Rojava TEV-ÇAND: Aram Tigran sanatı koruyan bir kalkandı

Rojava TEV-ÇAND, Aram Tigran'ı anarak, "Aram Tigran gibi büyük sanatçıların eserleri yozlaşma ve dejenerasyona karşı sanat olgusunu koruyan bir kalkan olmuştur" dedi.

Rojava Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), Sanatçı Aram Tigran’ın yaşamını yitirmesinin yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı bir açıklama yayımladı.

"Onun özgün sanatı içimizde büyük bir yer edinmiştir. Kürt sanatına verdiği hassas emekleri unutmayacağız. Sanatın temeli niteliğindeki ortaya koymuş olduğu eserler ve şarkıların yarattığı duygular hâlâ içimize akmaktadır" diye başlayan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'SANATI KORUYAN BİR KALKAN OLDU'

"Aram’ın ölümsüz anıları otantik kültürümüzün duygularını bizde yeniden yaşatırken, onun hayalleri bugün Demokratik Ulus felsefesiyle hayat bulmaktadır. TEV-ÇAND’a bağlı gruplar ve sanatçılar, onun 'Ey Welato' adlı eserindeki sanat aşkıyla ilerliyor; hayallerinin izinde örgütlenme, kurumlaşma ve ürünlerini ülke sevgisiyle ortaya koyuyor.

Aram Tigran’ın Kurmancî şarkılarında aşkın rengi toplum, dil, toprak ve kadın-erkek arasındaki aşkın tanımını yapmaktadır. Tüm müzik ve sanat kurumları eserlerinde, mamoste Aram’ın eserlerini referans almaktadır.

Sanatın ticaret malzemesiyle yozlaşmalar yaşanmış, tüm dünya sanatın uğradığı dejenerasyonuna tanık olmuştur. Ancak Aram Tigran gibi büyük sanatçıların eserleri bu yozlaşma ve dejenerasyona karşı sanat olgusunu koruyan bir kalkan olmuştur.

'SANATIN ÖZÜ VE TOPLUMSALLIĞI KORUNMALI'

Tüm çalışmalarımız sanatımızın özünü ve toplumsallığını korumak adınadır. Aram Tigran gibi ölümsüz sanatçılarımız, Kürdistan toplumlarının özünü koruma ve geliştirmede büyük rol oynamıştır. Aram Tigran gibi ölümsüz sanat şahsiyetlerinin anılarına sahip çıkmak her sanatçının bir görevidir."