'Kobanê çağrısı sahnede’ oyunu İtalya turnesinde

'Kobanê Calling’ adlı çizgi roman, tiyatroya uyarlandı. Oyun İtalya turnesinde.

İtalyan karikatürist Zerocalcare’nin (Michele Rech), ülkesinde en çok satanlar listesinde uzun süre kalan ve  sanatçının başyapıtları arasında yer alan  çizgi romanı ‘Kobanê Calling’, tiyatroya uyarlandı. Ünlü karikatüristin Kobanê Direnişi  esnasındaki Rojava’ya yolculuğunu anlatan çizgi roman, İtalya’da 120 bin adet basıldıktan sonra 6 dile çevrilmişti. Özellikle genç nesilden büyük ilgi gören çizgi roman, Tiyatro Imbarco  ve Lucca Comics&Games’in üstlendiği  proje kapsamında sahneye uyarlandı. ‘Kobanê CallincgOn Stage /Kobane Çağrısı Sahnede’ ismiyle tiyatroya uyarlandı ve büyük ilgi görüyor.  Nastro d’Argento ödüllü Nicola Zavagli’nin yönettiği oyunun sanat yönetmenliğini Beatrice Visibelli yapıyor.

12 ŞEHİRDE SAHNELENECEK

17 genç oyuncunun sahne aldığı oyunda, Zerocalcare karakterini genç oyuncu Lorenzo Parotto oynuyor. 20 Kasım’da Grosetto kentiyle start alan oyun bugüne kadar 7 şehirde sahnelendi. Oyunun 5-15 Aralık tarihleri arasındaki durağı ise İtalya’nın başkenti Roma oldu. Vittoria Tiyatrosu’nun ev sahipliğini yaptığı, oyunun sergilendiği  bin kişilik izleyici kapasiteli salon her gün doldu.  
Roma’da dün son kez izleyici ile buluşan oyunun salonunda açılan stantta Kürt Halk Önderi Öcalan’ın paradigmasını tanıtmak amaçlı hazırlanan broşür ve kitapların yanı sıra Kürt mücadelesini anlatan İtalyanca kitaplar da sergilendi.
Oyun Bologna'da 18 Aralık’ta, Genova'da 27-29 Şubat’ta, Napoli'de 3-8 Mart'ta ve Milano'da da 26-29 Mart tarihleri arasında sahnelenecek.

GÜLDÜRÜYOR, HÜZÜNLENDİRİYOR

Tiyatral dokümanter olarak nitelendirilebilecek film, Kürt halkının dört parça Kürdistan’da verdiği mücadeleye ışık tutmakla birlikte, Kobanê direnişine odaklanıyor. İzleyicileri güldürebildiği kadar hüzünlendirebilen çalışma, 22-23 Kasım tarihleri arasında Firenze’de gösterime girdiğinde  Dera Zor’da yaşamını yitiren Lorenzo Orsetti’nin babası da oyuncularla birlikte izleyicileri selamladı.

SAVAŞÇILARA TEŞEKKÜR ETTİ

Tiyatro yönetmeni Nicola Zavagli, geçen sene Avrupa’nın en büyük grafik ve  oyun festivalinde  Lucca Comics& Festival ile birlikte yaptıkları tartışmada bu fikrin ortaya çıktığını belirtti. Zavagli, Tiyatro Imbarco olarak İtalya’daki partizan savaşlarını anlatan bir oyun sahnelediklerini, Kobanê direnişinin birçok açıdan bu dönemi hatırlattığını ifade etti.  Zavagli, oyuna konu olan  özgürlük savaşçılarına da selam gönderdi. Zavagli, "Sizlerin yürüttüğü mücadelenin aynı zamanda bizim için de olduğunu biliyoruz, bu nedenle sizlere yürekten teşekkür ediyoruz. Tüm oyuncularımızla birlikte sizin tarihinizi elimizden geldiği kadar İtalyan halkına anlatmayı da kendimize borç biliyoruz" dedi.