'Güneşin Kızları' Stockholm Film Festivali’nde

Kürt kadınlarının IŞİD çetelerine karşı mücadele ve savaşımlarını anlatan “Güneşin Kızları” filmi,  Stockholm Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak.

Bu yıl 29. düzenlenen ve Çarşamba günü başlayan festivalde gösterilecek filmlar arasında yönetmenliğini Tolga Karaçelik’in yaptığı, başrollerini Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan ve Tuğçe Altuğ’un oynadığı Kelebek filmiyle, yönetmenliğini Guillaume Giovanetti’nin yaptığı “Sibel” filmi de bulunuyor.

İsveç medyasının en fazla ilgisini çeken filmlerden biri yönetmenliğini Eva Husson’un yaptığı Kürt kadınlarının Şengal ve Rojava’da IŞİD çetelerine karşı verdikleri savaşımı anlatan “Güneşin Kızları” filmi oldu.

Yönetmenin yaşam ve özgürlükte birleşen Kürt kadınlarının mücadelelerini büyüleyici bir biçimde yansıttığı yorumları yapıldı. “Güneşin Kızları” 12 gün sürecek festival sırasında 3 kez gösterilecek.

Bu yıl Stockholm Film Festivali’nin ana teması “Demokrasi Tehlikede” olarak belirlendi. İsveç’te büyük sarsıntılara yol açan ve Nobel Edebiyat ödülleri veren İsveç Akademisi’nin işlevsizleşmesine yol açan #Metoo da festivalin yan temalarından biri.

Festivalin bu yılki konukları ise İranlı Yönetmen Asghar Farhadi ve ABD’li Marry Haron olacak.

Michael Moore’un ABD Başkanı Donald Trump ve ABD’deki ırkçlık ve silahlanmayı ele aldığı filmi “Fahrenheit 11/9”,  yönetmenliğini Sarah Menzines’in yaptığı Afganistanlı kadınların eşitliğin sağlanması için sembol gördükleri bisiklet kullanmalarını konu alan “Afghan Cycles”,  Naziha Arebi’nin iç savaşın kasıp kavurduğu Libya’da kadınların oluşturdukları futbol takımını ele alan “Freedom Fields” ve Daniel Sawka’nın Honduras’tan kaçarak ABD’ye sığınan 12 yaşındaki Oscar’ın ABD polisi tarafından tutuklanmasını anlatan “Icebox” festivalde gösterilecek 150 filmden bazıları.