Direnen halkların eylemlerinden kareler BM önünde sergileniyor

Özgürlükleri için direnen halkların son 5 yıllık eylem fotoları BM önünde sergileniyor.

Fotoğrafçı Demir Sönmez’in 2011 yılından beridir BM Merkezi önünde yapılan eylemlerde çektiği fotoğraf kareleri, BM önünde sergileniyor.

Yaklaşık 20 yıldır İsviçre’nin Cenevre kentinde sürgünde yaşamak zorunda kalan fotoğrafçı Demir Sönmez, özgürlüklerini elde etmek amacıyla direniş ve mücadele içerisinde olan halkların 2011 yılından beridir seslerini duyurmak için Birleşmiş Milletler (BM) önünde düzenlediği eylemlerden çektiği fotoğraf kareleri, BM merkezi önünde sergileniyor.

Tarihinde ilk defa BM önünde bir sergi açılırken Sönmez’in sergisi başta Cenevre Kanton Belediyesi ve Meclisi olmak üzere kantona bağlı belde belediyeleri ve meclisleri tarafından destekleniyor. Cenevre Kanton Belediye Başkanı, Kanton Belde Belediye başkanları, Kanton Milletvekilleri ve çok sayıda İsviçreli siyasetçinin katılımıyla açılışı yapılan sergi 1 Mayıs’a kadar açık kalacak.

HALKLARIN MÜCADELSİ SERGİLENİYOR

Cenevre’deki herkesin çok yakından tanıdığı Sönmez’in hiç ayırt etmeksizin 5 yıl boyunca BM önünde düzenlenen eylemlerden çektiği fotoğraf karelerinden oluşan sergi büyük bir ilgi görüyor. Serginin açılış konuşmasında duygularını dile getiren Sönmez, “Ben yıllardır Kürtler başta olmak üzere özgürlüklerini kazanmak amacıyla seslerini bu meydanda BM’ye duyurmak isteyen halkların öfkesini ve coşkusunu sergiliyorum” dedi.

BM önünde düzenlenen eylemlerin ve her gün yüzlerce turistin merkezi olarak bilinen Place de Nation’da düzenlenen sergide yüze yakın fotoğraf sergilenirken, fotoğrafların büyük bir çoğunluğunun Kürt halkının ve Filistinlilerin eylemlerinden çekilen fotoğraf karelerinden oluştuğu dikkat çekiyor.

ÖCALAN’IN FOTOĞRAFINA BÜYÜK İLGİ

Kobane direnişine destek vermek amacıyla düzenlenen eylemler başta olmak üzere 2011 yılında Kürt Halkı Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Cenevre’den Strasbourg’a yapılan uzun yürüyüş eyleminden çekilen fotoğraf kareleri büyük bir ilgi görürken serginin açılışında söz alan çok sayıda İsviçreli siyasetçide bu meydanın aslından halklar meydanı olduğunu dile getirdi.

Siyasetçiler, başta Kürt halkı olmak üzere özgürlükleri için direnen halklarının mücadelesinin 1 Mayıs’a kadar BM önünde sergilenmesinin önemine vurgu yaptı.

Sergiyi gezenler tarafından Öcalan’ın özgürlüğü için yapılan eylemlerden çekilen fotoğraf karelerine büyük bir ilgi gösterilirken, Kürt halkına karşı ortaya konan katliam politikalarına rağmen BM’nin hala sessizliğini koruması da eleştiriliyor. 

...