PYD: Efrîn özgürleşecek!

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları başlatmasının ikinci yıldönümü dolayısıyla bir açıklamada bulundu. PYD, Efrîn’in özgürleşeceğini ve sakinlerinin evlerine döneceğini kaydetti.

Türk devleti, Efrîn’e yönelik işgal saldırılarını 20 Ocak 2018’de başlatmış, Mart ayında da kenti işgal etmişti.

PYD, Efrîn’e yönelik saldırının NATO’nun silahlarıyla yapıldığını belirtirken, Türk yıkımına karşı bölgede ‘Çağın Direnişi’ adıyla eşsiz bir direnişin sergilendiğini ifade etti.

Açıklamada “Düşman sivilleri hedef almayı yasaklayan bütün yasalara ihlal etti ve saldırılarda binlerce sivil şehit olurken çok sayıda sivil de yaralandı. Efrînli 300 binden fazla sivil de saldırılar nedeniyle evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldı” denildi.

Türk devletinin işgal sırasında ve sonrasında insanlığa karşı suçlar işlediğini belirten PYD, şunları ifade etti:

“Sivillere ait evlere çetelerle ailelerinin yerleştirildi. Bunlar dışında tarihi yapılar talan edildi-çalındı, ağaçlar kesildi ve evler yakıldı. Bu ihlaller aralıksız devam ediyor. Öte yandan Türk faşizmi işledikleri suçları duyurulmaması kendilerine bağlı olmayan basın ve insani yardım kurumlarının bölgeye gitmesine izin vermiyor. Aynı şekilde Türk faşizmi ve çeteleri Şehba bölgesindeki göçmenlere dönükte saldırılar gerçekleştiriyor. Til Rifat katliamı işgalci Türk devleti ve çetelerinin özellikle çocuklar olmak üzere sivillere karşı işlediği suçların en büyük kanıtıdır.”

Efrîn’in her şeye rağmen direnmeye devam ettiğini ve evlerine dönecekleri günü beklediğini kaydeden PYD Efrîn’in işgalinin Kuzey Suriye’nin tamamının işgal edilmesini hedefleyen ilk halka olduğuna işaret etti.

PYD, 9 Ekim 2019’da başlatılan saldırılarla Serêkaniyê ve Girê Spî işgal edildiğini hatırlatırken, şöyle noktaladı:

“Bütün Kürt ve Kürdistani güçler, tüm Kürdistan’a dönük yapılan bu plan ve siyasete karşı birlik olmalıdır. Partimiz, Türk devleti ve çetelerince işgal edilmiş toprakların özgürleştirilmesi için verilecek direnişin öncülüğünü yapacaktır. Efrîn’e kendi halkı dönecek ve Efrîn’in özgürleştirilmesi yeni Osmanlı’nın yıkılışının başlangıcı olacaktır.”