Halk ozanı Mehmet Çapan'ın hayatı belgesel oldu

Dersimli halk ozanı Mehmet Çapan'ın hayatını işleyen belgeselin galası Stuttgart'ta yapıldı. Galada, ana dilin önemine dikkat çekildi.

Dersimli halk ozanı, Kirmanckî müziğin önemli isimlerinden, Ruhi Su’nun Dostlar Korosu’nda uzun yıllar yer almış Mehmet Çapan’ın hayatı belgesel oldu. Yazar ve Müzisyen Hasan Sağlam’ın yönetmenliğini üstlendiği 'Mem-Sazın tellerine asılı kalanlar' adlı belgeselin  Stuttgart Delphi Arthaus Kino’da galası yapıldı.

Galada Ermenistan'dan gelen Süren Asaduryan’ın ilk önce  'Sarı Gelin” klamı çalındı. Daha sonra sanatçı Devrim Kavallı mey eşliğinde 'Turnanın  Ağıdı' stranı başladı.



'DİLİMİZ YOKSA BİZ DE YOKUZ!'

Stuttgart’ta yaşayan en yaşlı Dersimli olarak , Ali Haydar Sever, konuşma yaptı. Hanau’daki katliamı kınayarak, "Türk siyasetçiler de bu fikirleri açıkça söyleyerek bu tür katliamların önünü açıyor" dedi.

Gala’nın girişinde konuşma yapan Sever, "Dilimiz yok edilmeye çalışıyor. Eğer dilimiz yoksa biz de yokuz" dedi.
Sever, şunları söyledi:
"Çocuklarımızla, torunlarımızla bu dili konuşmazsak eğer, dilimiz ile beraber kaybolup gideceğiz. Yine de umudumuz var, günümüz teknolojisinde bunu iyi kullanmalıyız. Klamlarımız umudumuzdur, gençlerimiz eski klamlarımızı dinleyip öyle yeni klamlar yapmalıdır. Çünkü eski klamlarda dilimizin aslı vardır. Düşünce çok önemlidir, eğer siz başka bir dilde düşünüp Kirmanckî yazmaya çalışırsanız, bunun anlamı tam olmaz. Kirmanckî düşünüp Kirmanckî yazın, konuşun, klamlar söyleyin."

Gösterimden sonra söz alan Mehmet Çapan, "Eğer dilimiz olmasa biz de burada olamayız" dedi.