Gerilla Azadî: Müzik de savaşımın parçası

Gerilla Azadî Umut, savaş sanatının usta sanatçısı gerillanın, kadim kültüründen sızan stranlara yorumunu katarken devam eden tarihinin sanatını da büyüteceğini söylüyor.

Bir kadın gerillanın güzel sesinden stranlar, türküler dinledik. Mükerrem Kemertaş ve Musa Eroğlu’ndan Aram Tigran’a geçiş yapıyor. Biraz daha yakından tanımak istiyoruz bu güzel sesli gerillayı.

Beş yıldır gerilla saflarında, adı da Azadî Umut. Neden Azadî Umut, soruma “Çünkü özgürlük için umutlar hiç tükenmemeli” şeklinde cevap veriyor.

Ardından açık yüreğinden gelen samimiyetle büyüdü sohbetimiz. Gerillanın güzelliğinden, gerilla olma gayretinden bahsediyor ve kendisi için özetliyor: “Gerilla yaşamdır, onur için savaşımdır. Kendine yolculuk, öze varmaktır.”

Sıcak ve içten sohbetin arasına Aram Tigran’dan ’Ax Ax Welat’ stranı giriyor. Narin ve naif ses; insanı başka diyarlara götüren, dinlendiren…

GERİLLA YAŞAMI DA SANATTIR

Sohbetimiz savaş ve sanat üzerine yoğunlaşıyor. Azadî, büyük stratejistlerin savaşı sanat olarak gören tezlerine katılıyor. Azadî, şöyle devam ediyor: “Önderliğimiz, savaşın her yönüyle yapıldığını öğretti. Gerilla yaşamı sanat, gerilla da usta bir sanatçıdır. Bizim gibi bu kadar direniş ve trajedinin iç içe geçtiği süren bir tarih varsa gerillası nasıl sanatçı olmasın… Ben bir savaşçıyım ama sanatı da geliştirerek bu savaşı devam ettireceğim.”

MİLİTAN RUHLA SANAT

Gerilla Azadî, elinde bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kültür ve Sanat üzerine değerlendirmelerini göstererek, şu bölümü okuyor:

“Sanat, bir savaş faaliyetidir, özellikle ulusal kurtuluş sürecinde olan ve hele hele bizim gibi bir ülkenin ölüm kalım savaşını yaşadığı bir dönemde sanat, tam bir militan ruhla ele alınır, tam bir savaşçının ruh haliyle onun cesaret ve fedakarlığıyla ele alınır, ona yapılabilecek en büyük kötülük Kürdistan adına yapabileceğimiz en büyük kötülüktür. Tam bir savaşçının hassasiyetiyle oyun oynayacaklar, türkü söyleyecekler bu iş dedim ya biraz da savaş gibidir; orada temsil edilen savaş gerçeğimizdir, acılarımızdır, direnişimizdir, bütünüyle devrimci yaşamımızdır. Ne istiyoruza verilen cevaptır. Görev üstlenenler, elbette ki kendilerinden istenen fedakarlığı üstenecekler.”

Azadî, sanatın aynı zamanda en büyük savaş faaliyeti olduğunu tekrarlayarak, gençlerin özellikle bu dönemde sanata sahip çıkmalarının aynı zamanda devrime, Kürt halkının değerlerine sahip çıkmak olduğunun altını çiziyor. Biz de Azadî’nin güzel sesinden birkaç stran daha dinleyip zihnimizde bıraktığı duygu ve hislerle yol alıyoruz.