinde olduğu semtlerde bileşimini 2030 yılına kadar değiştirmek.
Ancak ırkçı ve göçmen karşıtı yasaya yönelik direniş giderek artıyor. Geçtiğimiz hafta ”Vatandaş Önerisi” kapsamında toplanan 55 bin imza parlamentoya verildi. ”Getto Yasası”nın parlamentoda oylanması ve iptal edilmesi istendi.
Aynı gün üç yerleşim biriminde; Kopenhag, Arhus ve Odense illerinde ”Getto Yassası”nın iptali için gösteriler yapıldı.
Bundan önceki muhafazakar hükümet, suçluluğun ve işsizliğin yüksek olduğunu öne sürerek göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları semtleri dağıtma kararı almıştı.