'9 Ekim anlaşmasının ardından Şengal'de sorunlar başladı'

Şengal’i ziyaret eden BM Ninova heyeti ile görüşen Şengal kurum temsilcileri, Şengal'deki sorunların Türkiye, Irak ve KDP arasında 9 Ekim'de imzalanan anlaşmanın ardından başladığını belirtti.

BM Ninova heyeti işgal saldırılarının hedefinde olan Şengal'i ziyaret etti. Zuhira El Taburi'nin başkanlık ettiği heyet önce Şengal Özerk Yönetimi yetkilileri, ardından da TAJÊ temsilcileri ile bir araya geldi. Şengal Özerk Yönetimi Dışişleri Sorumlusu Faris Herbo ve TAJÊ sözcüsü Neam Bedel, görüşmeye ilişkin ANF'ye bilgiler verdi.

Bugüne kadar 3 kez Şengal'de BM yetkilileri ile görüştüklerini söyleyen Şengal Özerk Yönetimi Dışişleri Sorumlusu Faris Herbo, bu sefer ki görüşme talebinin BM heyetinden geldiğini belirtti. Görüşmede Şengal'in durumuna ilişkin değerlendirmelerin yapıldığını kaydeden Herbo, "BM heyeti ile görüşmede Şengal'in durumu nedir, halk nasıl bir durumda, Şengal'e karşı geliştirilen ittifak gibi konular tartışıldı. Türk devleti, Irak ve KDP arasında geliştirilen ittifaka karşı tutumumuz bellidir. BM heyetine de söyledik, 9 Ekim anlaşmasından önce Şengal'de herhangi bir sorun yaşanmıyordu. Ne güvenlik sorunu, ne de kurumlar arasında bir anlaşmazlık vardı. Fakat anlaşmanın hemen ardından bir çok sorun meydana geldi, bölgede kaos çıktı ve dönem dönem güvenlik sorunları da baş gösterdi.

Şengal halkı olarak bu anlaşmayı reddediyoruz. Bu anlaşmada Şengal halkının bir kazanımı yok. Bölge halkının da faydalanabileceği bir anlaşma değil. Şengal hassas bir bölge. Şengal'de halklar arasında anlaşmalar var. Öyle anlatıldığı gibi büyük sorunlar. Şengal'de Irak devletine bağlı yaklaşık 26 kurum var. Bu kurumlar bir anlaşma sağlanmadan da gelip işlerini yapabilirler, bir anlaşmaya gerek yok. Şengal halkının topraklarına dönmesi için bir çalışma yapmıyorlar, yine Şengalli öğrenciler üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamıyorlar. Bu sorunlar için özel bir çalışma yapılmalı fakat yapmıyorlar. Sadece kendi çıkarları için bir araya gelip anlaşıyorlar. BM heyeti taleplerimizi dinledi ve konuya ilişkin hem BM yetkililerini, hem de Bağdat'taki yetkilileri bilgilendireceklerini söylediler" diye konuştu.

ŞENGAL HALKININ DÖNÜŞ YOLU KAPATILDI

TAJÊ sözcüsü Neam Bedel ise, heyet ile görüşmelerinde yaşanan sorunları ve olayları değerlendirdiklerini söyledi. Görüşmenin önemli konularından birinin de kadınların yaşadığı sıkıntılar olduğunu vurgulayan Bedel, "Kadınların yaşadığı sorun ve sıkıntıların nasıl çözüleceğine dair tartışmalar yürütüldü. Bir diğer konu ise kadınların DAİŞ çeteleri tarafından nasıl esir alındığı ve DAİŞ'ten kurtarılan kadınların nasıl örgütlendiği ve yaşamını nasıl sürdürdüğüne ilişkindi. Yine DAİŞ çetelerinin elinde esir olan kadınların özgürleşmesi için yürütülen çalışmalar ve bu çalışmaların nasıl yapıldığına ilişkin konular tartışıldı.

Türk devleti, Irak ve KDP tarafından yapılan 9 Ekim anlaşmasına dair tepkilerimizi ve taleplerimizi ilettik. Bu anlaşmanın ardından Şengal'e dönüş yolu kapatıldı. Heyete, Şengal halkımızın kamplardan çıkmaları ve topraklarına dönebilmeleri için yardımcı olmalarını talep etti. Yine kadınlar olarak kendi kendimizi yönetmek istediğimizi ve isteğimizin gerekli yerlere iletilmesini talep ettik" dedi.