Dersim festivaline HDP ile dayanışma damgasını vurdu

Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen 10’ncu Avrupa Dêrsim Festivali, sona erdi. HDP ve Demirtaş ile dayanışmanın damgasını vurduğu festivalde, bu coşkunun 19 Haziran’a kadar sürdürülmesi çağrısı yapıldı.

Her yıl geleneksel olarak yapılan Avrupa Dersim Festivali’nin 10’ncusu konuşmalar ve stranlarla son buldu. Festival, Cuma günü “Dêrsim’den Efrîn’e Soykırımlara Hayır” sloganıyla Almanya’nın Frankfurt kentinde başladı.

Demokratik Alevi Federasyonu( FEDA), Avrupa Demokratik Dêrsim Birlikleri Federasyonu( ADEF), Dêrsim Yeniden İnşa Cemiyeti, Dêrsim Soykırım Karşıtı Derneği ve Dêrsim Spor’un düzenlediği festivali, bir çok kurum da destekledi.

Seyid Rıza, Alişêr, İbrahim Kaypakaya, Zeynep Kınacı, Mazlum Doğan gibi öncülerin fotoğrafların asıldığı festivalde HDP ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için stantlar açılarak, 24 Haziran için destek istendi.

‘ZAFER RUHU YAKALANMIŞTIR’

Festivalin Cumartesi günü öğleden sonraki bölümünde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, bu kadar insanı bir araya getiren şeyin demokrasi, özgürlük ve direniş ruhu olduğunu belirtti.

Sarıyıldız, şöyle konuştu: “Bizi bir araya getiren direniş ruhudur. Bugün dağlarda, ovalarda sokaklarda görüyoruz. Bu ruhun ismi zafer ruhudur. Egemenler tarihin en kirli yüzlerini sergiliyorlar. En son Cizre, Nusaybin suru birlikte izledik. Bu kentleri yıktılar. Ama bu zafer ruhuna tosladılar. En son Mehmet Tunç şunu söyledi: Egemenlere teslim olmamızı istiyorlar. Şahsımızda halkımızın onurunu ayaklar altına istiyorlar. Biz Seyid Rıza’nın Şêx Seid, Kemal Pir’lerin ardıllarıyız, teslim olmayacağız. Sözünü ettiğim ruh budur. En son Çiyager’in ‘Ne olursa olsun sonu muhteşem olacak’ sözüdür. İşte o son yaklaşıyor. Bu seçimler sıradan seçim değil. Onun ötesinde bir seçim. 40 yıldır büyük bir iradeyle direniyoruz. Şimdi son darbeyi vurmak zamanıdır. Kürdistan ve Türkiye de eşit. Özgür ve demokratik bir yaşam için bir fırsattır. Yüklenelim buna.”

Sarıyıldız, seçimlere de değinerek, şunları söyledi: “Devlet kendi içinde büyük bir kiriz yaşıyor. Erdoğan artık tartışmasız bir faşist ve diktatördür. Artık iflah olmazlar. Faşist bir düzen, sistem değil bir iktidar hastalığıdır. Buradaki kalabalığı ve coşkuyu 19 Haziran’a kadar Avrupa’nın her tarafa yayalım. Zafer bu ruhtadır.”

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan da, yaptığı konuşmada Dêrsim’in tarihine değinerek, “Dêrsim tarih boyunca katliam, soykırım ve baskılara karşı direnmiş, onurunu korumuştur. Bugün de bu direniş devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinde Erdoğan ve AKP’yi sandığa gömecektir. Dêrsim’e yakışan da budur” diye konuştu.

‘DÜZEN PARTİLERİNİ DERSİM’DE TARİHE GÖMELİM’

Festivalin organizatör kurumlarından ADEF Genel Başkanı Muarem Erdoğan ve FEDA Eşbaşkanı Bedrana Yıldırım da yaptıkları konuşmada, herkese teşekkürlerini sundular.

Erdoğan, konuşmasında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi. Muarem Erdoğan, “Ey Erdoğan, tüm ezilenler, ötekileştirenler, Asuri-Süryani, Ermeni, Kürt, Türkü, Alevi, Sünnilerle birlikte HDP çatısı altında yüzde on barajını yeniden baraja gömüp, sana karşı ittifak halindeler” dedi.

Erdoğan Dersim’deki hedeflerini ise şöyle ifade etti: “Adaylarımız Alican Önlü ve Meral Hambayat’ın iki de iki yapması bizim kazanımımız olacaktır. Bunun için Dêrsim’deki halkımız için özel çağrı yapıyorum, CHP ve düzen partilerini tarihe gömelim. Kürt halkı, Sur’u, Cizre’yi Efrîn’i ve Kürt soykırımlarını unutmamışsa Erdoğan ve Bahçeli faşizmine kırmızı kart göstermelidir.”

‘BİRLEŞİLİM KAZANALIM’

Sosyalist Meclisler Federasyonu Temsilcisi Hüseyin Şimşek de yeni bir faşist sistemin inşa edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye ve Kürdistan’da yeni bir faşist sistem inşa ediliyor. Faşizm halklara, kadınlara, toplumsal kesimlere düşman bir sistemdir. Bu sistem Türk devletini çıkmaz bir hala getirmiştir. Bu sisteme karşı mücadele etmek lazım. Bu dönem kritik bir dönemdir. Eğer bu süreci de diğer süreçler gibi basite alıp, geçiştirirsek halklar olarak yine zararlı çıkacağız. Bu seçim sıradan, normal bir seçim değil. Kürtlerin, Alevilerin, kadınların kazanımlarını korumalıyız. Onun için bu seçimlerin önemi vardır. HDP ve birleşenleri olarak birleşmesek, bedeli ağır olur. Bütün kesimlere ulaşarak, seferber olalım. Bütün Dersimlilere ve Alevilere büyük bir görev düşüyor. Kürdistan’daki her kes yakınlarını aramalı. Biz HDP birleşeni olan Sosyalist Meclisler Federasyonu olarak üzerimize düşen görevi yerine getirme bilincindeyiz. Birleşelim, kazanalım.”

Dersim HPD Milletvekili adayı Meral Hambayat ve HDP İzmir Milletvekili sanatçı Ferhat Tunç ise birer mesaj göndererek, Avrupa’daki Alevilerden HDP’yi desteklemelerini istedi.

AAKBF Onursal Başkanı Turgut Öker de HDP’nin kurtuluş olduğunu belirterek, “Erdoğan diktatörlüğünün sonu tek seçenek, HDP’nin barajı aşması gerekiyor. Bu birliktelik sadece seçim değil ortak yaşam için zorunluktur. Bizler o kadim toprak halkları olarak, birlikte özgür yaşamak için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

AAKBF Başkanı Hüseyin Mat da direnişin Dêrsim’in özünde olduğuna dikkat çekerek, “Bizler birlikte kimliğimizi, inancımızı özgürleştireceğiz. 24 Haziran seçimleri de bunun için bir fırsattır. Bizler baskıya uğramış, zalimlerin haksızlığına uğramış inanç topluluğu olarak, zalimlerin karşısında mazlumların yanında yer alacağız. Türkiye’de barışın gelmesi ve özgürlüğün gelmesi için HDP’nin barajı aşması önemlidir. Alevilerde demokratik dayanışmasını gösterecektir. Güzel günler bizi bekliyor” diye konuştu.

Almanya Sol Parti Fedaral Milletvekili Gökay Günay ise Dêrsim soykırımına değinerek, “Dersimliler tarih boyunca baskı ve katliamlara uğramıştır. Bütün bunlara karşı ortak mücadelenin olması gerekiyor” dedi.

Grup Varvara’nın bir gösteri sunduğu festival, sanatçı Yelda Abbasi, Grup Munzur, Silbis û Tari, Mehmet Ekinci, Taylan Yıldız, Veysel Aydin gibi sanatçıların konserleriyle son buldu.