Çewlik: Gerçekleşecek operasyondan Barzani sorumludur

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlarından Zozan Çewlik, 4 Kasım günü yaşananlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bundan sonra gerilla alanlarına yönelik gerçekleşecek her operasyonda Mesut Barzani sorumludur” dedi.

Gerilla ve peşmergenin, KDP ile PKK arasında gelişebilecek bir savaştan PKK’nin sorumlu olmayacağını söyleyen Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlarından Zozan Çewlik, “Yaşanan temas 4-5 dakika sürdü. Gerilla alanlarına girdikleri için önceden savunma amaçlı bölgeye konulan mayın ilerleyen güçlerde patladı. 4-5 dakika süren temasın çatışmaya dönüşmemesi için Anakarargah Merkezi devreye girerek, bölgedeki güçlere çatışmaya girmemesi için talimat verdi. Orada yaşanan temas bu temelde engellendi, çatışmanın önü alındı” dedi.

ANF’ye konuşan Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlarından Zozan Çewlik, şunları söyledi:

“Gare'de gerilla güçlerimiz ile KDP güçleri arasında meydana gelen olaya ilişkin HPG zaten açıklamada bulundu. Ancak bir süredir Bölgesel Hükümet'in bazı yetkilileri yaptıkları açıklamayla gerilla alanlarına yönelik gerçekleşen operasyonu çarpıtıyor. Dolayısıyla Halk Savuna Merkezi olarak bu olayın nasıl geliştiği konusunda, ayrıca bizim tutumunuzun ne olduğu ve bundan sonra nasıl olacağını kamuoyuna tekrar açıklamada fayda görüyoruz.

İKİ KOLDAN OPERASYON GÜÇLERİ HAREKETE GEÇTİ

Olay şöyle gelişti: 4 Kasım öğlen saat 11:00'da Duhok’a bağlı Çemanke bölgesinde Gare dağına yönelik KDP operasyonel güçleri iki koldan harekete geçti. Birinci kol Çemanke hattından Gare dağına yöneldi, ikinci kol da Ertuş hattından, Geliyê Qiyametê, Tepê Aslan olarak da bilinen hattan yöneldi.

Operasyonel güçler bu iki koldan gerilla noktalarına yöneldi. Bölgedeki halk ve KDP güçleri bu bölgenin gerilla alanı olduğunu bilmesine rağmen böyle bir girişimde bulundu. Bu konuda PKK'yi ve gerillayı suçluyorlar, ancak hakikat bu değildir. Gerilla noktasına yönelen güç operasyonel güçtü. Bölgede bulunan güçlerimiz başta uyarıyor. Her iki koldan gerilla alanlarına yönelen operasyonel güce karşı aslında gerilla soğuk kanlı davranıyor. Gerçekten de iç çatışma yaşanmasını istemiyoruz, peşmerge ile çatışmak istemiyoruz. Bunun için de tüm savunma güçlerimizde, tüm gerilla güçlerimizde büyük bir hassasiyet mevcut. Oradaki bir gerillanın noktalarına kadar ulaşan operasyonel güç ile temasa geçerek uyarmasına rağmen, söz konusu güç ilerlemeye devam ediyor ve gerilla noktaların içine kadar giriyor.

TEMAS 4-5 DAKİKA SÜRDÜ

Bundan dolayı da gerilla kendini savunmak zorunda kalıyor. Yaşanan temas 4-5 dakika sürdü. Gerilla alanlarına girdikleri için önceden savunma amaçlı bölgeye konulan mayın ilerleyen güçlerde patladı. 4-5 dakika süren temasın çatışmaya dönüşmemesi için Anakarargah Merkezi devreye girerek, bölgedeki güçlere çatışmaya girmemesi için talimat verdi. Orada yaşanan temas bu temelde engellendi, çatışmanın önü alındı. Bu çerçevede yaşanan olaya dair bölge hükümetinin bazı yetkilileri olayın gerçekliğini çarpıtarak birçok defa yaptığı gibi PKK'yi suçlayarak hedef gösteriyor.

Kuşkusuz yaşanan bu olaydan üzüntü duyuyoruz. Bölgeye güç gönderilmesi, gerilla alanlarına operasyon düzenlenmesi konusunda da üzüntü duyuyoruz çünkü tarihin tekerrür edilmesini istemiyoruz. Tüm halkımız ve kamuoyunun da yakından bildiği gibi biz PKK ve gerilla güçleri olarak hiçbir zaman iç savaşa yanaşmadık, taraftarı olmadık. Bu süreçte halkımız, Önderliğimiz ciddi tehlikeler ile karşı karşıya bulunuyor. Faşist soykırımcı Türk devleti için Kürtleri parçalayıp soykırıma uğratmak esastır. Tarihin tekrar tekerrür etmemesi, iç savaşın yaşanmaması için başta Önderliğimiz olmak üzere Hareketimiz ve Anakarargah Merkezinin çağrıları oldu. Süreç Kürtler arası birliğin sağlanması gerektiği bir süreçtir. İşgale, Kürt soykırımına, Kürt inkarına karşı Kürt birliğinin sağlanması gereken süreçtir. Kürt halkı ve kamuoyu PKK ve Kürdistan gerillasının bu konudaki tutumunu biliyor.

GERİLLA KÜRT HALKININ İMHASINA KARŞI OLUŞTU

Kürt Halk Önderi, Kürt halkı ve özgürlük hareketine karşı bazı güçler komplo yürütüyor. Kürt ve Kürdistan ulusunun çıkarı için bir çizgiyi temsil eden Önderlik ve gerilla güçlerinin imhası için bazı Kürt güçlerini de yanlarına almaya çalışıyorlar. Gerilla bu temelde oluştu.

Bu olayın gelişmesinden önce tüm kamuoyunun da bildiği gibi Halk Savunma Merkezi komutanı başta bölge hükümeti olmak üzere sayın Mesut Barzani'ye, KDP'ye çağrıda bulundu. Kürtlerin parçalayarak soykırıma uğratılması planında yer almamaları için birçok çağrı yapıldı. Güney Kürdistan'ın birçok alanını işgal eden, en son Haftanin alanına giren Türk devleti güçlerine karşı bölge hükümet, KDP şimdiye kadar herhangi bir karşı duruş sergilememiştir. Aksine imha konseptinde yer alıyor.

İÇ SAVAŞ KÜRT HALKININ ÇIKARINA DEĞİL

PKK hareketi ve Kürdistan özgürlük gerillası olarak iç savaşın hiçbir zaman taraftarı olmadık, zaten iç savaş hiçbir şekilde çıkarımıza uygun değildir. Bu konuda çağrılar yapıldı, mektuplar gönderildi. En son Halk Savunma Merkezi komutanı durumun bu noktaya varmaması için açıklamada bulundu. 4 Kasım tarihinde Gare'de meydana gelen olay eğer çatışmaya dönüşmemişse bu bizim yaklaşımımızla bağlantılıdır. Kamuoyunun bunu bilmesinde fayda var. Çatışmaya dönüşmemesi için gerekli müdahalede yapıldı. Bölge hükümeti imhaya yönelik yapılan Türk devletinin planına artık dahil olmamalı, vazgeçmelidir. Provoke edecek nitelikte bazı olaylar yaşandı ve 'PKK saldırıyor' açıklamaları yapıldı. PKK hiç kimseye saldırmadı, peşmergeye saldırısı olmadı. Bize ulaşan bazı bilgilere göre bazı yerlerde provokasyonlarda bulunarak bunu çatışmaya dönüştürme niyetindeler.

Türk devleti başta olmak üzere birçok güç bunu istiyor. Gerilla güçleri ve peşmergelerin bu noktaya varmaması için Halk Savunma Merkezi komutanlığı birçok defa soğuk kanlı davranmış, provoke yaklaşımları öngörerek çağrılarda bulunmuş, tavır takınmıştır. Gerilla ve peşmergelerin karşı karşıya getirilmesi için Zini Werte'de, Xakurke'de, Şeladize, Amediye bölgelerinde bazı girişimler meydana geldi. Gelişen tüm olaylar eğer şimdiye kadar çatışmaya dönüşmemişse bu KDP ya da bölge hükümetinin tutumundan kaynaklanmıyor, aksine takındıkları tavır dış güçlere hizmet ediyor.

ŞİMDİYE KADAR İÇ SAVAŞ YAŞANMAMIŞSA PARTİMİZİN TALİMATI SAYESİNDEDİR

Bizim iç savaşta herhangi bir çıkarımız yoktur. Başta Güney halkımız olmak üzere halkımız gerillanın bu gerçekliğini biliyor. Biz iç savaş taraftarı değiliz, aksine karşıyız. Eğer şimdiye kadar iç savaş yaşanmamışsa bu tamamen partimiz, gerilla ve Halk Savunma Merkezinin talimatları sayesindedir.

Bölgesel hükümet bunu durumu daha da kızıştırmaya çalışıyor ve PKK'yi de bunun nedeni olarak gösteriyor. Halkımız bunu iyi görmesi gerekiyor; bu konu ne halkımızın çıkarına ne partimizin ne de birçok örgütünü çıkarınadır. İç savaşta herhangi bir çıkarımız yoktur. Biz buna karşıyız. Şunun iyice bilinmesi lazım, DAİŞ, Mahmur’a saldırdığında eğer gerilla güçleri müdahale etmeseydi DAİŞ Duhok ve Barzan’a kadar giderdi. Güney halkı bu gerçekliği biliyor. 'PKK saldırdı deniliyor', temasın yaşandığı bölgede gerilla noktası var ve Çemanke halkı da bunu biliyor. Güney halkının oyunlara gelmemesi lazım. Başta peşmerge güçleri ve Güney Kürdistan halkı olmak üzere tüm Kürt halkı, yaşananların gerillaya yönelik saldırı, operasyon olduğunu bilmesi gerekiyor. Dediğimiz gibi eğer yaşanan temas çatışmaya dönüşmemişse bu Halk Savunma Merkezi'nin tutum ve yaklaşımı sayesindedir.

BİZLER BİR PARÇANIN SAVUNMA GÜCÜ DEĞİLİZ

Kürt halkı özellikle Güney halkının bunu bilmesi gerekiyor; bizler sadece bir parçanın savunma gücü değiliz. Bizler halkımızın, ülkemizin çıkarı için mücadele ediyoruz. Bu değerlere, ülkemize yapılacak her saldırı bizi karşısında bulur. Bundan sonrası için de peşmergeye ya da Güney'in herhangi bir gücüne karşı herhangi bir saldırı planımız yoktur.

KDP YA DA BAŞKA GÜNEY GÜCÜNÜ HEDEF ALMA PLANIMIZ YOKTUR

Behdinan ve bazı bölgelerde benzer yaklaşımları gözlemlememize rağmen yaşanan olaydan özellikle bölge hükümetinin sonuç çıkarmasını umuyoruz. KDP ya da başka bir güney gücünü hedef almaya dönük planımız yoktur. Aksine biz kendimizi bu halkın savunma gücü olarak görüyoruz. Şunun da herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Bizler iç savaşın yaşanmasını istemiyoruz, ancak KDP şu an PKK'ye karşı operasyon düzenlemek için özel güçler kuruyor. Herkesin şunu bilmesinde fayda var; KDP özel güçleri alanlarımıza, noktalarımıza yönelmesi durumunda sesiz kalmayacağız, cevap vereceğiz. Dolayısıyla herhangi bir saldırı planımız yoktu, çıkarımıza da uygun değildir, doğru da bulmuyoruz.

GERİLLA ALANINA YAPILACAK SALDIRIDAN MESUT BARZANİ SURUMLUDUR

Bundan sonra gerilla alanlarına yönelik gerçekleşecek her operasyonda Mesut Barzani sorumludur. Gerilla ve peşmerge, PDK ile PKK arasında gelişebilecek bir savaşta PKK sorumlu olmayacaktır, hareketimizin yönetimi sorumlu değildir. Çünkü bu çıkarımıza değildir ve halkımız da bunu biliyor. Bundan sonra da hangi bölge olursa olsun, başta Gare olmak üzere tüm alanlarımıza eğer operasyon amaçlı gerilla alanlarına yönelim olursa gerilla kendini savunacaktır, cevap verecektir. Bölgesel hükümetin bundan sonra yaklaşımını düzeltmesini umuyor, provoke edici yaklaşımlardan uzak durmasını istiyoruz. Dediğimiz gibi bundan sonra gelişebilecek herhangi bir durumda bölgesel hükümet sorumludur. Hareketimizin yaptığı çağrı çerçevesinde yaklaşımını doğru bir şekilde gözden geçirmesini umuyoruz. Kürdistan savunma güçleri olarak Kürdistan'ın hangi parçasında olursa olsun halkımızın çıkarına yönelik saldırıya karşı kuşkusuz halkımızı ve kendimizi savunacağız.”