Şengal halkı özerk yönetimleri için yürüdü

Şengal’de yaşayan Êzidiler, özerk yönetimlerinin tanınması için kitlesel bir gösteri düzenlendiler. Êzidiler, Güney Kürdistan ile Irak yönetimleri arasında yapılan anlaşmayı kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Bağdat ve Hewler arasında 9 Ekim 2019 günü imzalanan anlaşmanın iptal edilmesi için Şengal halkı bugün yine alanlara çıktı. Özerk yönetimlerinin tanınması için kitlesel bir gösteride bir araya gelen Şengal halkı, Medreseya Sor binasından yürüyüşe geçti.

Şengal Asayiş Merkezi’ne kadar yürüyen kitle “Şengal anlaşmasını red ediyoruz”, “Yaşasın Şengal’in direnişi” ve “Hepimiz asayişiz” gibi sloganlar attı. Şengal’e yönelik yeniden devreye konulan kirli oyunları protesto eden halk, Êzidxanê Asayişi ve diğer Şengal’deki kurumlara destek mesajları verdi.

Yürüyüşün ardından Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Eş Başkanı Reyhan Haco, Êzidi Kadınları Özgürlüğü Hareketi (TAJÊ) Sözcüsü Sebîhe Sebrî ve Şengal Asayişi Sorumlusu Xalid Osman’ın konuştuğu bir miting düzenlendi.

‘HALA TALEPLERİMİZE YANIT VERİLMEDİ’

MXDŞ Eş Başkanı Reyhan Haco 25 gündür gerçekleştirdikleri çadır eylemiyle taleplerini dile getirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Ancak maalesef hala taleplerimize bir yanıt verilmiş değil. Irak hükümeti Şengal’e gönderdiği yeni güçlerle bizi korkutmaya çalışıyor, fakat burada bir kez daha belirtmek istiyorum; biz korkmuyoruz ve gösterilerle taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.”

TAJÊ) Sözcüsü Sebîhe Sebrî ise özelikle Êzidi kadınlar üzerinde oyun ve planların devreye sokulduğunu ifade ederek “Êzidi kadınlar ve toplumu direnişinden vazgeçmemeli” diye konuştu. Mitingde son olarak söz alan Şengal Asayişi Sorumlusu Xalid Osman direnişlerinin süreceğini belirterek şunları söyledi; “Şengal’in iradesini tanımayanları bizler halkımızın direnişinde yer alarak tanımyacağız.”

Mitingin ardından Şengal Asayiş Merkezi önünde çadır eylemi çadırların kurulmasına geçildi. Şengalililer 6 yıldır Şengal’i yöneten Asayiş Merkezi önünde taleplerini Kürt ve dünya kamuoyuna anlatmaya devam edecekler.