DTK: Her yerde Kürtçeyi kullanalım

Dünya Ana Dil Günü'nü kutlayan DTK, ana dil şahsında halkın varlığının yok edilmek istendiğini belirtti. DTK, "Her yerde Kürtçeyi kullanalım" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü'ne ilişkin yazılı mesaj yayımladı. Dünya halkları ve Kürt halkının ana dil gününü kutlayan DTK, "Dünya Ana Dil Günü halkların ana dillerini sahiplendikleri, diliyle, kültürüyle ilgili taleplerini bir kez daha haykırmanın zamanları olmuştur" denildi.  

'ANA DİL ŞAHSINDA HALKIN VARLIĞINA KASTEDİLDİ'

DTK, ulus devlet paradigmasıyla yıllardır yok sayılan, ötekileştirilen, ana dilleri yok sayılan, asimilasyon uygulamalarıyla tarih sahnesinden silinmeye çalışılan halklara dillerini sahiplenme çağrısında bulundu. Mesajda şunlar kaydedildi:
"Kürdistan’da yüzyıldır resmi dil Türkçe dışında herhangi bir dili konuşmak ya da kullanmak yasaklanmıştır. Kürtçe, Lazca, Ermenice, Arapça, Çerkezce ana dil bu anlamda yok sayılmış, halkların kültürel olarak da gelişimlerinin önüne geçilmek istenmiştir. Egemenlikçi zihniyet, farklılıkları yok etme temelinde bu dilleri asimilasyon politikalarına tabi tutmuştur. Dil bir halkın varlık gerekçesidir, kültürüdür. Dillere dönük gerçekleştirilecek bütün yönelimler esasında bir halkın varlığına kastetmiştir.

'HER ALANDA KÜRTÇEYİ KULLANALIM'

Dil ve kültür için verilen mücadele yaşamın kendisidir. Bu temelde artık bir an önce resmi dil algısı çerçevesinde bir yaşamı yaşamaktan öte, farklılıkların bir arada kendini özgürce ifade edebildiği, kültürlerini özgürce yaşayabildiği, geri asimilasyon politikalarının olmadığı bir yaşam istiyoruz. Bu nedenle tüm halkımıza, siyasal ve sosyal yaşam alanları başta olmak üzere, bütün toplumsal yaşam alanlarında ana dilimiz Kürtçeyi kullanarak, asimilasyon ve inkar politikalarına karşı direnişi, ulusal bir tavır alışı ve seferberliği yükseltme çağrısını yapıyoruz. Mücadelemizle özgür yaşamı yaratacağımıza olan inançla bütün dünya halklarının ana dil gününü kutluyoruz."