70 yaşında 'kaybedilen' Nergiz'in akıbeti soruldu

İHD ve kayıplar yakınları, Kulp ilçesinde kaybedilen 70 yaşındaki Yusuf Nergiz’in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla sürdürdükleri eylemin 644. haftasında online açıklama yaptı. Açıklamada, Amed'in Kulp ilçesinde 3 Ekim 1997 tarihinde gözaltına alındığı belirtilen Yusuf Nergiz’in akıbeti soruldu. Nergiz’in hikâyesini İHD Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Yılmaz anlattı.
Amed'de ikamet eden 70 yaşındaki Yusuf Nergiz’in, Kulp ilçesine bağlı Narlıca köyünde bulunan arazilerini ekip biçmek için kent ve köy arasında gidiş geliş yaptığını belirten Yılmaz, 29 Eylül 1997’de köye giden Nergiz’in, evine 1 Ekim saat 22.00 sularında Kulp Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından baskın düzenlenerek gözaltına alındığını söyledi. Götürüldüğü karakolda 24 saat boyunca sorgulanan Nergiz’in, karakola gelmesi şartıyla serbest bırakıldığı, sabah tekrar karakola gittiği belirtildi.

KARAKOLDA TEHDİT EDİLDİ

Karakolda bulunan Alaattin Şahin adlı korucunun kendisine “Buradan defol, hemen biletini kes ve Diyarbakır’a git” şeklinde bağırdığını ifade eden Yılmaz, “Karakoldan ayrılan Yusuf Nergiz, Diyarbakır’a gitmek üzere terminale giderek bir bilet alır. Burada köyde ikamet eden kardeşi Adil Nergiz ile karşılaşır. Olup biteni kardeşine anlattıktan sonra, Şevket isimli şoförün kullandığı 21 AR 474 plakalı kırmızı renkli minibüse binerek Diyarbakır’a gitmek üzere yola çıkar. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre; hemen ardından da kendisini karakolun önünden kovan Alaattin Şahin isimli korucu da minibüse biner. Yusuf Nergiz’den bir daha haber alınamaz” dedi.
Yusuf Nergiz’in eşi Şahibe Nergiz’in, Kulp Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunduğu ve kendisine “Sen niye daha önceden gelmedin, geç kaldın” denildiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Aynı gün korucu Alaattin Şahin ile de görüşen Şahibe Nergiz, eşinden haber alamadığını ve nerede olabileceğini sorar. Alaattin Şahin kendisine, 3 Ekim 1997 tarihinde aynı minibüsle Diyarbakır’a doğru yola çıktıklarını ve kendisini Zeyrek Karakolu’na teslim ettiğini söyler. Yusuf Nergiz’den 3 Ekim 1997 tarihinden bu yana bir daha haber alınamaz ve akıbeti hala meçhul.”
Yılmaz, geçmişle yüzleşme, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması talepleriyle mücadelelerini ısrarla sürdüreceklerini ifade etti.