QSD’nin yıllık toplantısı sonuçlandı

Bugün sabah saatlerinde başlayan QSD’nin yıllık askeri meclisler toplantısı sonuçlandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada iç tüzükte değişikliğe gidilmesi ve QSD sözcülüğünde değişikliğe gidildiği belirtildi.

Hesekê'de bugün sabah saatlerinde başlayan QSD askeri meclisler toplantısı sonuçlandı. Toplantı sonuç bildirgesi yeni sözcü Aram Henna tarafından okundu.

Bugün sabah saat 11.00’da başlayan QSD askeri meclisler toplantısı akşam 18.00’da sonuçlandı.

Toplantının açılış konuşması, Uluslararası Koalisyon Sözcüsü, MSD ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşmalar yapıldı.

Toplantının öğleden sonraki bölümü ise basını kapalı olarak gerçekleşti.

Oturumda raporlar okundu, iç tüzük ve sözcülükte yapılacak değişiklikler üzerine tartışma ve öneriler şeklinde devam etti

İç tüzükteki değişiklik için bir komisyonun önümüzdeki günlerde oluşturulması ve üzerinde çalışması kararlaştırıldı.

Sözcülükte yapılacak değişikliğe ilişkin de görüşler değerlendirildi ve Kino Gabriyel’in şimdiye kadar yürüttüğü görev Aram Henna’ya devredildi.

QSD'nin yeni sözcüsü Aram Henna tarafından okunan sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi:

“QSD askeri meclisleri 1 Ağustos 2021 Pazar günü komutanların ve tüm askeri meclis temsilcilerinin yanı sıra DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon heyetinin katılımıyla yıllık toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı bölgede yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi, Suriye’deki askeri ve siyasi hareketliliklerin tartışılması, DAİŞ’e karşı gerçekleştirilecek operasyonların yol ve yöntemlerinin belirlenmesi, Kuzey ve Doğu Suriye’de huzur ve güven ortamı ile istikrarın sağlanması amacıyla gerçekleşti.

Katılımcılar Türk devletinin Suriye’ye karşı beslediği düşmanca tavırlarını ve Şam hükümetinin de Kuzey ve Doğu Suriye’ye benzer şekilde yaklaşması üzerine değerlendirmeler yaptı. Toplantıda yapılan değerlendirmelerde Suriye’de ve dünyada DAİŞ tehdidinin halen devam ettiğine dikkat çekildi. DAİŞ’le mücadele konusunda uluslararası koalisyonun desteğinin sürmesi gerektiğinin altı çizildi.

DAİŞ’e karşı kalıcı bir başarının elde edilebilmesi için DAİŞ’i besleyen unsurların ortadan kaldırılması gerektiği vurgulanırken, bunun yanı sıra Özerk Yönetim’in siyasi ve ekonomik olarak desteklenmesi gerektiği dile getirildi. Özerk Yönetim’e verilecek destekle Suriye halklarına huzurlu ve güvenli bir geleceğin tesis edilebileceği kaydedildi.

Toplantıda uluslararası kamuoyuna çağrı yapılarak cezaevlerinde bulunan 11 bin DAİŞ’li çete ve Hol ve Roj kamplarında kalan yaklaşık 64 bin DAİŞ’li çete ailesinin dosyalarının çözüme kavuşturulması gerektiği söylendi.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye Türk devletinin oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılması için de uluslararası kamuoyunun daha fazla sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

Toplantıya katılanlar ABD yönetimi tarafından Ehrar El Şerqiye çetelerinin yaptırım listesine alınmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi ve çetelerin işlediği insanlık dışı suçların yargılanması gerektiğini belirtti.

QSD olarak işgal altındaki toprakları özgürleştireceğimizin ve halkımıza onurlu bir yaşamı sunacağımızın sözünü veriyoruz. Yaşanan savaş nedeniyle yerinden göç eden halkın evine geri dönmesi için elimizden geleni yapacağız.

Toplantıda Şam hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı izlediği düşman siyaseti de gündeme getirildi. Bu yaklaşımın Suriye krizinin çözümüne hizmet etmediği vurgulanırken, Şam hükümetine Suriye krizinin çözümüne hizmet etmesi tavsiyesinde bulunuldu. Şam hükümetinin bu anlamda yapacağı ilk iş Özerk Yönetim’i resmi olarak tanımak olmalıdır. QSD’nin varlığını kabul etmesi bölgede bir arada yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Asuri ve Ermeni halklarının haklarını kullanmalarını güvence altına alması ve bu şekilde Suriye’de demokrasiyi uygulaması önerisinde bulunulmuştur.

Kuzey sınırlarında yaşanan belirsizliğin sona ermesi için Rusya askeri güçleriyle işbirliği ve koordine içerisinde olunması gerektiği belirtildi. Katılımcılar Rusya hükümetine de diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu. Suriye’de kalıcı bir siyasi çözümün sağlanması için Rusya’nın da üzerine düşen rolü oynaması gerektiği belirtildi. Ayrıca QSD’nin savunma gücünün güçlendirilmesi için kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık verileceği kararı da alındı.

Katılımcılar toplantıda belirlenen QSD tüzüğüne göre herkesin hareket etmesi gerektiğini ifade ettiler.

Son olarak toplantıya katılan herkese teşekkür ediyor, topraklarımızda huzur ve güvenin kalıcı hale gelmesini temenni ediyoruz.”